Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Rodzaje ziemniaków i ich typy kulinarne

Rodzaje ziemniaków i ich typy kulinarne
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Wartości odżywcze ziemniaków
  2. Podział ziemniaków na typy kulinarne
  3. Jakie ziemniaki na placki?
  4. Jakie ziemniaki na frytki?
  5. Kopytka, kluski śląskie – jakie ziemniaki?
  6. Wczesna odmiana ziemniaków – przepisy

Zazwyczaj w cieniu innych dań i traktowany jedynie jako dodatek, a tymczasem ziemniak to naprawdę ciekawe warzywo. Warto wiedzieć o nim nieco więcej i poznać jego różne odmiany, by zawsze celnie dopasować swój wybór do planowanej potrawy i pozwolić mu smacznie spełnić w niej swoją rolę.

Wartości odżywcze ziemniaków

Ziemniak, kartofel, pyra - wartości odżywcze. Ziemniaki uprawiane były prawdopodobnie już 8 tysięcy lat temu w Andach, choć do Europy, w tym także do Polski trafiły w XVI wieku. Są bardzo wartościowym warzywem. Zawierają znaczące ilości witaminy C i witaminy B. Nie brakuje im też błonnika pokarmowego, oraz pierwiastków takich jak magnez, potas i fosfor.

Podział ziemniaków na typy kulinarne

Wyróżnia się zasadnicze trzy typy kulinarne ziemniaków: A, B i C. Klasyfikacja ta opiera się na podstawie zawartości suchej masy i skrobi w bulwie, a co za tym idzie, wskazuje najwłaściwsze przeznaczenie danej odmiany. 

Typ A – sałatkowy

Odmiany ziemniaków zaliczanych do typu A charakteryzują się tym, że się nie rozgotowują. Mają zwartą strukturę, dzięki temu dobrze się je kroi. Sprawdzą się do sałatek, zup, zapiekanek oraz smażenia. Najpopularniejsze odmiany zaliczane do typu A to: Agata, Annabelle, Almera, Belinda, Cecile, Dali, Denar, Impala, Impresja, Lord, Mozart, Musica, Nicola, Oberon, Viviana, Volumia.

Typ B – ogólnoużytkowy 

To najbardziej popularne ziemniaki. Dzięki swojej strukturze nadają się zarówno do sałatek, zapiekanek i zup, jak również kopytek oraz jako dodatek obiadowy tzw. ziemniak z wody. Najpopularniejsze odmiany ziemniaków typu B to: Arielle, Asterix, Agria, Augusta, Bellarosa, Bellini, Belmonda, Bila, Bohun, Carrera, Colette, Cyprian, Ditta, Folva, Fresco, Gala, Ignacy, Ingrid, Irga, Irys, Jelly, Latona, Lavinia, Lilly, Michalina, Ramos, Sante, Satina, Stasia, Syrena, Victoria.

Typ C – mączysty 

To ziemniaki, których miąższ po ugotowaniu jest sypki i suchy. Dobrze sprawdzi się do przyrządzenia frytek, puree oraz placków ziemniaczanych. Najpopularniejsze odmiany ziemniaków zaliczanych do tej grupy to: Ametyst, Agnes, Bryza, Cekin, Courage, Courlan, Donald, Etiuda, Gracja, Gustaw, Honorata, Jurata, Jurek, Justa, Jutrzenka, Lady Claire, Lady Florina, Lasakra, Legenda, Magnolia, Malaga, Marlen, Mazur, Melody.

Jakie ziemniaki na placki?

Do przygotowania placków najlepiej sprawdzą się ziemniaki typu C (czyli gatunków takich jak Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun lub Gustaw) lub typu typu B (Irga, Flaming, Orlik lub Sante). Charakteryzuje je wysoka zawartość skrobi, a to właśnie ona w dużym stopniu odpowiada za jakość placka. Warto też pamiętać o tym, by wybierać starsze ziemniaki. Młode mają za dużo wody, która nie pozwoli na osiągnięcie pożądanej dla placków konsystencji.

Poznaj przepis na idealne placki ziemniaczane o złotym kolorze, chrupiące na zewnątrz (szczególnie na brzegach!) i miękkie w środku.

Składniki: 

  • 1 kg ziemniaków

  • 2 cebule

  • 2 jajka

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • sól i pieprz do smaku, olej roślinny do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki i cebulę obierz ze skóry, a następnie zetrzyj i odciśnij z nich jak najwięcej soków. Pamiętaj, że warto zachować ten płyn w osobnej miseczce.

Do masy dodaj jajka, mąkę, sól i pieprz.

Z soku wyciśniętego z ziemniaków zlej wszystko oprócz białego osadu z dna miski. To jest skrobia i ją też dodaj do masy.

Na patelni rozgrzej mocno olej roślinny. Tłuszczu powinno być raczej dużo, tak by przykrywał całą patelnię warstwą 1-2 mm. W razie potrzeby na bieżąco dolewaj świeży tłuszcz.

Bardzo ważne jest, żeby smażyć placki w odpowiedniej temperaturze – tylko wtedy będą chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku i nie wchłoną zbyt dużo tłuszczu.

Przed rozpoczęciem pieczenia pierwszego placka wrzuć na patelnię tylko odrobinę ciasta i sprawdź, czy zacznie od razu ładnie skwierczeć. Jeżeli tak, to znaczy że możesz zaczynać smażenie swoich placków.

Placki smaż po 3-5 minut z każdej strony, a następnie odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia zbędnego tłuszczu. Podawaj je zaraz po usmażeniu w towarzystwie ulubionych dodatków.

Polecam pokusić się o dodatek sosu czosnkowego, który przygotujesz w prosty sposób mieszając gęsty jogurt naturalny z łyżką majonezu, wyciśniętym ząbkiem czosnku i odrobiną soli. Sos czosnkowy świetnie komponuje się ze świeżymi ziołami, jak tymianek czy mięta.

Jakie ziemniaki na frytki?

Planując przygotowanie frytek, warto szukać odmian z grupy B. Są idealne do smażenia. Ich skórka staje się chrupiąca i rumiana, a miąższ pozostaje przyjemnie wilgotny.

Warto podkreślić, że frytki wcale nie muszą kojarzyć się z niezdrowym fast foodem. Wystarczy kilka prostych trików, aby przyrządzić je naprawdę smacznie. A wykorzystując nie tylko ziemniaki, ale też inne warzywa, wzbogacić każde danie dodatek o pysznych, kolorowych i chrupiących frytek.

Przepis na kolorowe frytki z pieczonych warzyw.

Składniki:

  • 2 szt. większych ziemniaków

  • 3 szt. większych marchewek

  • 2-3 szt. większych pietruszek

  • 1-2 szt. batatów

  • sól, pieprz, oregano, rozmaryn

  • 2 łyżka soku z cytryny lub limonki

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

 

Przygotowanie:

Umyj i obierz po 2-3 sztuki ziemniaków, batatów, marchwi i pietruszki. Następnie wszystkie warzywa pokrój w cienkie i długie paski w kształcie frytek i wrzuć je wszystkie do dużej miski.

Frytki przypraw solą, suszonymi ziołami i skrop sokiem wyciśniętym z ćwiartki cytryny lub limonki. Do miski dodaj ok. 3 łyżek oliwy z oliwek i całość dokładnie wymieszaj, aby frytki pokryły się przyprawami.

Kawałki warzyw układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w taki sposób, aby leżały obok siebie i nie przykrywały się nawzajem.

Frytki piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 st C przez ok. 15-20 minut, do czasu aż z zewnątrz zaczną się pięknie rumienić, a w środku będą miękkie.

Podawaj w dużej misie lub porcjami, np. w kubeczkach wyłożonych papierem śniadaniowym – w ten sposób będą się jeszcze lepiej prezentować i łatwo będzie po nie sięgać np. w trakcie oglądania meczu.

Frytki podawaj w towarzystwie ulubionego sosu, np. 1000 wysp, ketchupu, czy majonezu.

Kopytka, kluski śląskie – jakie ziemniaki?

Najbardziej mączyste, zawierające najwięcej skrobi, czyli ziemniaki typu C najlepiej sprawdzą się do przygotowania klusek śląskich. Wybierać warto więc między gatunkami: Bryza, Tajfun, Ibis, Gracja, Bursztyn, Etiuda, Legenda.

Bezproblemowo zrobisz z nich też idealne kopytka. 

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 jajko

Wykonanie:

Ziemniaki zmiel w maszynce na drobnym oczku. Do masy ziemniaczanej dodaj jajko oraz mąkę. Dokładnie wymieszaj masę i zagnieć ciasto.

Z ciasta formuj wałki, a następnie pokrój je na 2-3 cm kawałki.

Kopytka gotuj w osolonym wrzątku przez około 4 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię.

Wczesna odmiana ziemniaków – przepisy

Warte uwagi są też wczesne odmiany ziemniaków. Niewiele potrzeba, by przygotować z nich szybki, a naprawdę fantastyczny obiad. W towarzystwie kefiru lub maślanki i np. sadzonego jajka smakują wyśmienicie.

A jeśli szukasz pomysłu na mniej klasyczne danie z grilla, to koniecznie wypróbuj przepis na ziemniaki z grilla z sosem ranczerskim.

Składniki:

Pieczone ziemniaki:

  • 6 ziemniaków

  • 2 ząbki czosnku

  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek

  • 1/2 łyżeczki rozmarynu

  • 1/2 łyżeczki majeranku

  • Sól, pieprz

Sos:

  • 1/4 szklanki maślanki

  • 3 łyżki majonezu

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

  • 2 ząbki czosnku

  • Po 1 łyżce: natki pietruszki, koperku, szczypiorku, mięty

  • Sól, pieprz do smaku

 

Przygotowanie: 

Przygotuj sos ranczerski: do pojemnika blendera wrzuć zioła, ząbki czosnku i zmiksuj. Dodaj  maślankę, jogurt i majonez. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Odstaw.

Ziemniaki dokładnie wyszoruj (nie obieraj ich ze skórki) i obgotuj w osolonej wodzie. Odcedź.

Obierz czosnek, przeciśnij przez praskę, wymieszaj z oliwą, ziołami i pieprzem. W oliwie obtocz dokładnie ziemniaki, tak aby pokryły się ziołami.

Rozgrzej grill. Ułóż ziemniaki i piecz przez kilka minut. Przewróć na drugą stronę. Podawaj z sosem ranczerskim.