Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Makarony warzywne – jak zrobić?

Makarony warzywne – jak zrobić?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Warzywny makaron bezglutenowy – zamiennik
  2. Warzywa Julienne – jak kroić warzywa na makaron?
  3. Spaghetti i tagliatelle z cukinii
  4. Makaron z marchewki
  5. Jak zrobić makaron z batatów?
  6. Dynia makaronowa – przepis na makaron
  7. Makaron warzywny w sałatce

Warzywny makaron to świetna alternatywa dla tradycyjnych past. Z jego pomocą możesz prosto i efektownie odmienić swoje potrawy. Dlaczego jest taki wyjątkowy i jak go przygotować, aby zachwycił domowników, dowiesz się z poniższego tekstu.

Warzywny makaron bezglutenowy – zamiennik

Warzywna wariacja na temat makaronu to idealne rozwiązanie dla osób na dietach: odchudzającej, wegańskiej oraz bezglutenowej. Dostarczy ona wielu niezbędnych witamin, minerałów i błonnika. Oczywiście najlepiej smakuje ten zrobiony ze świeżych, letnich warzyw. Najczęściej używa się do tego celu cukinii, marchewki lub batatów. Co ciekawe, niektóre makarony warzywne nie wymagają gotowania - można je jeść na surowo

Warzywa Julienne – jak kroić warzywa na makaron?

Makaron warzywny robi się z twardych warzyw, więc warto zaopatrzyć się w odpowiedni sprzęt. Najlepiej poradzą sobie z nimi specjalnego przyrządy kuchenne, służącego właśnie do krojenia warzyw w długie, cienkie nitki: krajalnica spiralna, twister lub spiralizer do warzyw.

Oczywiście bez tych specjalistycznych przyrządów też można sobie poradzić. Wystarczą chęci i ostry nóż kuchenny bez ząbków, lub specjalny nóż przypominający zwykłą obieraczkę do warzyw ale wyposażony jest w tnące kolce. Przy jego pomocy bez trudu pokroisz warzywa na cieniutkie paseczki. Pokrojone w ten sposób warzywa mają zresztą swoją nazwę - warzywa Julienne.

Spaghetti i tagliatelle z cukinii

Bardzo dobrym wyborem jeśli chodzi o warzywa jest cukinia - lekkostrawna, niskokaloryczna i ceniona za wysoką wartość dietetyczną. W każdej porcji znajdziesz sporo niezbędnych składników takich jak: potas, żelazo, magnez oraz witaminy (witaminę C, witaminę K, witaminę PP i witaminę B1). 

Z cukinii wyczarujesz kilka świetnych wariacji na temat dań makaronowych, np. spaghetti lub tagliatelle. 

Przygotujesz je bardzo prosto. Pokrojoną w paseczki cukinię wystarczy zblanszować przez chwilę na patelni z oliwą z oliwek i połączyć ze swoim ulubionym sosem do makaronu.

Makaron z marchewki

Oto prosty przepis na makaron z marchewki!

Składniki:

  • 2 marchewki

  • 2 cukinie

  • 1 łyżeczka olej kokosowy

  • bazylia

  • oregano

  • 3 łyżki tartego parmezanu

  • 2 łyżki masła orzechowego

  • 1 łyżeczka świeżego imbiru, startego na tarce

  • 2 łyżeczka soku z cytryny

  • 1/2 szklanki ciecierzycy

  • sól i pieprz

  • pestki granatu

Przygotowanie: 

Przygotuj sos: do pojemnika blendera włóż świeże zioła, parmezan, masło orzechowe, imbir i sól. Zmiksuj, dodając wodę, aby rozrzedzić nieco konsystencję sosu.

Odlej 1/4 ilości powstałego sosu i odstaw do lodówki.

Do reszty dodaj odcedzoną ciecierzycę oraz sok z cytryny i ponownie zmiksuj, aż powstanie gładka, dość gęsta pasta. Marchewki obierz, cukinie dokładnie umyj. 

Przy pomocy jednego z wyżej wymienionych narzędzi wycinaj długie, cieniutkie paski marchewkowe i cukiniowe. 

Na patelni rozgrzej olej kokosowy, dodaj marchewkowe paski, przypraw szczyptą soli i podsmażaj przez około 2 minuty, cały czas mieszając. Następnie dodaj odrobinę wody i duś jeszcze przez minutę, aż marchewka lekko zmięknie. Przełóż na talerz. 

W taki sam sposób przygotuj tagliatelle z cukinii i również ułóż na talerzu. 

Na wierzchu "makaronu" ułóż dużą łyżkę pasty z ciecierzycą, a następnie polej wcześniej odłożonym sosem ziołowo-orzechowym. Całość posyp pestkami granatu i płatkami parmezanu.

Jak zrobić makaron z batatów?

Kolejną, pyszną propozycją jest makaron ze słodkich ziemniaków, czyli batatów.  

Przygotujesz go bardzo łatwo. Batata umyj, obierz ze skórki i pokrój na cienkie paseczki (przy użyciu wspomnianych narzędzi lub ostrego noża). Na patelni podgrzej oliwę wymieszaną z wodą i wrzuć pokrojone części batata. Dodaj swoje ulubione, sypkie przyprawy (np. bazylię, czosnek niedźwiedzi, kurkumę, sól i pieprz) zamieszaj i pozostaw pod przykryciem ok. 2 minut. Po tym czasie, „makaron” połącz z ulubionymi dodatkami: sosem lub warzywami.

Dynia makaronowa – przepis na makaron

Do przygotowania warzywnego makaronu wykorzystać możesz również dynię. Warto sięgnąć po specjalną odmianę - dynię makaronową. Różni się ona zarówno kształtem jak i miąższem od innych. Jest lekko podłużna i ma żółtą lub żółto-zieloną skórkę. Jej miąższ również jest żółty, a podczas gotowania lub pieczenia rozdziela się na nitki.

Przepis na makaron z dyni jest bardzo prosty. 

Warzywo wystarczy przekroić na pół, umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczenie zajmie około 45 minut. 

Po tym czasie dynię wyjmij z piekarnika i przy pomocy łyżki pozbądź się pestek. Następnie widelcem wyjmuj miąższ, który w tym momencie będzie miał już konsystencję makaronowych niteczek. Po przełożeniu go do miski, skrop go oliwą, posól i dokładnie wymieszaj.     

Makaron warzywny w sałatce

Sałatki makaronowe mają wielu zwolenników. W ich przypadku również można zastąpić zwykły makaron jego lżejszą, warzywną wersją. Zwłaszcza w letnich sałatkach, bazujących na świeżych warzywach. Warto wiedzieć, że niektóre nitki - np. cukiniowe i marchewkowe, nadają się do jedzenia na surowo. Pozostałe, twardsze warzywa warto podsmażyć do delikatnego zmięknięcia.