Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jak przyrządzić królika?

Jak przyrządzić królika?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Odpowiednie przygotowanie mięsa z królika
  2. Wybór metody przyrządzania królika
  3. Jak przyrządzić królika na obiad
  4. Podsumowanie

Mięso z królika to ciekawe rozwiązanie, by przygotować coś innego niż bardziej tradycyjne rodzaje mięsa, które przygotowujemy na co dzień. Jest nie tylko smaczne i delikatne, ale także bogate w składniki odżywcze. Ponadto zawiera niski poziom tłuszczów, co sprawia, że staje się ono interesującą propozycją dla miłośników kulinariów. Jednak przygotowanie królika w kuchni może być dla niektórych wyzwaniem. Dlatego też przedstawiamy praktyczny przewodnik, który pokaże, jak przyrządzić królika.

Odpowiednie przygotowanie mięsa z królika

Królika najlepiej zakupić z pewnego źródła. Dobrze jest mieć sprawdzony sklep, który sprzedaje świeże, dobrej jakości produkty. Podczas zakupów zwróćmy uwagę na barwę mięsa – powinno mieć kolor jasnoróżowy.

Po zakupie odpowiedniego mięsa z królika przystępujemy do jego przygotowania. W zależności od tego, jakie danie będziemy przygotowywali, możemy:

  • podzielić mięso na mniejsze kawałki,
  • zostawić tuszę w całości.

Pamiętajmy o tym, że jeśli korzystamy z całej tuszy królika, musi być ona dobrze oczyszczona i wypatroszona. Sprawdźmy, czy zakupione przez nas mięso jest prawidłowo wyczyszczone. Możemy również dla pewności dodatkowo opłukać je wodą.

Wybór metody przyrządzania królika

Mięso królicze bardzo dobrze znosi różne metody przyrządzenia i obróbki. Każda z technik daje inny efekt, więc wybierzmy tę, która najlepiej pasuje do naszego gustu i preferencji.

  • Smażenie – jeśli zdecydujemy się na tę metodę przyrządzania, musimy zadbać o to, by patelnia i olej były bardzo dobrze rozgrzane. Dzięki temu mięso zachowa swoją soczystość i nie wchłonie tłuszczu. Tak smażymy z każdej strony na złocisty kolor.
  • Pieczenie – to nieco dłuższy proces, ale zdecydowanie warto poświęcić mu czas. Ta forma obróbki zapewnia równomierne wypieczenie oraz podkreśli delikatne mięso królika. Jak przyrządzić go w piekarniku? Przygotowujemy ulubioną marynatę, a następnie pieczmy 90 minut w 180 stopniach.

Zobacz: piekarniki Bosch

przyrządzenie królika_1
  • Duszenie – mięso królika duszone w wywarze może być ciekawym pomysłem na obiad. W ten sposób przejdzie ono licznymi aromatami, a mięso stanie się bardziej soczyste i delikatniejsze.
  • Grillowanie – to opcja idealna dla osób, które cenią sobie wyraziste i intensywne smaki. Dzięki odpowiedniej marynacie możemy otrzymać naprawdę smaczne danie.

Jak przyrządzić królika na obiad

Obiad z mięsem z królika to wyjątkowa propozycja dla miłośników kuchni poszukujących czegoś nieco innego niż tradycyjne dania mięsne. Ponadto ta potrawa stanowi eleganckie urozmaicenie stołu. Przyrządzenie królika na obiad może wydawać się trudne, ale rezultat na pewno zachwyci podniebienia każdego konesera kulinariów.

Sprawdź: królik w marynacie z białym winem

Królik w śmietanie

To danie dość czasochłonne, ale zdecydowanie tego warte. Najpierw musimy obsmażyć (przez około 7 minut) wcześniej przyprawione kawałki królika. Powinny mieć złoty kolor. Następnie zalewamy je winem. Po upływie 5 minut wrzucamy warzywa pokrojone w słupki (marchew i pietruszka) oraz całość zalewamy wywarem warzywnym. Tak dusimy przez 1,5 godziny. Na koniec całość zaprawiamy śmietaną. Danie to najlepiej podawać z ziemniakami lub kaszą gryczaną.

Opcjonalnie możemy ominąć etap duszenia i przełożyć wszystko do naczynia żaroodpornego z przykryciem. W ten sposób zapiekamy nasze danie przez 45 minut w 180 stopniach.

Zobacz też: królik w musztardzie

Gulasz z królika

Pokrojone w kostkę mięso z królika smażymy na maśle razem z drobno posiekaną cebulką. Podlewamy bulionem i dusimy na małym ogniu. Pamiętajmy o systematycznym dolewaniu wywaru, gdy ten wyparuje. Pod koniec duszenia dodajemy pieczarki i całość zabielamy śmietaną. Podajemy z ulubioną kaszą bądź pieczonymi ziemniakami.

przyrządzanie królika_2

Rosół z królika

Pokrojonego na mniejsze części królika wrzucamy do zimnej wody wraz z włoszczyzną (2 marchewki, korzeń pietruszki, nieduży seler, cebulka, kawałek pora). Dodajemy również ziele angielskie, liście laurowe oraz pieprz i sól. Tak gotujemy około godziny na średnim ogniu. Podajemy z drobnymi kluseczkami oraz mięsem z królika.

Dowiedz się też: Jak przyrządzić rosół?

Podsumowanie

Dania z królika mogą być nie tylko zdrowe i smaczne, ale również stanowią ciekawą odmianę od tradycyjnych mięs, z których korzystamy na co dzień. Mięso to lubi każdą formę obróbki, co daje nam szerokie pole do popisu, jeśli chodzi o jego przygotowanie. Warto więc eksperymentować z różnymi przyprawami i technikami, aby odkryć nowe kulinarne horyzonty.