Jak przyrządzić królika?

Jak przyrządzić królika?

Mięso królika jest wyśmienite. Białe, delikatne, rozpływa się w ustach. Zdecydowanie warto spróbować. Nie jest to mięso, które często pojawia się w naszej kuchni, dlatego może pojawić się problem, jak je przyrządzić.

Królika można przyrządzić na wiele sposobów. W Akademii Smaku podpowiem kilka sposobów na smaczne dania z królika.

Gulasz z królika 

Mięso królika pokrój w kostkę, cebulę posiekaj. Smaż razem na maśle. Podsmażone mięso podlej bulionem. Duś, uzupełniając bulion. Pod koniec duszenia dodaj pokrojone pieczarki. Sos zapraw śmietaną wymieszaną z mąką.

Królik w śmietanie

Jednym z najlepszych i najpopularniejszych przepisów na królika jest przyrządzenie go w śmietanie. W Akademii Smaku pokażę sprawdzony przepis. Królika podziel na nieduże porcje, dopraw solą, pieprzem i obsmaż z obu stron na patelni z oliwą. Gotowe kawałki przełóż do żaroodpornego naczynia. Dodaj cebulę pokrojoną w piórka, marchew i pietruszkę pokrojone w plastry. Składniki zalej śmietaną, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 45 minut.

Rosół z królika

Podzielonego na części królika wstaw do zimnej wody, dodaj włoszczyznę: dwie marchewki, korzeń pietruszki, małą cebulę, kawałek selera. Dopraw solą, pieprzem, dodaj liść laurowy, ziele angielskie. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj około godziny na średnim ogniu. Rosół serwuj z ugotowanymi  kawałkami mięsa królika.