Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Królik w musztardzie to prawdziwy klasyk kuchni francuskiej, który podbił również serca wielu Polaków. Delikatne, królicze mięso gotowane z dodatkiem białego wina to wspaniały pomysł na rodzinny obiad, który ze smakiem zjedzą zarówno dorośli, jak i dzieci. Co ważne, mięso z królika jest również wyjątkowo dietetyczne i zdrowe, co czyni go idealną propozycją na co dzień i od święta!

Składniki

udko z królika – 2 sztuki
białe wino – 2 szklanki
szalotka – 3 sztuki
kurki – 200 g
musztarda dijon – 200 g
liść laurowy - 4 sztuki
szczypta soli
szczypta pieprzu
ocet winny biały – 2 łyżki
ziemniaki – 4 sztuki
fasolka szparagowa – 2 garści

Opis wykonania

Opis wykonania

  1. Udka z królika umyj, osusz i przypraw solą oraz pieprzem.
  2. Ułóż w brytfannie i umieść w rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza piekarniku na około 5 minut.
  3. Po upływie tego czasu wyjmij brytfannę, królika posmaruj obficie musztardą Dijon i ponownie umieść w piekarniku. Piecz do uzyskania złotego koloru (około 8 minut).
  4. Podpieczone na złoto udka z królika przenieś do szerokiego garnka lub głębokiej patelni, zalej wodą i winem (tylko do takiego poziomu, by został lekko zakryty). Dodaj liść laurowy i przekrojone na pół, podsmażone wcześniej na patelni szalotki.
  5. Całość duś pod przykryciem przez około 40–50 minut.
  6. Dodaj umyte i osuszone kurki i ocet winny i całość duś bez przykrycia przez kolejne kilkanaście minut aż mięso będzie miękkie, a sos lekko się zredukuje.
  7. Wyjmij mięso, sos dopraw śmietaną i dodatkową odrobiną musztardy.

W międzyczasie w osobnych garnkach lub na parze ugotuj ziemniaki i fasolkę szparagową.

Podanie

Jak widzisz, przepis na królika w musztardzie jest wbrew pozorom prosty i niezbyt czasochłonny. Tak przygotowanego królika podawać możesz z zaproponowanymi ziemniakami i fasolką szparagową lub innymi ulubionymi dodatkami. Doskonale sprawdzi się np. z delikatnymi kluseczkami i czerwoną kapustą lub wybraną kaszą (np. jęczmienną lub gryczaną) i szparagami.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych