Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Królik w musztardzie to prawdziwy klasyk kuchni francuskiej, który podbił również serca wielu Polaków. Delikatne, królicze mięso gotowane z dodatkiem białego wina to wspaniały pomysł na rodzinny obiad, który ze smakiem zjedzą zarówno dorośli, jak i dzieci. Co ważne, mięso z królika jest również wyjątkowo dietetyczne i zdrowe, co czyni go idealną propozycją na co dzień i od święta!

Składniki

udko z królika – 2 sztuki
białe wino – 2 szklanki
szalotka – 3 sztuki
kurki – 200 g
musztarda dijon – 200 g
liść laurowy - 4 sztuki
szczypta soli
szczypta pieprzu
ocet winny biały – 2 łyżki
ziemniaki – 4 sztuki
fasolka szparagowa – 2 garści

Opis wykonania

Opis wykonania

  1. Udka z królika umyj, osusz i przypraw solą oraz pieprzem.
  2. Ułóż w brytfannie i umieść w rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza piekarniku na około 5 minut.
  3. Po upływie tego czasu wyjmij brytfannę, królika posmaruj obficie musztardą Dijon i ponownie umieść w piekarniku. Piecz do uzyskania złotego koloru (około 8 minut).
  4. Podpieczone na złoto udka z królika przenieś do szerokiego garnka lub głębokiej patelni, zalej wodą i winem (tylko do takiego poziomu, by został lekko zakryty). Dodaj liść laurowy i przekrojone na pół, podsmażone wcześniej na patelni szalotki.
  5. Całość duś pod przykryciem przez około 40–50 minut.
  6. Dodaj umyte i osuszone kurki i ocet winny i całość duś bez przykrycia przez kolejne kilkanaście minut aż mięso będzie miękkie, a sos lekko się zredukuje.
  7. Wyjmij mięso, sos dopraw śmietaną i dodatkową odrobiną musztardy.

W międzyczasie w osobnych garnkach lub na parze ugotuj ziemniaki i fasolkę szparagową.

Podanie

Jak widzisz, przepis na królika w musztardzie jest wbrew pozorom prosty i niezbyt czasochłonny. Tak przygotowanego królika podawać możesz z zaproponowanymi ziemniakami i fasolką szparagową lub innymi ulubionymi dodatkami. Doskonale sprawdzi się np. z delikatnymi kluseczkami i czerwoną kapustą lub wybraną kaszą (np. jęczmienną lub gryczaną) i szparagami.

Porada Szefa

Jak szybko zamarynować mięso?

Zdarzyło Ci się zapomnieć zamarynować mięso? Wiadomo, marynowanie to nieraz długotrwały proces. Nie martw się, jest na to sprytny sposób, który znacznie skróci proces marynowania.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych