


Wiosną koniecznie musicie spróbować zupy szczawiowej. Podana z jajkiem będzie smakować mistrzowsko!
Szczaw przebieramy, płuczemy, usuwamy łodygi i siekamy drobno nożem. Lekko solimy i przekładamy do miski i odkładamy na 20 minut, żeby puścił sok.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę szalotkę i podsmażamy na rumiany kolor.
Dodajemy zaprawiony szczaw i dusimy ok. 5 minut na niskiej mocy płyty grzewczej.
Mąkę rozprowadzamy w odrobinie bulionu i dodajemy do szczawiu, a następnie cały czas mieszając, dolewamy resztę bulionu.
Gotujemy zupę przez 10 minut i zestawiamy z palnika.
Śmietanę wlewamy do miski. Mieszając rózgą dodajemy 100 ml gorącej zupy (w ten sposób zahartujemy śmietanę, żeby nie zważyła się w zupie). Zahartowaną śmietanę dodajemy do zupy.
Posypujemy koperkiem i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podawajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.