Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Zupa szczawiowa

Opis wykonania

Wiosną koniecznie musicie spróbować zupy szczawiowej. Podana z jajkiem będzie smakować mistrzowsko!

Zupa szczawiowa - krok 1

Szczaw przebieramy, płuczemy, usuwamy łodygi i siekamy drobno nożem.  Lekko solimy i przekładamy do miski i odkładamy na 20 minut, żeby puścił sok.

Zupa szczawiowa - krok 2

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę szalotkę i podsmażamy na rumiany kolor.

Dodajemy zaprawiony szczaw i dusimy ok. 5 minut na wolnym ogniu.

Mąkę rozprowadzamy w odrobinie bulionu i dodajemy do szczawiu, a następnie cały czas mieszając dolewamy resztę bulionu.

Gotujemy zupę przez 10 minut i zestawiamy z ognia.

Zupa szczawiowa - krok 3

Śmietanę wlewamy do miski. Mieszając rózgą dodajemy 100 ml gorącej zupy (w ten sposób zahartujemy śmietanę, żeby nie zważyła się w zupie). Zahartowaną śmietanę dodajemy do zupy.

Posypujemy koperkiem i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podawajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.