Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Wiosną koniecznie musicie spróbować zupy szczawiowej. Podana z jajkiem będzie smakować mistrzowsko!

Składniki

200 g - szczawiu
1,5 l l - bulionu warzywnego
2 łyżki - masła
200 ml - śmietany kremówki 30%
120 g - szalotki
6 szt. - jajek
2 łyżki - mąki
- sól, pieprz
0,5 pęczka - koperku

Opis wykonania

Szczaw przebieramy, płuczemy, usuwamy łodygi i siekamy drobno nożem.  Lekko solimy i przekładamy do miski i odkładamy na 20 minut, żeby puścił sok.

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę szalotkę i podsmażamy na rumiany kolor.

Dodajemy zaprawiony szczaw i dusimy ok. 5 minut na niskiej mocy płyty grzewczej.

Mąkę rozprowadzamy w odrobinie bulionu i dodajemy do szczawiu, a następnie cały czas mieszając, dolewamy resztę bulionu.

Gotujemy zupę przez 10 minut i zestawiamy z palnika.

Porada

Ustawiasz temperaturę palnika na wyczucie? Nigdy więcej! Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz i utrzymasz właściwą moc grzania.

Bosh Logo
Bosh

Śmietanę wlewamy do miski. Mieszając rózgą dodajemy 100 ml gorącej zupy (w ten sposób zahartujemy śmietanę, żeby nie zważyła się w zupie). Zahartowaną śmietanę dodajemy do zupy.

Posypujemy koperkiem i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podawajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.

 


Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Jak byłam dzieckiem ta zupa mi nie smakowała, jak robię według tego przepisu dałam się przekonać :)
MiszelPiszel
Pyszna i pełna witamin!
Monka
Uwielbiam Jeszcze chwilka i gotowa
Radosław
Już czuję zapach tej zupy unoszący się po kuchni.