Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Szczaw siekany

Opis wykonania

Banalnie prosty przepis na szczaw w słoiku.

Ze szczawiu siekanego przygotujesz wyśmienitą zupę szczawiową niezależnie od pory roku.

Opis przygotowania:

  1. Liście szczawiu umyj, dokładnie oczyść i posiekaj. Pamiętaj o usunięciu łodyżek.
  2. Cebulę drobno posiekaj.
  3. Warzywa wymieszaj w misce, a następnie zasyp solą i odstaw na około 2 godziny.
  4. Po upływie wyznaczonego czasu przełóż szczaw do słoików i pasteryzuj przez około 7-8 minut we wrzątku. 

TIP

  • Czas przygotowania szczawiu możesz skrócić poprzez jego sparzenie lub gotowanie we wrzątku. Jeśli będziesz gotować szczaw możesz zrezygnować z pasteryzacji, o ile do słoików przełożysz wrzące liście.
  • Dodatek cebuli do siekanego szczawiu nie jest konieczny.
  • Przed zakręceniem słoików możesz zalać powierzchnię ubitego szczawiu niewielką ilością oleju lub oliwy.