Szczaw siekany
5 porcje
60 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
Banalnie prosty przepis na szczaw w słoiku.
Składniki
1 kg szczawiu
4 łyżki soli
1-2 cebule
Szczaw siekany
Szczaw siekany
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ze szczawiu siekanego przygotujesz wyśmienitą zupę szczawiową niezależnie od pory roku.
Opis przygotowania:
- Liście szczawiu umyj, dokładnie oczyść i posiekaj. Pamiętaj o usunięciu łodyżek.
- Cebulę drobno posiekaj.
- Warzywa wymieszaj w misce, a następnie zasyp solą i odstaw na około 2 godziny.
- Po upływie wyznaczonego czasu przełóż szczaw do słoików i pasteryzuj przez około 7-8 minut we wrzątku.
TIP
- Czas przygotowania szczawiu możesz skrócić poprzez jego sparzenie lub gotowanie we wrzątku. Jeśli będziesz gotować szczaw możesz zrezygnować z pasteryzacji, o ile do słoików przełożysz wrzące liście.
- Dodatek cebuli do siekanego szczawiu nie jest konieczny.
- Przed zakręceniem słoików możesz zalać powierzchnię ubitego szczawiu niewielką ilością oleju lub oliwy.
Komentarze