Banalnie prosty przepis na szczaw w słoiku.
Ze szczawiu siekanego przygotujesz wyśmienitą zupę szczawiową niezależnie od pory roku.
Opis przygotowania:
- Liście szczawiu umyj, dokładnie oczyść i posiekaj. Pamiętaj o usunięciu łodyżek.
- Cebulę drobno posiekaj.
- Warzywa wymieszaj w misce, a następnie zasyp solą i odstaw na około 2 godziny.
- Po upływie wyznaczonego czasu przełóż szczaw do słoików i pasteryzuj przez około 7-8 minut we wrzątku.
TIP
- Czas przygotowania szczawiu możesz skrócić poprzez jego sparzenie lub gotowanie we wrzątku. Jeśli będziesz gotować szczaw możesz zrezygnować z pasteryzacji, o ile do słoików przełożysz wrzące liście.
- Dodatek cebuli do siekanego szczawiu nie jest konieczny.
- Przed zakręceniem słoików możesz zalać powierzchnię ubitego szczawiu niewielką ilością oleju lub oliwy.