Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Szczaw siekany

Szczaw siekany

Opis wykonania

60 min
Łatwe
dla 5 osób

Banalnie prosty przepis na szczaw w słoiku.

Ze szczawiu siekanego przygotujesz wyśmienitą zupę szczawiową niezależnie od pory roku.



Opis przygotowania:



  1. Liście szczawiu umyj, dokładnie oczyść i posiekaj. Pamiętaj o usunięciu łodyżek.

  2. Cebulę drobno posiekaj.

  3. Warzywa wymieszaj w misce, a następnie zasyp solą i odstaw na około 2 godziny.

  4. Po upływie wyznaczonego czasu przełóż szczaw do słoików i pasteryzuj przez około 7-8 minut we wrzątku. 

TIP



  • Czas przygotowania szczawiu możesz skrócić poprzez jego sparzenie lub gotowanie we wrzątku. Jeśli będziesz gotować szczaw możesz zrezygnować z pasteryzacji, o ile do słoików przełożysz wrzące liście.

  • Dodatek cebuli do siekanego szczawiu nie jest konieczny.

  • Przed zakręceniem słoików możesz zalać powierzchnię ubitego szczawiu niewielką ilością oleju lub oliwy.

Akademia Smaku
Wiecej moich przepisów
Wasza ocena

Quiz Jacka Bilczyńskiego

1. Kawa wypita kilkadziesiąt minut przed treningiem…

 1. Kawa wypita kilkadziesiąt minut przed treningiem…