Szczaw siekany
                                            5 porcji
60 min
Łatwe
5 (Liczba ocen: 2)
                    Banalnie prosty przepis na szczaw w słoiku.
                
                Składniki
1 kg szczawiu
                                                            4 łyżki soli
                                                            1-2 cebule
                                                    Szczaw siekany
Szczaw siekany
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ze szczawiu siekanego przygotujesz wyśmienitą zupę szczawiową niezależnie od pory roku.
Opis przygotowania:
- Liście szczawiu umyj, dokładnie oczyść i posiekaj. Pamiętaj o usunięciu łodyżek.
 - Cebulę drobno posiekaj.
 - Warzywa wymieszaj w misce, a następnie zasyp solą i odstaw na około 2 godziny.
 - Po upływie wyznaczonego czasu przełóż szczaw do słoików i pasteryzuj przez około 7-8 minut we wrzątku.
 
TIP
- Czas przygotowania szczawiu możesz skrócić poprzez jego sparzenie lub gotowanie we wrzątku. Jeśli będziesz gotować szczaw możesz zrezygnować z pasteryzacji, o ile do słoików przełożysz wrzące liście.
 - Dodatek cebuli do siekanego szczawiu nie jest konieczny.
 - Przed zakręceniem słoików możesz zalać powierzchnię ubitego szczawiu niewielką ilością oleju lub oliwy.
 
                            
Komentarze