Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Szczaw siekany

Szczaw siekany

Opis wykonania

60 min
Łatwe
dla 5 osób

Banalnie prosty przepis na szczaw w słoiku.

Ze szczawiu siekanego przygotujesz wyśmienitą zupę szczawiową niezależnie od pory roku.



Opis przygotowania:



  1. Liście szczawiu umyj, dokładnie oczyść i posiekaj. Pamiętaj o usunięciu łodyżek.

  2. Cebulę drobno posiekaj.

  3. Warzywa wymieszaj w misce, a następnie zasyp solą i odstaw na około 2 godziny.

  4. Po upływie wyznaczonego czasu przełóż szczaw do słoików i pasteryzuj przez około 7-8 minut we wrzątku. 

TIP



  • Czas przygotowania szczawiu możesz skrócić poprzez jego sparzenie lub gotowanie we wrzątku. Jeśli będziesz gotować szczaw możesz zrezygnować z pasteryzacji, o ile do słoików przełożysz wrzące liście.

  • Dodatek cebuli do siekanego szczawiu nie jest konieczny.

  • Przed zakręceniem słoików możesz zalać powierzchnię ubitego szczawiu niewielką ilością oleju lub oliwy.

Akademia Smaku
Wiecej moich przepisów
Wasza ocena

Quiz wegetariański

1. Czym charakteryzuje się owowegetarianizm?