Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

5 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Banalnie prosty przepis na szczaw w słoiku.

Składniki

1 kg szczawiu
4 łyżki soli
1-2 cebule

Opis wykonania

Ze szczawiu siekanego przygotujesz wyśmienitą zupę szczawiową niezależnie od pory roku.

Opis przygotowania:

  1. Liście szczawiu umyj, dokładnie oczyść i posiekaj. Pamiętaj o usunięciu łodyżek.
  2. Cebulę drobno posiekaj.
  3. Warzywa wymieszaj w misce, a następnie zasyp solą i odstaw na około 2 godziny.
  4. Po upływie wyznaczonego czasu przełóż szczaw do słoików i pasteryzuj przez około 7-8 minut we wrzątku. 

TIP

  • Czas przygotowania szczawiu możesz skrócić poprzez jego sparzenie lub gotowanie we wrzątku. Jeśli będziesz gotować szczaw możesz zrezygnować z pasteryzacji, o ile do słoików przełożysz wrzące liście.
  • Dodatek cebuli do siekanego szczawiu nie jest konieczny.
  • Przed zakręceniem słoików możesz zalać powierzchnię ubitego szczawiu niewielką ilością oleju lub oliwy.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Bomba witaminowa! Bardzo fajny i przydatny przepis :)
MiszelPiszel
Zupa szczawiowa jest jedną z moich ulubionych, dlatego zawsze szykuję szczaw w słoiczkach na sezon zimowy.

Powiązane przepisy