Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jak przyrządzić szpinak?

Jak przyrządzić szpinak?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Przygotowanie szpinaku
  2. Jak przyrządzić szpinak mrożony i świeży?
  3. Co można zrobić ze szpinaku?
  4. Jak zamrozić szpinak?

Przygotowanie szpinaku

Poszczególne etapy obróbki szpinaku są bardzo proste i szybkie. Sposób przygotowania zależy od formy zakupionego szpinaku. Świeże liście w pierwszej kolejności umyj pod bieżącą wodą, a następnie delikatnie osusz bawełnianą ścierką lub ręcznikiem papierowym. Aby listki nie uciekały Ci podczas mycia, wykorzystaj duże sitko lub durszlak. Z kolei suszenie możesz znacznie przyspieszyć, jeśli masz suszarkę do sałaty.

Dokładne umycie i osuszenie liści jest bardzo ważne, by usunąć wszystkie ewentualne zanieczyszczenia i bakterie.

W przypadku mrożonego szpinaku wyżej omówione etapy są już wykonane. Zatem wystarczy, że rozmrozisz go w lodówce lub dodasz bezpośrednio do garnka lub na patelnię.

Jak przyrządzić szpinak mrożony i świeży?

Podobnie jak w przypadku przygotowania inaczej obrabiamy świeży szpinak, a inaczej mrożony. Świeże listki można gotować w wodzie lub na parze, dusić i podsmażać. Z kolei szpinak mrożony lepiej sprawdzi się do podsmażania i duszenia. Często jest on dość mocno rozdrobniony, dlatego gotowanie go w wodzie lub na sitku nie będzie dobrym pomysłem. Jeśli masz zamiar przygotować danie ze szpinakiem w piekarniku, np. ciasto francuskie, możesz wybrać oba rodzaje – jednakże mrożony będzie łatwiejszy i szybszy w obróbce.

Co można zrobić ze szpinaku?

Niewiele warzyw ma aż tyle możliwości wykorzystania. Zaczynając od świeżych liści, możesz dodać je do kanapek zamiast sałaty, zrobić koktajl warzywny lub owocowo-warzywny czy sałatkę z jajkiem, serem, orzechami i/lub owocami. Liście szpinaku, podobnie jak rukola, mogą być również dekoracją dania np. pizzy, pinsy, makaronu czy tarty.

Oczywiście to nie jedyne sposoby na dania ze szpinakiem. Z dodatkiem mrożonego lub świeżego możesz zrobić przepyszną jajecznicę, omlet lub szakszukę. Podsmażony lub podduszony szpinak wykorzystaj jako bazę do sosu do makaronu. Wystarczy, że dodasz do niego śmietanę, ser, oliwę oraz przyprawy. Taki sos będzie dobrze komponował się z drobiem, wieprzowiną, łososiem, dorszem, pstrągiem i krewetkami. Dla urozmaicenia można dodać inne warzywa jak pomidory, szparagi, cukinię, brokuła, kalafiora, a także grzyby.

Kolejnym pomysłem na wykorzystanie szpinaku będzie użycie go jako nadzienia do pierogów, naleśników, tortilli, tostów czy tarty. W tym przypadku połącz go z różnymi serami (twaróg, feta, mozzarella), orzechami, jajkami oraz warzywami. Szpinak świetnie sprawdzi się też jako dodatek do zapiekanki makaronowej lub ziemniaczanej.

Osoby lubiące eksperymenty w kuchni z pewnością zaciekawią placuszki, gofry lub wegetariańskie burgery ze szpinakiem. Te ostatnie będą zdrową alternatywą dla tradycyjnych burgerów.

Pyszną przekąską będą jajeczne lub biszkoptowe muffinki. Dodatek szpinaku nada im atrakcyjnego wyglądu. Będąc przy temacie wypieków, nie można nie wspomnieć kultowego już ciasta – leśny mech. Biszkopty wykorzystywane do jego przygotowania barwi się właśnie zmiksowanymi liśćmi szpinaku.

Jak doprawić szpinak?

Odpowiedni wybór przypraw jest bardzo ważny podczas gotowania. Źle dobrane przyprawy mogą przytłoczyć i wręcz zepsuć smak przygotowywanego dania. By podkreślić smak liści szpinaku, dodaj sól, pieprz, kurkumę, curry, gałkę muszkatołową, czosnek, skórkę i sok z cytryny lub garam masala.

Jak zamrozić szpinak?

Jak zamrozić szpinak - infografika

Cały proces zaczyna się od przygotowania szpinaku – oczyszczenia i umycia go pod bieżącą wodą. Następnie całość blanszuj we wrzątku. Dzięki płycie Bosch wodę w garnku zagotujesz w kilka chwil. Liście powinny lekko „zwiędnąć” i zmniejszyć swoją objętość. Wtedy jak najszybciej wyciągnij je z wody i osusz na ręczniku papierowym. Kolejnym etapem jest pokrojenie szpinaku nożem lub zmiksowanie w blenderze. Tak przygotowany szpinak rozłóż na porcje. Najlepiej zrób to, umieszczając go w silikonowych foremkach do lodu lub na muffinki. Później pozostaje tylko włożyć wszystko do zamrażalnika. Po kilku godzinach, gdy szpinak będzie już zmrożony, powstałe kostki przełóż do jednego woreczka lub pojemnika.