Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Ciasto francuskie ze szpinakiem i fetą

Opis wykonania

Wariacji z ciastem francuskim w roli głównej jest mnóstwo. Wynika to z tego, że jego neutralny smak można łączyć zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi składnikami, tworząc masę smacznych połączeń. Jedną z propozycji jest ciasto francuskie ze szpinakiem i fetą, które doskonale sprawdzi się, jaki przekąska na imprezę czy propozycja lunchu do pracy.

  1. Ciasto rozłóż na blacie i pokrój w kwadraty.

  2. Szpinak wstaw do garnka i rozmroź. Dopraw solą, pieprzem oraz dodaj posiekany ząbek czosnku. Ser feta pokrój w kostkę.

  3. Na przygotowane ciasto francuskie nałóż po łyżce szpinaku, dodaj trochę sera feta i zawiń ciasto – możesz zrobić rogaliki albo sakiewki. Posyp ziołami prowansalskimi.

  4. Piekarnik nagrzej do 200 stopni, ciasto francuskie wyłóż na blaszce na papierze do pieczenia i piecz około 15-20 minut, aż się zarumieni.