Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Ciasto francuskie ze szpinakiem i fetą

Ciasto francuskie ze szpinakiem i fetą
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Wariacji z ciastem francuskim w roli głównej jest mnóstwo. Wynika to z tego, że jego neutralny smak można łączyć zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi składnikami, tworząc masę smacznych połączeń. Jedną z propozycji jest ciasto francuskie ze szpinakiem i fetą, które doskonale sprawdzi się, jaki przekąska na imprezę czy propozycja lunchu do pracy.

Składniki

250 g mrożonego szpinaku
150 g sera feta
1 ząbek czosnku
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 łyżeczka ziół prowansalskich

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
391.2 kcal
Tłuszcz
27.5 g
Węglowodany
24.4 g
Błonnik
12 g
Białko
1.8 g
Sól
1.5 g

Opis wykonania

Ciasto rozłóż na blacie i pokrój w kwadraty.

Szpinak wstaw do garnka i rozmroź. Dopraw solą, pieprzem oraz dodaj posiekany ząbek czosnku. Ser feta pokrój w kostkę.

Porada

Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry. 

Bosh Logo
Bosh

Na przygotowane ciasto francuskie nałóż po łyżce szpinaku, dodaj trochę sera feta i zawiń ciasto – możesz zrobić rogaliki albo sakiewki. Posyp ziołami prowansalskimi.

Piekarnik nagrzej do 200 stopni, ciasto francuskie wyłóż na blaszce na papierze do pieczenia i piecz około 15-20 minut, aż się zarumieni.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych