Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Makaron ze szpinakiem i ricottą

Makaron ze szpinakiem i ricottą
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Makaron ze szpinakiem to doskonały przykład prostego i szybkiego obiadu, który jednocześnie jest bardzo smaczny.

Składniki

150 g makaronu
125 g szpinaku
125 g (½ opakowania) ricotty
4 plastry boczku wędzonego
1 szalotka
1 łyżeczka curry
1 szczypta papryki wędzonej
Sól i pieprz do

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
461.5 kcal
Tłuszcz
17.4 g
Węglowodany
55.7 g
Błonnik
21.3 g
Białko
6.9 g
Sól
3.1 g

Opis wykonania

Szalotkę drobno pokrój, a następnie podduś na patelni w niewielkiej ilości wody. Następnie na patelnię dodaj szpinak. Duś na małym ogniu by liście oddały wodę.

Dodaj na patelnię ser i delikatnie wymieszaj całość. Ogrzewaj na małym ogniu by ricotta się rozpuściła.

Porada

  Boczek możesz zastąpić prażonymi orzechami lub pestkami dyni.



Bosh Logo
Bosh

Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na osobnej patelni. Gdy będzie rumiany i chrupiący przełóż go na ręcznik papierowy, by usunąć nadmiar tłuszczu.

Makaron ugotuj al dente. Do sera i szpinaku dodaj boczek, makaron oraz przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Podawaj na ciepło.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy