Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Jak suszyć grzyby w piekarniku? I nie tylko

Jak suszyć grzyby w piekarniku? I nie tylko
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Suszenie grzybów – popularna forma obróbki
  2. Jak przygotować grzyby do suszenia?
  3. Jak suszyć grzyby w piekarniku?
  4. Jak przechowywać suszone grzyby?
  5. Co zrobić z suszonych grzybów?

Suszenie jest popularną formą konserwacji grzybów, która wydłuża ich żywotność. Dzięki temu przez cały rok możemy cieszyć ich pysznym smakiem i aromatem. Zanim jednak przystąpicie do suszenia, sprawdźcie jak prawidłowo to robić. W jakiej temperaturze suszyć grzyby? Jak je przechowywać? Dowiecie się z naszego poradnika.

Suszenie grzybów – popularna forma obróbki

Suszenie żywności jest jedną z najstarszych metod przechowywania i konserwacji. Cały proces polega na odparowaniu wody z danych produktów. Kiedyś używano do tego czynników naturalnych, tj. wiatr oraz słońce. Obecnie najczęściej suszymy żywność w piekarniku lub suszarce.

Suszenie grzybów niesie za sobą wiele zalet. Przede wszystkim zmniejsza ryzyko psucia się żywności, dzięki czemu wydłuża się ich czas do spożycia oraz świeżość. Ponadto odparowując wodę, nie ma wielkiej utraty składników odżywczych i witamin, gdyż są one skoncentrowane wewnątrz produktów. Nie możemy zapomnieć również o smaku – suszone grzyby nabierają mocnego, charakterystycznego aromatu, dzięki któremu smak suszu jest intensywniejszy, niż świeżego produktu.

Zobacz także: czy warto jeść grzyby?

Istnieje kilka metod suszenia grzybów. Naturalną, lecz czasochłonną jest suszenie na sznurku w miejscu nasłonecznionym i przewiewnym – tutaj mocno uzależniamy się od pogody. Dobrym i szybkim rozwiązaniem jest użycie piekarnika. Jeżeli często suszymy różnego rodzaju produkty, warto zakupić specjalną suszarkę elektryczną.

Jak przygotować grzyby do suszenia?

Przede wszystkim musicie wybrać odpowiednie gatunki grzybów, ponieważ nie wszystkie dobrze zniosą suszenie. Na pewno nie nadają się do tego maślaki, których śliska powierzchnia uniemożliwi odpowiednią konserwację. Przede wszystkim wybierajcie grzyby blaszkowe, np. kurki, borowiki, podgrzybki lub koźlarze, ponieważ zawierają mniej wody. Gatunki gąbczaste mają tendencję do nasiąkania wodą, przez co źle się suszą.

Jak suszyć grzyby w piekarniku? I nie tylko

Jak odpowiednio przygotować grzyby? Nie myjemy ich, jeżeli są brudne, wystarczy lekko przetrzeć je wilgotną szmatką – w ten sposób zmyjemy również piasek, który może się na nich znajdować. Nie zapomnijcie również o pozbyciu się korzeni. Wybierajcie grzyby większe i średniej wielkości, małe lepiej odstawić do marynowania, bądź przygotowania sosu ze świeżego produktu.

Przy krojeniu grzybów do suszenia również musicie pamiętać o kilku zasadach:

  • usuwajcie resztki ziemi oraz popsute części grzyba;
  • kapelusze średniej wielkości krójcie na pół, duże – na ćwiartki lub plastry;
  • możecie również kroić grzyby na plastry, bez usuwania trzonu;
  • ważne – pokrojone grzyby powinny być równej wielkości, co daje gwarancję na idealne wysuszenie całej porcji.

Zobacz: jak poprawnie zbierać grzyby?

Jak suszyć grzyby w piekarniku?

By dobrze wysuszyć grzyby w piekarniku, należy odpowiednio ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kawałki nie mogą się ze sobą stykać, ponieważ może doprowadzić to do przypalenia, bądź niedokładnego odparowania wody.

Suszymy w nagrzanym do 40–50°C piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach, aby woda swobodnie mogła parować. Cały proces trwa około 8 godzin. Co jakiś czas należy przemieszać grzyby, pamiętając o tym, by się nie dotykały.

Sprawdź: piekarniki Bosch

Wysuszone grzyby można studzić w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami lub na blacie.

Jak przechowywać suszone grzyby?

Odpowiednie przechowywanie jest niezwykle ważne, ponieważ w ten sposób zostanie zachowana świeżość suszonych grzybów. Najlepiej przełożyć je do metalowego pojemnika. Nie musicie się wtedy martwić, że dotrze do nich światło i stracą swój smak. Dobrze sprawdzi się również słoik. Należy pamiętać również o tym, by stały one w ciemnym i chłodnym miejscu.

Zapach suszonych grzybów przyciąga mole spożywcze, dlatego pojemnik, w którym będziecie je przechowywać, musi być szczelny.

Co zrobić z suszonych grzybów?

Z suszonych grzybów możemy przyrządzić wiele dań obiadowych, jak i dodatków do nich. Wszystko zależy od tego, na co mamy aktualnie ochotę. Pyszna zupa grzybowa, sos do placów ziemniaczanych, a może farsz do pierogów? No i oczywiście wiele potraw wigilijnych.

Jak suszyć grzyby w piekarniku? I nie tylko 3

Jednym z naszych ulubionych dań są roladki schabowe faszerowane suszonymi grzybami. Jak je przygotować? Wystarczy podsmażyć na maśle namoczone wcześniej grzyby, przyprawiając do smaku. Schab rozbijamy, nacieramy oliwą solą oraz pieprzem, a następnie nakładamy grzybki i zawijamy w roladę. Tak przygotowane mięso pieczemy przez godzinę w 200°C. Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.

Sprawdź też: jak przechowywać suszone grzyby?

Podsumowując nasz krótki poradnik, suszenie grzybów jest skuteczną metodą przechowywania, która pozwala cieszyć się ich smakiem przez długi czas. Pamiętajcie o odpowiednim przygotowaniu grzybów przed suszeniem oraz prawidłowym ich przechowywaniem po wykonaniu całego procesu. Dzięki temu Wasze suszone grzyby będą składnikiem niejednego dania na domowym stole!