Czy warto jeść grzyby? Co w sobie kryją?

Ciągle panuje przekonanie, że grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych i są ciężkostrawne. Czy faktycznie tak jest?

Czy są jakiekolwiek zalety spożywania grzybów? Oczywiście, że tak! Grzyby mają więcej zalet niż mogłoby się wydawać. Są świetnym uzupełnieniem diety, szczególnie że są niskokaloryczne i dostarczają do organizmu, cenne dla zdrowia, witaminy i składniki mineralne. Jakie są inne zalety i korzyści płynące ze spożywania grzybów? Wszystkiego dowiesz się czytając nasz artykuł. 

Grzyby wspomagają proces odchudzania

Średnio 100 g grzybów to 34 kcal. W przypadku pieczarek jest to tylko 15 kcal, a kurek 18 kcal. Podobnie jak warzywa, grzyby w głównej mierze składają się z wody, co przekłada się na niską kaloryczność. Dodatkowo charakteryzują się wysoką gęstością odżywczą, ponieważ w swoim składzie zawierają białko, węglowodany, witaminy, składniki mineralne oraz związki o działaniu prozdrowotnym. Większość węglowodanów obecnych w grzybach stanowią rozpuszczalne i nierozpuszczalne frakcje błonnika. Dzięki temu dania z dodatkiem grzybów są bardziej sycące i na dłużej zaspokajają głód. Zawarty w grzybach błonnik odpowiedzialny jest za sprawniejszą pracę jelit i układu pokarmowego, stabilizowanie stężenia cukru we krwi oraz przyspieszenie procesów metabolicznych. Pomaga to w zmniejszeniu, a następnie utrzymaniu prawidłowej masy ciała. W składzie większości grzybów znajdują się również nienasycone kwasy tłuszczowe. Na szczególną uwagę zasługuje sprzężony kwas linolowy (w skrócie CLA), który wspomaga proces odchudzania, a także przyspiesza regenerację i budowę mięśni. 

Grzyby są źródłem witamin i minerałów

Wysoka wartość odżywcza grzybów wynika również ze znacznej zawartości witamin oraz składników mineralnych. W przypadku witamin są to głównie te z grupy B oraz prowitaminy A i D, które po spożyciu, na skutek zachodzących w organizmie reakcji, przekształcane są w witaminy. Przyswajalność prowitamin A i D jest wyższa w obecności tłuszczu, dlatego do dań z grzybami warto dodać niewielką ilość oleju roślinnego. W grzybach można znaleźć również witaminę K, która wspomaga proces krzepnięcia krwi oraz poprawia elastyczność ścięgien. Składniki mineralne zawarte w grzybach to potas, cynk, selen, miedź, żelazo, mangan, jod oraz fosfor.

Grzyby wspierają odporność

Wspomniana wyżej witamina D korzystnie wpływa na odporność organizmu, chroniąc i wspierając w walce z infekcjami. Na zmniejszenie ryzyka przeziębienia czy grypy równocześnie wpływa wysoka zawartość związków o działaniu przeciwutleniającym oraz wspierających produkcję limfocytów typu T. Limfocyty stanowią pierwszą linię obrony organizmu przed zakażeniem bakteryjnym i wirusowym. Odporność organizmu wzmacniają obecne w grzybach polifenole, które dodatkowo wykazują działanie przeciwalergiczne i przeciwzapalne. Grzyby spośród wszystkich produktów spożywczych są najbogatszym źródłem ergotioneiny, korzystnie oddziałującej na układ immunologiczny. Jest to bardzo silny przeciwutleniacz, którego dostępność i przyswajalność wzrasta po obróbce termicznej. Według części naukowców ergotioneina może znaleźć zastosowanie jako lek na choroby nowotworowe oraz AIDS.

Grzyby zmniejszają stan zapalny i działają leczniczo

Zawartość silnie działających przeciwutleniaczy, polifenoli, błonnika, kwasu CLA oraz innych substancji o działaniu prozdrowotnym zmniejsza ryzyko i zapobiega wystąpieniu wielu chorób. Równocześnie związki te wspierają proces leczenia. Ich wzajemnie współdziałanie wpływa na regulację glikemii, obniżenie stężenia cholesterolu we krwi, obniżenie masy ciała, co znacznie zmniejsza ryzyko cukrzycy, zawału mięśnia sercowego, miażdżycy i udaru. Niektóre z badań wykazują, że grzyby, a szczególnie shitake, mogą być skuteczne w zapobieganiu chorobom nowotworowym (szczególnie tych dotyczących piersi, żołądka, trzustki i okrężnicy) oraz w ich leczeniu.

Jak przygotowywać grzyby?

Woda wypłukuje z nich smak i część związków, dlatego należy je obierać na sucho i w razie potrzeby przetrzeć wilgotną ściereczką. Grzyby należy jeść po obróbce termicznej. W wyniku działania temperatury część związków jest lepiej przyswajana przez organizm. Dodatkowo podwyższona temperatura powoduje rozkład związków, które mogą mieć niekorzystny wpływ na organizm. Chodzi tu głównie o kwas agarycynowy, który może wykazywać działanie mutagenne. Ze względu na możliwą obecność tych związków grzybów nie należy podawać osobom z problemami trawiennymi i małym dzieciom.

Grzyby są nie tylko smaczne. Okazuje się, że są to wartościowe produkty, które powinny wzbogacać codzienny jadłospis. Regularne i racjonalne ich spożycie korzystnie wpływa na cały organizm. Dania z grzybami będą ciekawym i smacznym wzbogaceniem i urozmaiceniem diety.