Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Szaszłyki z piekarnika – idealny pomysł na niebanalny obiad

Szaszłyki z piekarnika – idealny pomysł na niebanalny obiad
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1.  
  2. Jak zrobić szaszłyki w piekarniku?
  3. Szaszłyki drobiowe z piekarnika
  4. Szaszłyki warzywne
  5.  
  6. Szaszłyki wieprzowe
  7. Sposoby na szaszłyki z piekarnika

Szaszłyk to propozycja nie tylko na grilla. Przywołaj smak lata w środku zimy! Oto kilka szybkich przepisów na szaszłyki z piekarnika.

 

Jak zrobić szaszłyki w piekarniku?

 

Nie potrzebujesz idealnej pogody, by przyrządzić szaszłyki z mięsem. Zamiast na grillu upiecz je w piekarniku. Szaszłyki z piekarnika są zawsze dobrym pomysłem. Co do składników panuje bardzo duża dowolność. Możesz skomponować je z wielu produktów.  Możesz wybrać mięso wieprzowe, drobiowe lub rybę. Wystarczy zamarynować je przy użyciu przypraw i sosów. Do tego kolorowe warzywa - cebula, papryka, cukinia. Można wykorzystać owoce, np. brzoskwinie czy ananas. Jak przygotować szaszłyki w piekarniku? Gotowe szaszłyki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę włóż do piekarnika na drugi poziom od góry i ustaw piekarnik na 180⁰C, z grzaniem w funkcji grill. Piecz ok. 20 -25 minut. Po upłynięciu połowy czasu, przewróć szaszłyki, aby zrumieniły się z obu stron.

 

Szaszłyki drobiowe z piekarnika

 

Szaszłyki z kurczakiem

 

Składniki:

 

  • 2 filety z kurczaka

  • 1 ząbek czosnku

  • 5 łyżek oliwy

  • 1/2 papryki czerwonej

  • 1/2 papryki żółtej

  • 1/2 papryki zielonej

  • 1 cebula

  • po 1/2 łyżeczki suszonych ziół – oregano i tymianek

  • po 1/4 łyżeczki suszonej papryki wędzonej i chili

  • sól, pieprz

 

Przygotowanie

 

  1. Kurczaka pokrój w kostkę o boku około 1cm. Dopraw solą i pieprzem.

  2. Czosnek obierz przeciśnij przez praskę i umieść w misce. Dodaj oliwę z oliwek oraz przyprawy. Marynatę wymieszaj.

  3. Kawałki kurczaka umieść w marynacie i pozostaw na godzinę.

  4. Mięso nabij na patyki do szaszłyków na przemian z kawałkami papryki i cebuli.

  5. Szaszłyki ułóż na blasze i włóż do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz ok. 25 minut. Mniej więcej w połowie pieczenia przełóż szaszłyki na drugą stronę. Warzywa powinny być miękkie, a mięso kruche.

 

Szaszłyki z indykiem

 

Składniki:

 

  • 500 g piersi z indyka

  • 1 ząbek czosnku

  • sok z ½ limonki

  • 1 łyżka miodu

  • 1 łyżeczka przyprawy curry

  • sól, pieprz

  • 2 kolorowe papryki

  • 1 cukinia

 

Przygotowanie

 

  1. Piersi indyka pokrój w dużą kostkę (ok. 2 x 2 cm). W naczyniu wymieszaj sok z limonki z przyprawą curry i miodem. Dodaj posiekany czosnek. Przypraw solą, pieprzem. Do marynaty włóż indyka, dokładnie obtocz i wstaw do lodówki na 20 minut.

  2. Piekarnik nastaw na 250°C termoobieg z włączonym grillem.

  3. Na patyczki od szaszłyków nadziewaj na przemian warzywa pokrojone w kostkę i mięso. Układaj na blachach z piekarnika wyłożonych papierem do pieczenia.

  4. Piecz ok. 15 minut.

 

Szaszłyki warzywne

 

Składniki:

 

  • 1 papryka

  • 1 cukinia

  • 1 bakłażan

  • 1 kiść pomidorków koktajlowych

  • 4-5 sztuk pieczarek

  • 3 szalotki

  • 1 łyżka oliwy

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • 1 łyżeczka czosnku

  • ½ łyżeczki papryki wędzonej

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

  • sól, pieprz do smaku

 

Przygotowanie

 

  1. Przygotuj marynatę - w misce umieść oliwę, sos sojowy i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.

  2. Bakłażana pokrój w plastry i z obu stron oprósz solą. Po około 10 minutach opłucz je, osusz i pokrój w dużą kostkę.

  3. Warzywa dokładnie umyj, a następnie pokrój paprykę w dużą kostkę, cukinię w plastry, szalotki w ćwiartki. Pieczarki oraz pomidory zostaw w całości.

  4. Wszystkie warzywa wymieszaj z marynatą i odstaw na ok. 20 minut.

  5. Warzywa nabij na patyki do szaszłyków. 

  6. Szaszłyki ułóż na blasze i włóż do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz ok. 15 minut. Mniej więcej w połowie pieczenia przełóż szaszłyki na drugą stronę. Warzywa powinny być miękkie.

 

Szaszłyki wieprzowe

Przepis z boczkiem

 

Składniki:

 

  • 1 kg ziemniaków

  • 140 g plasterków wędzonego boczku

  • 2 ząbki czosnku

  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek

  • 1/2 łyżeczki rozmarynu

  • 1/2 łyżeczki majeranku

  • sól, pieprz

 

Przygotowanie

 

  1. Ziemniaki obierz pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie. Odcedź.

  2. Obierz czosnek, przeciśnij przez praskę, wymieszaj z oliwą, ziołami i pieprzem. W oliwie obtocz dokładnie ziemniaki, tak aby pokryły się ziołami.

  3. Ziemniaczki owiń w boczek i nadziewaj na patyczki.

  4. Tak przygotowane szaszłyki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dodatkowo polej oliwą z każdej strony.

  5. Włóż do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz ok. 25 minut. Mniej więcej w połowie pieczenia przełóż szaszłyki na drugą stronę. 

 

Przepis z karkówki

 

Składniki:

 

  • 1 kg karkówki

  • 2 kolorowe papryki

  • 1 czerwona cebula

  • 4-5 sztuk pieczarek

  • 4 łyżki oliwy z oliwek

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżeczki słodkiej papryki

  • sól, pieprz

 

Przygotowanie

 

  1. Do miseczki wlej oliwę z oliwek, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, paprykę i wszystko mieszaj.

  2. Do marynaty dodaj pokrojone w kostkę mięso. Odstaw do lodówki na ok. 3 godziny.

  3. Pokrój cebulę w ćwiartki, paprykę w kostkę, pieczarki w plastry.

  4. Składniki nabij na patyki do szaszłyków. 

  5. Szaszłyki ułóż na blasze i włóż do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz ok. 25 minut. Mniej więcej w połowie pieczenia przełóż szaszłyki na drugą stronę. 

 

Sposoby na szaszłyki z piekarnika

 

Dowolnie skomponowany szaszłyk możesz upiec w rękawie. Zamarynowane mięso i warzywa na patyku umieść w rękawie, zawiąż drugi koniec i tak wstaw do lodówki na kilka godzin, a potem do piekarnika. Dzięki temu składniki będą miękkie i soczyste. Podobny efekt uzyskasz przez pieczenie szaszłyków w zawiniętych w folii.