Szaszłyki z piekarnika – idealny pomysł na niebanalny obiad

Szaszłyk to propozycja nie tylko na grilla. Przywołaj smak lata w środku zimy! Oto kilka szybkich przepisów na szaszłyki z piekarnika.
Jak zrobić szaszłyki w piekarniku?
Nie potrzebujesz idealnej pogody, by przyrządzić szaszłyki z mięsem. Zamiast na grillu upiecz je w piekarniku. Szaszłyki z piekarnika są zawsze dobrym pomysłem. Co do składników panuje bardzo duża dowolność. Możesz skomponować je z wielu produktów. Możesz wybrać mięso wieprzowe, drobiowe lub rybę. Wystarczy zamarynować je przy użyciu przypraw i sosów. Do tego kolorowe warzywa - cebula, papryka, cukinia. Można wykorzystać owoce, np. brzoskwinie czy ananas. Jak przygotować szaszłyki w piekarniku? Gotowe szaszłyki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę włóż do piekarnika na drugi poziom od góry i ustaw piekarnik na 180⁰C, z grzaniem w funkcji grill. Piecz ok. 20 -25 minut. Po upłynięciu połowy czasu, przewróć szaszłyki, aby zrumieniły się z obu stron.
Szaszłyki drobiowe z piekarnika
Szaszłyki z kurczakiem
Składniki:
-
2 filety z kurczaka
-
1 ząbek czosnku
-
5 łyżek oliwy
-
1/2 papryki czerwonej
-
1/2 papryki żółtej
-
1/2 papryki zielonej
-
1 cebula
-
po 1/2 łyżeczki suszonych ziół – oregano i tymianek
-
po 1/4 łyżeczki suszonej papryki wędzonej i chili
-
sól, pieprz
Przygotowanie
-
Kurczaka pokrój w kostkę o boku około 1cm. Dopraw solą i pieprzem.
-
Czosnek obierz przeciśnij przez praskę i umieść w misce. Dodaj oliwę z oliwek oraz przyprawy. Marynatę wymieszaj.
-
Kawałki kurczaka umieść w marynacie i pozostaw na godzinę.
-
Mięso nabij na patyki do szaszłyków na przemian z kawałkami papryki i cebuli.
-
Szaszłyki ułóż na blasze i włóż do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz ok. 25 minut. Mniej więcej w połowie pieczenia przełóż szaszłyki na drugą stronę. Warzywa powinny być miękkie, a mięso kruche.
Szaszłyki z indykiem
Składniki:
-
500 g piersi z indyka
-
1 ząbek czosnku
-
sok z ½ limonki
-
1 łyżka miodu
-
1 łyżeczka przyprawy curry
-
sól, pieprz
-
2 kolorowe papryki
-
1 cukinia
Przygotowanie
-
Piersi indyka pokrój w dużą kostkę (ok. 2 x 2 cm). W naczyniu wymieszaj sok z limonki z przyprawą curry i miodem. Dodaj posiekany czosnek. Przypraw solą, pieprzem. Do marynaty włóż indyka, dokładnie obtocz i wstaw do lodówki na 20 minut.
-
Piekarnik nastaw na 250°C termoobieg z włączonym grillem.
-
Na patyczki od szaszłyków nadziewaj na przemian warzywa pokrojone w kostkę i mięso. Układaj na blachach z piekarnika wyłożonych papierem do pieczenia.
-
Piecz ok. 15 minut.
Szaszłyki warzywne
Składniki:
-
1 papryka
-
1 cukinia
-
1 bakłażan
-
1 kiść pomidorków koktajlowych
-
4-5 sztuk pieczarek
-
3 szalotki
-
1 łyżka oliwy
-
1 łyżka sosu sojowego
-
1 łyżeczka czosnku
-
½ łyżeczki papryki wędzonej
-
1 łyżeczka ziół prowansalskich
-
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
-
Przygotuj marynatę - w misce umieść oliwę, sos sojowy i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
-
Bakłażana pokrój w plastry i z obu stron oprósz solą. Po około 10 minutach opłucz je, osusz i pokrój w dużą kostkę.
-
Warzywa dokładnie umyj, a następnie pokrój paprykę w dużą kostkę, cukinię w plastry, szalotki w ćwiartki. Pieczarki oraz pomidory zostaw w całości.
-
Wszystkie warzywa wymieszaj z marynatą i odstaw na ok. 20 minut.
-
Warzywa nabij na patyki do szaszłyków.
-
Szaszłyki ułóż na blasze i włóż do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz ok. 15 minut. Mniej więcej w połowie pieczenia przełóż szaszłyki na drugą stronę. Warzywa powinny być miękkie.
Szaszłyki wieprzowe
Przepis z boczkiem
Składniki:
-
1 kg ziemniaków
-
140 g plasterków wędzonego boczku
-
2 ząbki czosnku
-
3-4 łyżki oliwy z oliwek
-
1/2 łyżeczki rozmarynu
-
1/2 łyżeczki majeranku
-
sól, pieprz
Przygotowanie
-
Ziemniaki obierz pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie. Odcedź.
-
Obierz czosnek, przeciśnij przez praskę, wymieszaj z oliwą, ziołami i pieprzem. W oliwie obtocz dokładnie ziemniaki, tak aby pokryły się ziołami.
-
Ziemniaczki owiń w boczek i nadziewaj na patyczki.
-
Tak przygotowane szaszłyki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dodatkowo polej oliwą z każdej strony.
-
Włóż do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz ok. 25 minut. Mniej więcej w połowie pieczenia przełóż szaszłyki na drugą stronę.
Przepis z karkówki
Składniki:
-
1 kg karkówki
-
2 kolorowe papryki
-
1 czerwona cebula
-
4-5 sztuk pieczarek
-
4 łyżki oliwy z oliwek
-
2 ząbki czosnku
-
2 łyżeczki słodkiej papryki
-
sól, pieprz
Przygotowanie
-
Do miseczki wlej oliwę z oliwek, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, paprykę i wszystko mieszaj.
-
Do marynaty dodaj pokrojone w kostkę mięso. Odstaw do lodówki na ok. 3 godziny.
-
Pokrój cebulę w ćwiartki, paprykę w kostkę, pieczarki w plastry.
-
Składniki nabij na patyki do szaszłyków.
-
Szaszłyki ułóż na blasze i włóż do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz ok. 25 minut. Mniej więcej w połowie pieczenia przełóż szaszłyki na drugą stronę.
Sposoby na szaszłyki z piekarnika
Dowolnie skomponowany szaszłyk możesz upiec w rękawie. Zamarynowane mięso i warzywa na patyku umieść w rękawie, zawiąż drugi koniec i tak wstaw do lodówki na kilka godzin, a potem do piekarnika. Dzięki temu składniki będą miękkie i soczyste. Podobny efekt uzyskasz przez pieczenie szaszłyków w zawiniętych w folii.