Pstrąg grillowany z pokrzywą
2 porcje
30 min
Łatwe
Mięso pstrąga po ugrillowaniu jest delikatne, a pokrzywa dodaje mu wyrazistości.To szybkie danie, lecz równocześnie bardzo efektowne. Spróbuj!
Składniki
2 pstrągi
200 g pokrzywy
1 cebula
½ cytryny
8-10 pomidorów suszonych
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
Garść płatków migdałowych
Sól i pieprz do smaku
Pstrąg grillowany z pokrzywą
Pstrąg grillowany z pokrzywą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Tym daniem z pewnością zaskoczysz zarówno domowników jak i znajomych. Pokrzywa poddana obróbce termicznej jest wyrazista w smaku, ale jednocześnie delikatna.
Opis przygotowania:
- Pstrągi umyj, oczyść i osusz ręcznikiem papierowym. Usuń płetwy brzuszne. Głowę i płetwę ogonową możesz zostawić.
- Cebulę, czosnek i pomidory drobno posiekaj. Cytrynę pokrój w plastry. Pokrzywę sparz wrzątkiem, a następnie drobno pokrój.
- Na patelni podsmaż cebulę i pokrzywę na maśle. Gdy cebula będzie szklista zdejmij patelnię z ognia i dodaj przyprawy, pomidory oraz migdały.
- Pstrągi faszeruj przygotowanym farszem z pokrzywy, w środku ułóż również plastry cytryny.
- Pstrągi grilluj przez około 5 minut z każdej strony.
TIP
- Pstrąga możesz zastąpić inną dowolną rybą.
- Jeśli nie masz dostępu do pokrzywy wykorzystaj szpinak lub jarmuż.
Komentarze