Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Mięso pstrąga po ugrillowaniu jest delikatne, a pokrzywa dodaje mu wyrazistości.To szybkie danie, lecz równocześnie bardzo efektowne. Spróbuj!

Składniki

2 pstrągi
200 g pokrzywy
1 cebula
½ cytryny
8-10 pomidorów suszonych
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
Garść płatków migdałowych
Sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

Tym daniem z pewnością zaskoczysz zarówno domowników jak i znajomych. Pokrzywa poddana obróbce termicznej jest wyrazista w smaku, ale jednocześnie delikatna.

Opis przygotowania:

  1. Pstrągi umyj, oczyść i osusz ręcznikiem papierowym. Usuń płetwy brzuszne. Głowę i płetwę ogonową możesz zostawić.
  2. Cebulę, czosnek i pomidory drobno posiekaj. Cytrynę pokrój w plastry. Pokrzywę sparz wrzątkiem, a następnie drobno pokrój.
  3. Na patelni podsmaż cebulę i pokrzywę na maśle. Gdy cebula będzie szklista zdejmij patelnię z ognia i dodaj przyprawy, pomidory oraz migdały.
  4. Pstrągi faszeruj przygotowanym farszem z pokrzywy, w środku ułóż również plastry cytryny.
  5. Pstrągi grilluj przez około 5 minut z każdej strony.

TIP

  • Pstrąga możesz zastąpić inną dowolną rybą.
  • Jeśli nie masz dostępu do pokrzywy wykorzystaj szpinak lub jarmuż.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych