Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Pstrąg grillowany z pokrzywą

Opis wykonania

Mięso pstrąga po ugrillowaniu jest delikatne, a pokrzywa dodaje mu wyrazistości.To szybkie danie, lecz równocześnie bardzo efektowne. Spróbuj!

Tym daniem z pewnością zaskoczysz zarówno domowników jak i znajomych. Pokrzywa poddana obróbce termicznej jest wyrazista w smaku, ale jednocześnie delikatna.

Opis przygotowania:

  1. Pstrągi umyj, oczyść i osusz ręcznikiem papierowym. Usuń płetwy brzuszne. Głowę i płetwę ogonową możesz zostawić.
  2. Cebulę, czosnek i pomidory drobno posiekaj. Cytrynę pokrój w plastry. Pokrzywę sparz wrzątkiem, a następnie drobno pokrój.
  3. Na patelni podsmaż cebulę i pokrzywę na maśle. Gdy cebula będzie szklista zdejmij patelnię z ognia i dodaj przyprawy, pomidory oraz migdały.
  4. Pstrągi faszeruj przygotowanym farszem z pokrzywy, w środku ułóż również plastry cytryny.
  5. Pstrągi grilluj przez około 5 minut z każdej strony.

TIP

  • Pstrąga możesz zastąpić inną dowolną rybą.
  • Jeśli nie masz dostępu do pokrzywy wykorzystaj szpinak lub jarmuż.