Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Pstrąg grillowany z pokrzywą

Pstrąg grillowany z pokrzywą

Opis wykonania

30 min
Łatwe
dla 2 osób

Mięso pstrąga po ugrillowaniu jest delikatne, a pokrzywą dodaje mu wyrazistości.

Tym daniem z pewnością zaskoczysz zarówno domowników jak i znajomych. Pokrzywa poddana obróbce termicznej jest wyrazista w smaku, ale jednocześnie delikatna.



Opis przygotowania:



  1. Pstrągi umyj, oczyść i osusz ręcznikiem papierowym. Usuń płetwy brzuszne. Głowę i płetwę ogonową możesz zostawić.

  2. Cebulę, czosnek i pomidory drobno posiekaj. Cytrynę pokrój w plastry. Pokrzywę sparz wrzątkiem, a następnie drobno pokrój.

  3. Na patelni podsmaż cebulę i pokrzywę na maśle. Gdy cebula będzie szklista zdejmij patelnię z ognia i dodaj przyprawy, pomidory oraz migdały.

  4. Pstrągi faszeruj przygotowanym farszem z pokrzywy, w środku ułóż również plastry cytryny.

  5. Pstrągi grilluj przez około 5 minut z każdej strony.

TIP



  • Pstrąga możesz zastąpić inną dowolną rybą.

  • Jeśli nie masz dostępu do pokrzywy wykorzystaj szpinak lub jarmuż.

Akademia Smaku
Wiecej moich przepisów
Wasza ocena

Quiz Tomasza Lacha

Jak sprawić, by pieczony w domu chleb miał chrupiącą skórkę?

 Jak sprawić, by pieczony w domu chleb miał chrupiącą skórkę?