Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Mięso pstrąga po ugrillowaniu jest delikatne, a pokrzywa dodaje mu wyrazistości.To szybkie danie, lecz równocześnie bardzo efektowne. Spróbuj!

Składniki

2 pstrągi
200 g pokrzywy
1 cebula
½ cytryny
8-10 pomidorów suszonych
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
Garść płatków migdałowych
Sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

Tym daniem z pewnością zaskoczysz zarówno domowników jak i znajomych. Pokrzywa poddana obróbce termicznej jest wyrazista w smaku, ale jednocześnie delikatna.

Opis przygotowania:

  1. Pstrągi umyj, oczyść i osusz ręcznikiem papierowym. Usuń płetwy brzuszne. Głowę i płetwę ogonową możesz zostawić.
  2. Cebulę, czosnek i pomidory drobno posiekaj. Cytrynę pokrój w plastry. Pokrzywę sparz wrzątkiem, a następnie drobno pokrój.
  3. Na patelni podsmaż cebulę i pokrzywę na maśle. Gdy cebula będzie szklista zdejmij patelnię z ognia i dodaj przyprawy, pomidory oraz migdały.
  4. Pstrągi faszeruj przygotowanym farszem z pokrzywy, w środku ułóż również plastry cytryny.
  5. Pstrągi grilluj przez około 5 minut z każdej strony.

TIP

  • Pstrąga możesz zastąpić inną dowolną rybą.
  • Jeśli nie masz dostępu do pokrzywy wykorzystaj szpinak lub jarmuż.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych