Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jak ugotować kompot z wiśni?

Jak ugotować kompot z wiśni?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Czy kompot z wiśni jest zdrowy?
  2. Przepis na kompot z wiśni
  3. Jak zrobić kompot z wiśni do słoików?

Kompot z wiśni to tradycyjny napój, który zna każde pokolenie. Jest pyszny i orzeźwiający, zwłaszcza latem, gdy można go przyrządzić ze świeżo zebranych owoców. W łatwy sposób możesz zachować ich smak na dłużej. W tym artykule znajdziesz przepis, jak zrobić kompot z wiśni do słoików na zimę.

Czy kompot z wiśni jest zdrowy?

Kompot z wiśni to smak lata. W okresie wakacyjnym drzewa uginają się pod ciężarem tych owoców. Kiedy skończy się sezon na truskawki, to właśnie one przejmują scenę. Są pełne aromatu, który nie jest zbyt słodki. Właśnie dlatego to idealny składnik na przygotowanie orzeźwiającego napoju w upalne dni. Jednak czy kompot z wiśni jest zdrowy? Odpowiedź jest prosta: tak!

W tych czerwonych kulkach znajdują się witaminy A i C, które są odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Dzięki nim poprawisz także kondycję swojej skóry. Bogactwo antyoksydantów pomaga w walce z wolnymi rodnikami, które są przyczyną wielu chorób. To niepodważalny argument, żeby przygotować kompot wiśniowy.

Właściwości prozdrowotne się na tym jednak nie kończą. Te owoce działają także przeciwzapalnie, co pozytywnie wpływa między innymi na kondycję mięśni i stawów. Są również bogate w błonnik, więc korzystnie działają na proces trawienny.

Poznaj inne pomysły na wiśnie, maliny i truskawki. Sprawdź, jak zrobić frużelinę doskonałą do słodkich wypieków.

Kompot z wiśni ma swój niepowtarzalny cierpki smak z odrobiną słodyczy. To właśnie sprawia, że napój nie potęguje pragnienia. Nie należy go jednak dosładzać zbyt dużą ilością cukru, ponieważ wtedy nie będzie już tak zdrowy i orzeźwiający. Możesz w ogóle zrezygnować z tego dodatku lub użyć łyżki miodu, lub ksylitolu, jako słodzika.

Kompot z wiśni — ile cukru na litr wody?

Nie trzeba dosładzać tego aromatycznego napoju, jeśli gotuje się go na świeżo do obiadu lub podwieczorku. Jednak słodzik jest konieczny jako konserwant, jeśli chcesz zachować na zimę swój domowy kompot z wiśni. Ile cukru na litr wody należy dodać? Wystarczy około 100–150 gramów. Dokładna ilość zależy od słodyczy danej partii owoców, a także indywidualnych preferencji.

Kompot z wiśni

Zobacz, jak zrobić kompot z mirabelek.

Przepis na kompot z wiśni

Jak zrobić kompot z wiśni? Każda mama i babcia na pewno ma swój autorski sposób. Obecnie te tradycyjne receptury są często modyfikowane. Popularny i zdrowszy ksylitol zastępuje dodatek cukru. Jednak poniżej znajdziesz najprostszy przepis na kompot z wiśni.

Składniki:

  • 1 kg wiśni,
  • 1,5 litra wody,
  • cukier do smaku (około 100150 g, ilość zależna od Twoich preferencji),
  • 3-4 goździki, kawałek cynamonu, sok z cytryny (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Umyj dokładnie wiśnie i usuń szypułki. Jeśli chcesz, możesz wydrylować owoce. Nie jest to jednak konieczne. Obecność pestek nada intensywniejszego aromatu.
  2. Zagotuj wodę, a następnie wrzuć do niej wiśnie.
  3. Gotuj na wolnym ogniu przez około 15–20 minut. Owoce mają zmięknąć i puścić sok.
  4. Dodaj cukier do smaku i podgrzewaj jeszcze przez chwilę, aż się rozpuści.
  5. Opcjonalnie możesz dodać goździki, cynamon lub sok z cytryny.
  6. Pozostaw kompot do wystygnięcia. Możesz podawać go na ciepło, w temperaturze pokojowej lub po schłodzeniu w lodówce.

Przepis na kompot z wiśni

Sprawdź przepis na kompot z mirabelek.

Jak zrobić kompot z wiśni do słoików?

Kompot z wiśni może cieszyć podniebienie nie tylko w letnie dni. W łatwy sposób przygotujesz ten napój, aby móc wrócić do tego smaku, gdy drzewa przestaną już owocować. Jak zrobić kompot z wiśni na zimę? To tylko kilka kroków, które musisz wykonać.

  • Przygotuj czyste słoiki i zakrętki. Wyparz je wrzątkiem.
  • Ugotuj kompot z wiśni według powyższego przepisu.
  • Przelej gorący napój do słoików i dokładnie zakręć.

Kompot z wiśni w słoiku

Do dużego garnka włóż ściereczkę na dno. Pasteryzacja kompotu z wiśni wygląda dokładnie tak samo, jak w przypadku innych przetworów na zimę. Wstaw zakręcone słoiki i zalej wodą do ok. ¾ ich wysokości. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 20–25 minut. Wystudzony kompot z wiśni zanieś do spiżarni, piwnicy lub wstaw na półkę w kuchni, gdzie będzie czekać na zimowe dni.

Dowiedz się więcej na temat elektrycznych płyt indukcyjnych firmy Bosch.