Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Prosty i smaczny sposób przetwarzania owoców. Przetwory owocowe osłodzą chłodne, zimowe dni. Kompot z mirabelek idealnie nada się jako napój do obiadu.

Składniki

2 kg mirabelek
1/2 kg cukru
1 l wody

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
731.25 kcal
Tłuszcz
1 g
Węglowodany
184.75 g
Błonnik
5 g
Białko
12 g
Sól
0 g

Opis wykonania

Kompot ze słodkich mirabelek to doskonały dodatek do obiadu. Doskonale nawadnia i orzeźwia w upalne dni.

Opis przygotowania:

  1. Śliwki umyj i osusz. Usuń im ogonki, a następnie wsyp do słoików, nie przekraczając 3/4 wysokości słoika.
  2. Z wody i cukru przygotuj syrop. Mieszaninę doprowadź do wrzenia.
  3. Owoce zalej syropem, zostawiając około 2 cm wolnej przestrzeni od zakrętki.
  4. Słoiki natychmiast zakręć i pasteryzuj w 90 stopni przez około 25 minut.

TIP

  • Jeśli śliwki są mało słodkie do kompotu dodaj ok 1,5 porcji cukru.
  • W przypadku, gdy kompot będą piły również dzieci przed włożeniem śliwek do słoików, usuń z nich pestki.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Babcia się wzruszyła, jak piła!