Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Kompot z mirabelek

Opis wykonania

Prosty i smaczny sposób przetwarzania owoców. Przetwory owocowe osłodzą chłodne, zimowe dni. Kompot z mirabelek idealnie nada się jako napój do obiadu.

Kompot ze słodkich mirabelek to doskonały dodatek do obiadu. Doskonale nawadnia i orzeźwia w upalne dni.

Opis przygotowania:

  1. Śliwki umyj i osusz. Usuń im ogonki, a następnie wsyp do słoików, nie przekraczając 3/4 wysokości słoika.
  2. Z wody i cukru przygotuj syrop. Mieszaninę doprowadź do wrzenia.
  3. Owoce zalej syropem, zostawiając około 2 cm wolnej przestrzeni od zakrętki.
  4. Słoiki natychmiast zakręć i pasteryzuj w 90 stopni przez około 25 minut.

TIP

  • Jeśli śliwki są mało słodkie do kompotu dodaj ok 1,5 porcji cukru.
  • W przypadku, gdy kompot będą piły również dzieci przed włożeniem śliwek do słoików, usuń z nich pestki.