Kompot z mirabelek
4 porcje
45 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Prosty i smaczny sposób przetwarzania owoców. Przetwory owocowe osłodzą chłodne, zimowe dni. Kompot z mirabelek idealnie nada się jako napój do obiadu.
Składniki
2 kg mirabelek
1/2 kg cukru
1 l wody
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
731.25 kcal
Tłuszcz
1 g
Węglowodany
184.75 g
Błonnik
5 g
Białko
12 g
Sól
0 g
Kompot z mirabelek
Kompot z mirabelek
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kompot ze słodkich mirabelek to doskonały dodatek do obiadu. Doskonale nawadnia i orzeźwia w upalne dni.
Opis przygotowania:
- Śliwki umyj i osusz. Usuń im ogonki, a następnie wsyp do słoików, nie przekraczając 3/4 wysokości słoika.
- Z wody i cukru przygotuj syrop. Mieszaninę doprowadź do wrzenia.
- Owoce zalej syropem, zostawiając około 2 cm wolnej przestrzeni od zakrętki.
- Słoiki natychmiast zakręć i pasteryzuj w 90 stopni przez około 25 minut.
TIP
- Jeśli śliwki są mało słodkie do kompotu dodaj ok 1,5 porcji cukru.
- W przypadku, gdy kompot będą piły również dzieci przed włożeniem śliwek do słoików, usuń z nich pestki.
Komentarze