Prosty i smaczny sposób przetwarzania owoców. Przetwory owocowe osłodzą chłodne, zimowe dni. Kompot z mirabelek idealnie nada się jako napój do obiadu.
Kompot ze słodkich mirabelek to doskonały dodatek do obiadu. Doskonale nawadnia i orzeźwia w upalne dni.
Opis przygotowania:
- Śliwki umyj i osusz. Usuń im ogonki, a następnie wsyp do słoików, nie przekraczając 3/4 wysokości słoika.
- Z wody i cukru przygotuj syrop. Mieszaninę doprowadź do wrzenia.
- Owoce zalej syropem, zostawiając około 2 cm wolnej przestrzeni od zakrętki.
- Słoiki natychmiast zakręć i pasteryzuj w 90 stopni przez około 25 minut.
TIP
- Jeśli śliwki są mało słodkie do kompotu dodaj ok 1,5 porcji cukru.
- W przypadku, gdy kompot będą piły również dzieci przed włożeniem śliwek do słoików, usuń z nich pestki.