Jak łatwo zrobić pyszne lody domowe?
Wiele osób stawia na zimne desery takie jak lody czy sorbety. W sklepach i lodziarniach jest wiele wymyślnych smaków. Jednak z powodzeniem można przygotować je w domowym zaciszu. Będziesz mieć je wtedy zawsze pod ręką!
Jak zrobić domowe lody?
Przepis na lody jest łatwiejszy niż się wydaje.
Bazą do różnych wariantów smakowych są lody śmietankowe. Dzięki temu przygotowując jedną bazę, możesz otrzymać kilka wersji smakowych w zależności od upodobań własnych lub domowników.
Przepis na lody śmietankowe:
- 2 szklanki mleka,
- 1 opakowanie kremówki,
- ¾ szklanki cukru,
- 6 żółtek.
Żółtka utrzyj z cukrem w kąpieli wodnej, a następnie stopniowo dodawaj mleko cały czas ubijając. Gdy całość zgęstnieje, zdejmij miskę z masą z ognia i ucieraj do ostygnięcia. W tym samym czasie ubij śmietanę i wymieszaj, gdy pierwsza masa będzie miała temperaturę pokojową. Wymieszaną masę przełóż do pojemnika przystosowanego do przechowywania w ujemnych temperaturach i włóż do zamrażarki. Masę należy co jakiś czas mieszać, by lody miały jednolitą konsystencję. Z początku należy lody mieszać częściej, ponieważ przy ściankach masa będzie szybciej zamarzała. Jeśli lody śmietankowe nie są twoimi ulubionymi, możesz podczas mieszania z ubitą śmietanką dodać zmiksowane owoce, kawałki prażonych orzechów czy czekoladę.
Domowe lody można także przygotować z dojrzałych bananów. Po zmiksowaniu konsystencją przypominają masę śmietankową i również mogą być bazą dla wielu połączeń smakowych. Jest to również znacznie szybszy sposób zrobienia pysznych lodów domowej produkcji. Masa z bananów szczególnie sprawdzi się w robieniu lodów owocowych np. truskawkowych, a także czekoladowych i tych z dodatkiem masła orzechowego.
Jak zrobić sorbet?
Do samodzielnego przygotowania domowego sorbetu wystarczą owoce, woda i dodatek słodzący w postaci cukru ewentualnie miodu czy ksylitolu. Z wody i cukru należy przygotować syrop cukrowy, który po ostudzeniu miesza się ze zmiksowanymi owocami. Podobnie jak w przypadku lodów po wstawieniu masy na sorbet do zamrażarki należy ją mieszać co jakiś czas - najlepiej co 1-2 godziny. Do przygotowania sorbetu można wykorzystać mrożone owoce. Należy dodać je prosto z zamrażarki do zimnego syropu, zmiksować i jak najszybciej ponownie umieścić w zamrażarniku. Przygotowując sorbet z owoców z puszki, które mają już dodatek syropu nie ma potrzeby dodawania kolejnej porcji cukru. W takim przypadku do sorbetu dodaje się syrop z puszki.
Domowe lody i sorbety to doskonały deser na upalne dni. Z łatwością przygotujesz je w domu i będziesz cieszyć się intensywnym smakiem owoców i innych dodatków. Samodzielnie przygotowane lody smakują znacznie lepiej niż te kupione w sklepie.