Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jak dodawać imbir do herbaty?

Jak dodawać imbir do herbaty?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Imbir - na co pomaga?
  2. Przygotowanie świeżego imbiru do herbaty
  3. Co dodać do herbaty z imbirem?
  4. Jak przechowywać imbir?
  5. Podsumowanie

Właściwości imbiru cenione są od wieków w kuchni azjatyckiej. Świeży imbir dodaje potrawom wyrazistego, pikantnego smaku, dodatkowo ma intensywny i świeży aromat o lekko cytrusowym charakterze. W sklepach dostępny przez cały rok, lecz w okresie jesienno-zimowym jest szczególnie wartościowym składnikiem. Jego właściwości rozgrzewające sprawiają, że jest skutecznym środkiem podczas walki z grypą i przeziębieniem. Rekomendowany zwłaszcza dla osób o osłabionej odporności – również ze względu na działanie przeciwzapalne. Oto kilka sposobów, jak dodawać imbir do herbaty i cieszyć się jego smakiem oraz zaletami zdrowotnymi.

Imbir - na co pomaga?

Dodawanie imbiru do herbaty to sposób nie tylko na wzbogacenie smaku, ale również na skorzystanie z jego właściwości prozdrowotnych. Na co pomaga imbir?

Przede wszystkim wspomaga trawienie, ale także wzmacnia naszą odporność. Dodatkowo udowodnione są jego działania przeciwbakteryjne oraz właściwości przeciwzapalne. Spożywanie imbiru zaleca się również przy bólach reumatycznych, głowy, w tym bólach migrenowych.

Czy imbir podnosi ciśnienie?

Nie, imbir nie podnosi ciśnienia, mimo powszechnego przekonania. Jednak osoby, które zażywają leki na nadciśnienie, nie powinny go spożywać. Badania naukowe wykazują dowody na to, iż imbir może wręcz obniżać ciśnienie tętnicze.

Przygotowanie świeżego imbiru do herbaty

Aby nadać naszej herbacie niepowtarzalnego, lekko pikantnego smaku, wystarczy odpowiednio przygotować korzeń imbiru.

  1. Oczyszczenie – zaczynamy od obrania skórki z kawałka naszego świeżego imbiru. Wielkość odciętego korzenia zależy wyłącznie od naszych preferencji smakowych.
  2. Krojenie – w kolejnym kroku kroimy imbir na cienkie plasterki lub drobno go szatkujemy. Warto wiedzieć, że większe kawałki uwolnią więcej aromatu.
  3. Dodawanie do herbaty – świeży imbir można dodać bezpośrednio do wrzątku podczas przygotowywania herbaty lub wcześniej możemy go sparzyć gorącą wodą, co uwolni dodatkowe aromaty.

Imbir w proszku do herbaty

Sproszkowany imbir stanowi alternatywę, gdy nie uda nam się kupić świeżego korzenia tej rośliny. Charakteryzuje się on bardziej skoncentrowanym stężeniem. Właśnie ze względu na intensywność, wystarczy dodać od pół do jednej łyżeczki na filiżankę herbaty, w zależności od naszych preferencji smakowych. Po dodaniu do napoju wszystkich składników całość dokładnie mieszamy. W ten sposób zapewnimy sobie pełen smak i aromat imbiru w każdym łyku naszej herbaty.

imbir do herbaty_1

Zobacz też: rodzaje herbat

Co dodać do herbaty z imbirem?

Aby nasz ciepły napój był nie tylko rozgrzewający, ale też aromatyczny i smaczny warto do niego dodać inne przyprawy i składniki, które go wzbogacą. Imbir świetnie komponuje się z sokiem z cytryny oraz miodem, nadając herbacie świeżości i delikatnej słodyczy.

Zobacz: herbata zimowa

imbir do herbaty_2

Dodanie listków mięty do herbaty z imbirem stworzy odświeżający napój o intensywnym smaku. Możemy również połączyć imbir z cynamonem i goździkami, co nada herbacie korzennego aromatu. Kolejną interesującą kombinacją jest połączenie imbiru z kurkumą, co sprawie, że herbata nabierze korzystnych właściwości prozdrowotnych.

Te zróżnicowane dodatki doskonale komponują się z imbirem, tworząc szeroką gamę smaków i aromatów. W ten sposób możemy dostosować herbatę z imbirem do własnych upodobań smakowych oraz potrzeb.

Jak przechowywać imbir?

Odpowiednie przechowywanie imbiru wydłuży jego czas do spożycia. Powinniśmy trzymać go w chłodnym miejscu (np. lodówce). Dodatkowo warto zawinąć go w papierowy ręcznik. Ponadto można włożyć imbir do plastikowej torby lub opakowania hermetycznego, gdzie pozostanie szczelnie zamknięty.

Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się świeżym korzeniem imbiru przez dłuższy czas.

Podsumowanie

Dodawanie imbiru do herbaty to nie tylko sposób na wzbogacenie smaku napoju, ale także na korzystanie z jego właściwości zdrowotnych. Eksperymentowanie z różnymi połączeniami smakowymi daje nam możliwość cieszenia się bogactwem aromatów oraz smaków. Niezależnie od tego, czy zdecydujemy się na połączenie z sokiem z cytryny i miodem, miętą, czy też korzennymi przyprawami dodatek imbiru sprawia, że herbata staje się nie tylko smakowitym napojem, ale także źródłem pozytywnych właściwości prozdrowotnych.