Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Mrożenie

Mrożenie
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij

Latem i jesienią mamy ogromne ilości świeżych produktów i oczywiście wszyscy znamy sposoby na ich przetwarzanie we wspaniałe weki, mrożenie czy suszenie. Nie wszysy mamy jednak tak duże zamrażarki aby zmieścić w nich wszystkie smaki lata czy zimy. Są jednak takie produkty które jesienią są tanie a ich zamrożenie nie zmienia zbytnio ich struktury i nie zawali nam całego zamrażalnika. Przede wszystkim zioła które myjemy, suszymy i w zależności od właściwości zioła siekamy (koperek lub natka pietruszki) lub mrozimy pojedyncze listki (np bazylia). Cudownie przechowuje się w zamrażalniku również chili która jesienią kosztuje grosze a zimą powala ceną. Zamrożoną papryczkę możemy rozmrozić i kroić lub ścierać zamarzniętą na drobnej tarce co daje cudny efekt na wierzchu jasnych potraw.