Jak zrobić idealną masę do ciasta?
- Jak zrobić masę budyniową do ciasta?
- Co zrobić, gdy masa do ciasta nam się zwarzy?
- Inne przepisy na masy do ciast
Przepisów i pomysłów na masę do ciast czy tortów możemy znaleźć wiele: Od tych najprostszych na bazie mascarpone i śmietanki, po te ucierane na maśle – nasze babcie na pewno je znają i pamiętają. Wybór masy powinniśmy opierać przede wszystkim na smaku, jaki chcemy osiągnąć, i dodatkach, które wykorzystamy do zrobienia całego deseru. Z naszego poradnika dowiesz się, jak zrobić budyniową masę do ciasta i jak poradzić sobie ze zwarzoną masą. Podrzucimy Ci też kilka inspiracji na pyszne kremy do ciast.
Jak zrobić masę budyniową do ciasta?
Masa budyniowa świetnie nadaje się do karpatek, kruchych rurek czy babeczek. Dobrze komponuje się zarówno z owocami, jaki i startą czekoladą. Jak ją przygotować?
Potrzebujemy:
- 250 ml mleka,
- 250 g miękkiego masła,
- 2 żółtka,
- 1 łyżeczkę cukru wanilinowego,
- 100 g cukru,
- 20 g skrobi lub mąki ziemniaczanej.
Krok po kroku:
- Wlej do garnka połowę mleka i postaw na niewielkim ogniu.
- Równolegle połącz ze sobą: pozostałe mleko, skrobię lub mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy oraz żółtka. Dokładnie wymieszaj, tak aby nie było żadnych grudek.
- Połączone składniki powoli dodaj do gotującego się mleka.
- Intensywnie mieszaj masę trzepaczką, trzymając garnek na małym ogniu. Uważaj, bo na tym etapie również mogą powstać grudki.
- Budyń gotuj około 1 minuty, ciągle go mieszając – do momentu, aż zgęstnieje.
- Odstaw krem na bok do ostygnięcia i przykryj folią aluminiową (zapobiegnie to powstaniu kożucha).
- Utrzyj masło na puszystą masę.
- Gdy budyń oraz masło osiągną temperaturę pokojową, wymieszaj ze sobą składniki, dodając budyń stopniowo do masła. Miksuj do momentu, aż wszystko się połączy. Uwaga – nie dłużej, bo krem może się zwarzyć. Gotowe!
Zobacz też: roboty kuchenne idealne do ciast
Co zrobić, gdy masa do ciasta nam się zwarzy?
Jak w ogóle rozpoznać, że masa nam się zwarzyła? Powstają wtedy grudki bądź składniki się rozwarstwiają, np. tłuszcz oddziela się od reszty. Dzieje się tak, gdy za szybko dodamy do siebie składniki lub nieodpowiednio schłodzimy śmietanę (w przypadku masy na jej bazie).
Jak uratować taką masę? Spróbuj dodać łyżkę cukru pudru i miksuj całość na jak najwyższych obrotach. Nie pomogło? Podgrzej delikatnie masę, lekko mieszając. Na pewno przyniesie to pozytywny efekt i Twoja masa budyniowa będzie aksamitnie gładka.
W przypadku zwarzonej masy na bazie śmietany z powstałymi grudkami możemy zawalczyć dwiema łyżkami kwaśnej śmietany 18% – miksuj, aż grudki znikną.
Z rozwarstwioną na dwie części masą musimy wykonać zdecydowane działania. Co zatem zrobić? Naczynie z rozwarstwionym kremem włóż do garnka z gorącą wodą. Ogrzewaj w ten sposób, powoli mieszając – nie za długo. Możesz również podgrzać całość na palniku, ale uważaj, aby masa nie zaczęła się gotować.
Gdy masa śmietankowa nie chce Ci się ubić i ciągle pozostaje w formie płynnej, a nie masz czasu iść do sklepu po drugą śmietankę, spróbuj uratować ją żelatyną. Łyżkę żelatyny rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody. Po schłodzeniu powoli wlej do masy i wymieszaj. Odstaw na godzinę do lodówki, a następnie zmiksuj, dodając 2–3 łyżki ciepłej wody. W ten sposób naprawisz swoją masę śmietankową.
Goście zaskoczyli Cię nagłą wizytą? Nie masz czasu schładzać masy budyniowej, by zmiksować ją z zimnym masłem? Możesz dodać masło do jeszcze ciepłej masy, dobrze całość miksując. Działania te schłodzą cały krem, który będziesz mógł wylać na gotowy biszkopt.
Krem do ciasta nie wyszedł? Nic straconego, użyj nutelli, masła orzechowego lub dżemu – przełóż herbatniki, krakersy czy nawet ciasto biszkoptowe. Awaryjne rozwiązania też mogą być pyszne!
Inne przepisy na masy do ciast
Kremy do ciast mogą być bardzo różnorodne, od tych cięższych na bazie masła, po delikatne śmietankowe. Oczywiście nie musimy ograniczać się do ich naturalnego smaku i możemy wzbogacić je np. ulubionym alkoholem czy sokiem owocowym. Polecamy szczególnie dwie masy, które warto przygotować:
- krem Milky Way na bazie mleka w proszku – świetnie nadaje się do przekładanych ciast i babeczek: zobacz przepis na krem Milky Way;
- Lemon Curd – lekki krem, idealny na letnie popołudnia: zobacz przepis na Lemon Curd.