Lemon Curd – idealny krem cytrynowy
![Lemon Curd – idealny krem cytrynowy](https://akademiasmaku.pl/storage/7754/conversions/lemon-curd-idealny-krem-cytrynowy-4929-single.webp)
4 porcje
30 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Lemon Curd – idealny krem cytrynowy
Lemon Curd – idealny krem cytrynowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9689/conversions/FKr3zWBojYCJTb-thumb.webp)
Cytryny sparz i dokładnie wyszoruj. Skórkę zetrzyj na tarce i wyciśnij sok.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9690/conversions/SiRswWg9vBCvQH-thumb.webp)
Sok i startą skórkę przełóż do miski.
Dodaj cukier i jajka. Roztrzep jajka. Dodaj masło pokrojone na kawałki.
Porada
Obawiasz, że podczas gotowania coś może pójść nie tak? Rozgotowane warzywa czy przypalony sos już nigdy nie będą problemem. Sensor gotowania PerfectCook w płytach indukcyjnych marki Bosch precyzyjnie kontroluje temperaturę gotowania i eliminuje ryzyko porażki!
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/9691/conversions/NDom3TkYTp8VL8-thumb.webp)
Do garnka wlej trochę wody (wody należy wlać tyle, aby po nałożeniu na garnek miski, woda nie dotykała dna miski). Wodę zagotuj i zmniejsz moc płyty grzewczej na średnią.
Na garnek nałóż miskę. Masę cytrynową podgrzewaj, mieszając trzepaczką, aż zgęstnieje i będzie miała konsystencję budyniu.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/9692/conversions/nxfkAw7Bxmq4TY-thumb.webp)
Gotowy krem przetrzyj przez sitko, aby był gładki.
Lemon curd przełóż do słoika i gdy ostygnie wstaw do lodówki (można przechowywać go do 2 tygodni).
Komentarze