Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Lemon Curd – idealny krem cytrynowy

Lemon Curd – idealny krem cytrynowy
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Lemon curd to aksamitny krem cytrynowy, który można wykorzystać na wiele sposobów: do tortów, tarty, babeczek czy naleśników. Jest dość łatwy i szybki do zrobienia. Do jego przygotowania potrzebne są: cytryny, jajka, cukier i masło.

Składniki

2 cytryny
100 g cukru
70 g masła
2 jajka

Opis wykonania

1

Cytryny sparz i dokładnie wyszoruj. Skórkę zetrzyj na tarce i wyciśnij sok. 

2

Sok i startą skórkę przełóż do miski.

Dodaj cukier i jajka. Roztrzep jajka. Dodaj masło pokrojone na kawałki.

Porada

Obawiasz, że podczas gotowania coś może pójść nie tak? Rozgotowane warzywa czy przypalony sos już nigdy nie będą problemem. Sensor gotowania PerfectCook w płytach indukcyjnych marki Bosch precyzyjnie kontroluje temperaturę gotowania i eliminuje ryzyko porażki!



Bosh Logo
Bosh
3

Do garnka wlej trochę wody (wody należy wlać tyle, aby po nałożeniu na garnek miski, woda nie dotykała dna miski). Wodę zagotuj i zmniejsz moc płyty grzewczej na średnią.

Na garnek nałóż miskę. Masę cytrynową podgrzewaj, mieszając trzepaczką, aż zgęstnieje i będzie miała konsystencję budyniu.

4

Gotowy krem przetrzyj przez sitko, aby był gładki.

Lemon curd przełóż do słoika i gdy ostygnie wstaw do lodówki (można przechowywać go do 2 tygodni).

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Małgorzata
Gładziutki, idealnie maślany i orzeźwiająco cytrynowy lemon curd u nas do nadziania wielkanocnych ciasteczek. A to co zostaje, wszyscy wyjadają bezpośrednio z garnuszka😀
aga984
Lemon Curd nadaje się znakomicie jako wkładka/żelka do tortu. Wystarczy dodać kilka gram napęczniałej, a następnie rozpuszczonej żelatyny, dokładnie wymieszać, a następnie wylać masę na płaską formę i porządnie schłodzić.