Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Lemon Curd – idealny krem cytrynowy

Opis wykonania

Lemon curd to aksamitny krem cytrynowy, który można wykorzystać na wiele sposobów: do tortów, tarty, babeczek czy naleśników. Jest dość łatwy i szybki do zrobienia. Do jego przygotowania potrzebne są: cytryny, jajka, cukier i masło.

Lemon Curd – idealny krem cytrynowy - krok 1

Cytryny sparz i dokładnie wyszoruj. Skórkę zetrzyj na tarce i wyciśnij sok. 

Lemon Curd – idealny krem cytrynowy - krok 2

Sok i startą skórkę przełóż do miski.

Dodaj cukier i jajka. Roztrzep jajka. Dodaj masło pokrojone na kawałki.

Lemon Curd – idealny krem cytrynowy - krok 3

Do garnka wlej trochę wody (wody należy wlać tyle, aby po nałożeniu na garnek miski, woda nie dotykała dna miski). Wodę zagotuj i zmniejsz moc płyty grzewczej na średnią.

Na garnek nałóż miskę. Masę cytrynową podgrzewaj, mieszając trzepaczką, aż zgęstnieje i będzie miała konsystencję budyniu.

Lemon Curd – idealny krem cytrynowy - krok 4

Gotowy krem przetrzyj przez sitko, aby był gładki.

Lemon curd przełóż do słoika i gdy ostygnie wstaw do lodówki (można przechowywać go do 2 tygodni).

Bosch do kuchni