


Lemon curd to aksamitny krem cytrynowy, który można wykorzystać na wiele sposobów: do tortów, tarty, babeczek czy naleśników. Jest dość łatwy i szybki do zrobienia. Do jego przygotowania potrzebne są: cytryny, jajka, cukier i masło.
Cytryny sparz i dokładnie wyszoruj. Skórkę zetrzyj na tarce i wyciśnij sok.
Sok i startą skórkę przełóż do miski.
Dodaj cukier i jajka. Roztrzep jajka. Dodaj masło pokrojone na kawałki.
Do garnka wlej trochę wody (wody należy wlać tyle, aby po nałożeniu na garnek miski, woda nie dotykała dna miski). Wodę zagotuj i zmniejsz moc płyty grzewczej na średnią.
Na garnek nałóż miskę. Masę cytrynową podgrzewaj, mieszając trzepaczką, aż zgęstnieje i będzie miała konsystencję budyniu.
Gotowy krem przetrzyj przez sitko, aby był gładki.
Lemon curd przełóż do słoika i gdy ostygnie wstaw do lodówki (można przechowywać go do 2 tygodni).