Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jak zrobić karmel?

Jak zrobić karmel?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Co to jest karmel i do czego się go stosuje?
  2. Przepis na karmel – składniki
  3. Jak zrobić karmel? Przepis krok po kroku      
  4. Wariacje na temat karmelu     

Lubisz desery i słodkości z dodatkiem karmelu? Myślisz, że jest on trudny do zrobienia? Nic bardziej mylnego! Przepis na domowy karmel jest bardzo prosty. Przygotujesz go samodzielnie w kilka chwil, a potem możesz wykorzystać go jako bazę do wielu różnych deserów, przekąsek czy napojów. Przeczytaj, jak zrobić karmel i poznaj inspiracje na karmelowe desery.

Co to jest karmel i do czego się go stosuje?

Karmel to nic innego jak palony cukier. Wyróżnia go charakterystyczny bursztynowy kolor oraz słodki smak. Jak się robi karmel? Otrzymuje się go poprzez rozpuszczenie i podgrzanie kryształków cukru.

Pamiętaj, że karmel to nie to samo co toffi. Może i wyglądają podobnie, jednak różnią się produktami, z których zostały zrobione. Toffi przygotowuje się bowiem na bazie cukru oraz masła. Niektóre przepisy uwzględniają również dodatek mleka.

Karmel oraz powstały na jego bazie sos karmelowy często są wykorzystywane jako polewa lub nadzienie do różnego rodzaju ciast, ciasteczek, naleśników oraz deserów. Karmel można wykorzystać do przygotowania kruszonki (tradycyjnej lub orzechowej) oraz granoli. Z pewnością urozmaici on również ulubiony napój – np. kawę czy czekoladę na gorąco.

Przepis na karmel – składniki

Do przygotowania karmelu potrzebny jest cukier. Chodzi tu o zwykły cukier kryształ. Smak domowego karmelu możesz urozmaicić poprzez dodatek ekstraktu waniliowego, cynamonu, przyprawy do piernika, chilli, kakao czy soli.

Karmel domowy – o czym należy pamiętać?

Przed zrobieniem domowego karmelu warto dobrze się przygotować. Dotyczy to sprzętów kuchennych i techniki przygotowania.

Podstawą jest patelnia lub garnek z grubym dnem. Taki typ dna zapewnia równomierne i stopniowe rozchodzenie się temperatury, co zapobiegnie szybkiemu przypaleniu cukru. Niezwykle istotna jest temperatura przygotowywania karmelu. W zależności od posiadanej płyty grzewczej płomień lub moc palnika ustaw na najmniejsze grzanie. Dzięki temu cały cukier zdąży się rozpuścić.

Gotowy karmel powinien mieć jasny, bursztynowy kolor. Nie spuszczaj go z oka nawet na chwilę, żeby się nie przypalił i zrobił ciemniejszy. Przypalony karmel jest bardzo gorzki i nie nadaje się do wykorzystania.

Jak zrobić karmel? Przepis krok po kroku      

Karmel domowy można przygotować na dwa sposoby „na sucho” i „na mokro”. Jak się robi karmel metodą „na sucho”?

  1. Cukier rozsyp równomiernie na dno garnka lub patelnię z grubym dnem.
  2. Całość podgrzewaj na małym ogniu.
  3. Cukier pilnuj przez cały czas, by równomiernie się rozpuszczał oraz nie przypalił.
  4. Podczas podgrzewania nie mieszaj cukru (może się przez to ponownie krystalizować lub zbijać w grudki).

* Gdyby cukier nie rozpuszczał się równomiernie, możesz lekko zamieszać garnkiem, wykonując koliste ruchy. Możesz też zdjąć garnek z palnika, wykonać kilka kolistych ruchów i wrócić do ponownego podgrzewania.

Pamiętaj, by pilnować barwę karmelu. Rozpuszczony cukier zacznie zmieniać swoją barwę – celuj w bursztynowy, jasnobrązowy kolor. Ciemny kolor oznacza przypalenie karmelu, co najczęściej skutkuje gorzkim smakiem.

A jak zrobić karmel z cukru metodą „na mokro”?

  1. Do garnka, oprócz cukru, dodaj także wodę.
  2. Mieszaj całość, by cukier rozpuścił się w wodzie, zanim zacznie się karmelizować.
  3. W momencie, gdy cukier się rozpuści i zacznie wrzeć, przerwij mieszanie.
  4. Dalej postępuj tak, jak w metodzie „na sucho”.

Jak zrobić karmel?

Wariacje na temat karmelu     

Masz już przygotowany karmel? Czas go wykorzystać! Jego smak doskonale komponuje się z wieloma produktami. Z powodzeniem dodasz go do ciastek, ciast, drożdżówek, gofrów, naleśników czy napojów takich jak kawa, kakao, czekolada na gorąco.

Z dodatkiem karmelu możesz przygotować również owsiankę lub granolę. Ponadto karmel często wykorzystuje się jako dekorację i zwieńczenie deseru. Miłośnicy likierów skuszą się z pewnością na przygotowanie domowego likieru karmelowego. Jak jeszcze można wykorzystać karmel? Sprawdź przepisy na karmelowe słodkości poniżej.

Sprawdź przepis: Sernik z karmelem i orzechami w karmelu

Przepis na słony karmel      

Wiele osób myśląc o karmelu, od razu ma w głowie słony karmel. Jak zrobić tę odmianę słodkiego sosu? Do przygotowania słonego karmelu potrzeba tylko 4 składników. Są to:

  • cukier,
  • masło,
  • śmietanka kremówka,
  • sól.

Słony karmel – przepis krok po kroku

  1. Cukier wysyp do garnka o grubym dnie.
  2. Rozprowadź go równomiernie, by rozpuszczał się w jednakowym tempie.
  3. Cukier ogrzewaj na małym ogniu. Nie mieszaj go.
  4. Obserwuj, jak się rozpuszcza i zmienia kolor.
  5. Gdy karmel będzie miał odpowiedni (bursztynowy) kolor, dodaj masło i dokładnie mieszaj.
  6. Gdy całość będzie miała jednolitą konsystencję, dodaj śmietankę oraz sól.
  7. Mieszaj słony karmel do całkowitego połączenia składników.

Jabłka w karmelu – przepis 

Efektowny i apetyczny jesienny deser, który jest bardzo łatwy w przygotowaniu.

Składniki:

  • 250 g cukru,
  • 25 g miodu,
  • 50 ml wody,
  • Jabłka,
  • patyczki (do lodów lub do szaszłyków).

Jak zrobić jabłka w karmelu?

  1. W wąskim garnku z grubym dnem wymieszaj cukier, wodę i miód.
  2. Całość podgrzewaj na małym ogniu.
  3. Gdy cukier się rozpuści, a karmel zacznie wrzeć, dokładnie obserwuj i pilnuj zmian koloru i konsystencji.
  4. Całość wyraźnie zgęstnieje i nabierze lekko bursztynowego koloru.
  5. W tym momencie możesz zanurzać jabłka w karmelu.
  6. Odłóż je od przestudzenia i stwardnienia karmelu.

Wskazówka: Jabłka po wyjęciu z karmelu możesz obtoczyć w kawałkach orzechów, czekolady lub wiórkach kokosowych. Dodatkowo do karmelu oprócz bazowych składników możesz wykorzystać wanilię, cynamon, sól lub kakao.

Jak zrobić sos karmelowy?

Sos przygotujesz na bazie gotowego karmelu. Powinien on być gorący, by wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły. Do przygotowania sosu karmelowego potrzebne będą (oprócz karmelu):

  • masło,
  • śmietanka kremówka.

Wszystkie składniki połącz ze sobą i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Dla urozmaicenia i wzbogacenia smaku sosu możesz dodać do niego wanilię, sól, kakao, cynamon lub przyprawę do piernika.

Jak zrobić karmel do popcornu?

Taki popcorn to nietypowa i wyjątkowo smaczna przekąska. Połączenie słodkiego karmelu ze słonym popcornem zapewnia niezwykłe doznania smakowe. Jak zrobić popcorn z karmelem? Będziesz potrzebować:

  • cukier,
  • masło,
  • miód,
  • sodę oczyszczoną.

Karmelowy popcorn krok po kroku:

  1. Pierwsze trzy składniki przełóż do garnka i delikatnie podgrzewaj.
  2. Całość mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Gdy na powierzchni karmelu zaczną pojawiać się bąbelki, przestań mieszać i czekaj, aż całość nabierze bursztynowego koloru.
  4. Wtedy od razu zdejmij garnek z karmelem z ognia i połącz z popcornem. Możesz to zrobić na dwa sposoby – wylać karmel na gotowy popcorn lub wsypać popcorn do garnka i wymieszać.

* Ziarna kukurydzy tradycyjnie praży się na rozgrzanym oleju. Obecnie z powodzeniem można zrobić to także w kuchence mikrofalowej.

Przygotowanie karmelu domowego jest łatwiejsze, niż mogłoby się wydawać. Kluczem do sukcesu jest cierpliwość i dokładne obserwowanie roztapiającego się cukru. Powodzenia!