Sernik z karmelem
4 porcje
120 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Wartości odżywcze
Sernik z karmelem i orzechami w karmelu
Sernik z karmelem i orzechami w karmelu
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Spód sernika:
Ciastka przełóż do pojemnika blendera i rozdrobnij, nie powinny zawierać większych grudek. Możesz je też rozdrobnić w torebce strunowej, używając wałka. Rozdrobnione ciastka zalej roztopionym masłem, całość dobrze wymieszaj.
Na zabezpieczony papierem do pieczenia dół formy do sernika (22 cm) wyłóż masę z ciastek i rozprowadź równomiernie. Foremkę schłodź w lodówce min. 15 minut.
Masa serowa:
Wszystkie składniki masy serowej przełóż do misy robota kuchennego, zmiksuj do uzyskania jednolitej masy (nie za długo, sernik nie lubi być za mocno napowietrzony), wymieszaj ręcznie. Masę wylej na schłodzony spód.
Całość umieść w piekarniku z funkcją ASIST (lub rozgrzanym do 170°C z funkcją góra/dół na 60 minut, później termoobieg 10-15 minut). Sernik powinien być dobrze ścięty. Studź go przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Słony karmel:
W rondelku umieść cukier i na małym ogniu powoli go rozpuszczaj. Gdy całkowicie się rozpuści (nie gotuj go, może się przypalić i będzie gorzki) dodaj zimne masło, całość mieszaj do połączenia składników. Następnie dodaj śmietankę i sól, całość dalej mieszaj do połączenia składników. Karmel przestudź, z czasem zacznie on gęstnieć. Orzechy w karmelu przygotuj na patelni, podgrzewając je z cukrem do momentu jego rozpuszczenia.
Na wyjęty z lodówki sernik wylej całkowicie schłodzony karmel, udekoruj orzechami w karmelu i miętą.
Komentarze