Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Przepis na sernik z karmelem i orzechami w karmelu będzie przebojem nie tylko na wielkanocnym stole. Możesz przygotować go o każdej porze roku, bo jest po prostu przepyszny!

Składniki

1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
150 ml śmietany kwaśnej 18%
20 dkg cukru drobnego
4 jajka
3 łyżki mąki pszennej
skórka otarta z 1 cytryny
sok z połowy cytryny

Spód sernika:
120 g ciasteczek owsianych lub zbożowych
60 g roztopionego masła

Słony karmel:
160 g cukru drobnego
60 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
80 ml śmietanki kremówki 30%
½ łyżeczki soli

Orzechy w karmelu:
100 g mix orzechów nerkowca i włoskich
100 g drobnego cukru
mięta do dekoracji

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
172.1 kcal
Tłuszcz
104.4 g
Węglowodany
157.8 g
Błonnik
37.6 g
Białko
2.7 g
Sól
1 g

Opis wykonania

1

Spód sernika:

Ciastka przełóż do pojemnika blendera i rozdrobnij, nie powinny zawierać większych grudek. Możesz je też rozdrobnić w torebce strunowej, używając wałka. Rozdrobnione ciastka zalej roztopionym masłem, całość dobrze wymieszaj.

Na zabezpieczony papierem do pieczenia dół formy do sernika (22 cm) wyłóż masę z ciastek i rozprowadź równomiernie. Foremkę schłodź w lodówce min. 15 minut.

2

Masa serowa:

Wszystkie składniki masy serowej przełóż do misy robota kuchennego, zmiksuj do uzyskania jednolitej masy (nie za długo, sernik nie lubi być za mocno napowietrzony), wymieszaj ręcznie. Masę wylej na schłodzony spód.

Całość umieść w piekarniku z funkcją ASIST (lub rozgrzanym do 170°C z funkcją góra/dół na 60 minut, później termoobieg 10-15 minut). Sernik powinien być dobrze ścięty. Studź go przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

3

Słony karmel:

W rondelku umieść cukier i na małym ogniu powoli go rozpuszczaj. Gdy całkowicie się rozpuści (nie gotuj go, może się przypalić i będzie gorzki) dodaj zimne masło, całość mieszaj do połączenia składników. Następnie dodaj śmietankę i sól, całość dalej mieszaj do połączenia składników. Karmel przestudź, z czasem zacznie on gęstnieć. Orzechy w karmelu przygotuj na patelni, podgrzewając je z cukrem do momentu jego rozpuszczenia.

Na wyjęty z lodówki sernik wylej całkowicie schłodzony karmel, udekoruj orzechami w karmelu i miętą.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Dzieciom smakowało, polecam na imieninki!
1991RB
Nasz rodzinny faworyt wśród serników :)
Ewusia1222
Pyszny sernik, bardzo słodki
lukas.kar
Bardzo kremowy i pysznie orzechowy. Polecam!
Lalaxo
Poezja smaku