Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Czy można ugotować zupę w piekarniku?

Czy można ugotować zupę w piekarniku?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij

Oczywiście – w każdym piekarniku można ugotować zupę. Wystarczy metalowy garnek (rondel, naczynie żaroodporne) i dobranie odpowiedniej temperatury. W podobny sposób przygotujemy wszelkie potrawy, wymagające długotrwałego duszenia – takie jak gołąbki, gulasz, fasolka po bretońsku, a nawet szczególnie czasochłonny czulent. Jednak tylko piekarniki z funkcją pary pozwalają gotować ryby i warzywa bez konieczności użycia wody.

Najlepsze efekty uzyskamy stosując specjalne pojemniki do gotowania na parze, które są dodatkowym wyposażeniem piekarników marki Bosch z funkcją pary. Długotrwała, powolna obróbka termiczna w niskiej temperaturze (100°C) pozwala im zachować naturalne walory smakowe oraz bezcenne dla zdrowia witaminy.