Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Z czego zrobić sok warzywny?

Z czego zrobić sok warzywny?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Z czego robić soki warzywne?
  2. Jak zrobić sok warzywny?
  3. Przepisy na zdrowe soki warzywne
  4. Soki warzywne i detoks

Soki warzywne są pełne niezbędnych składników odżywczych, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które mogą pomóc zwiększyć poziom energii i wspierać ogólny stan zdrowia. Kluczem jest znalezienie warzyw, które są bogate w te składniki odżywcze, ale nadal dobrze smakują po zmieszaniu.

Z czego robić soki warzywne?

Soki warzywne, dzięki naturalnym składnikom, są dla naszego organizmu bombą witamin. Wspomagają oczyszczanie z toksyn i są ważnym elementem diety. Z czego możemy przygotować sok warzywny? Tak naprawdę ograniczają nas wyłącznie wyobraźnia i…kubki smakowe, bo właściwie każde warzywo świetnie nadaje się na sok.

Marchewka – za dziecka przez nas nienawidzona, dzisiaj uwielbiana. Źródło beta-karotenu i witamin. Pozytywnie wpływa na naszą odporność i wzrok. Idealna w sezonie jesiennym.

Pomidor – idealny na odchudzanie, gdyż jest źródłem błonnika. Do tego bogaty w witaminy – świetnie uzupełni naszą dietę.

Buraki – antocyjany i flawonoidy, a także magnez, sód, potas i wapń, pozytywnie wpływają na nasz układ krwionośny.

Z czego zrobić sok warzywny? 2

Inne warzywa, które świetnie wzbogacą nasz sok, to liście szpinaku, seler naciowy, jarmuż. Dobrze smakują zarówno osobno, jak i w łączonych mixach.

Smak naszego warzywnego soku, bądź smoothie, możemy uzupełnić odrobiną miodu, orzechami, mlekiem zwykłym lub kokosowym. Jeżeli trenujemy, to warto dosypać miarkę odżywki białkowej o neutralnym smaku.

Sprawdź: czym zastąpić cukier?

Jak zrobić sok warzywny?

Jeżeli posiadamy w naszym domu wyciskarkę wolnoobrotową, to na pewno warto wykorzystać ją do przygotowania soku warzywnego. Takie urządzenie pozwala na zachowanie nieprzerwanych łańcuchów enzymowych, co pozytywnie wpłynie na nasz proces trawienia.

Inną opcją jest blender kielichowy, który przygotuje dla nas pyszne warzywne smoothie.

Zobacz: przepis na energetyczne smoothie.

Sok można przechowywać do 72 godzin w lodówce – w tym czasie najlepiej go spożyć. Później niestety może nam zaszkodzić.

Przepisy na zdrowe soki warzywne

Przedstawimy Wam kilka pomysłów na pyszne soki. Każdy będzie wyjątkowy pod względem smaku i właściwości.

  • Sok z buraka, marchwi, jabłka oraz imbiru. Tutaj najlepiej użyć świeżego imbiru i zetrzeć kawałek na tarce. Opcjonalnie będzie pasował również imbir zmielony. Ten sok jest niezwykle sycący, spokojnie może zastąpić jeden posiłek w ciągu dnia.
Z czego zrobić sok warzywny? 3  
  • Sok z jarmużu, szpinaku, ogórka, selera i cytryny. Zestaw orzeźwiający i oczyszczający.
  • Sok z zielonego groszku i pietruszki. Niekonwencjonalne połączenie, które Was pozytywnie zaskoczy.
  • Sok z pomidora, papryki, cebuli i bazylii. Tak naprawdę możemy użyć go jako sos do naszego makaronu, ale bez dodatków smakuje równie pysznie.

Sprawdź też: Jak zrobić pyszne, zdrowe zimowe smoothie?

Soki warzywne i detoks

Nasze samopoczucie zależne jest od kondycji organizmu. Możemy ją znacznie poprawić, pijąc warzywne soki, które niosą ze sobą wiele pozytywnych skutków – oczyszczenie organizmu, regulację procesu trawienia, poprawę samopoczucia.

Zwłaszcza temat detoksu w kontekście picia warzywnych soków jest wątkiem bardzo popularnym. Więcej o oczyszczającej roli soków możemy przeczytać artykule o detoksie po świętach.