Jak zrobić masło klarowane?

Masło klarowane to produkt, który w wielu kuchniach zajmuje bardzo ważne i szczególne miejsce. Można przygotować na nim mnóstwo potraw. Cechuje się wysoką temperaturą dymienia, dzięki czemu jest przydatne do głębokiego smażenia i pieczenia, a także do gotowania.
Wyróżnia je złota barwa, lekko orzechowy aromat podkreślający walory smakowe potraw. Masło klarowane w kuchni hinduskiej, ajurwedyjskiej i wśród joginów na całym świecie nazywane jest ghee.
Czym właściwie jest ghee?
Najprościej mówiąc to masło oczyszczone. Podczas procesu powolnego podgrzewania masło oczyszczane jest z białka i innych substancji w efekcie czego otrzymujemy najzdrowszy tłuszcz, którego możemy używać do wszelkich celów kulinarnych.
Masło klarowane można kupić w sklepie, ale można też przygotować je samodzielnie w domu. Masło przeznaczone do klarowania powinno być wysokiej jakości o zawartości 82 % tłuszczu, pozbawione sztucznych dodatków. Sprawdź wskazówki jak krok po kroku jak zrobić masło ghee:
-
Masło (600-800 g) umieść w rondelku o grubym dnie. Postaw na małym ogniu.
-
Podgrzewaj na małym ogniu, aż całkowicie się roztopi. Następnie podgrzewaj dalej ok. 30 minut, aż woda odparuje.
-
Podczas podgrzewania na powierzchni masła pojawi się biała piana, którą należy zebrać. Powtarzaj czynność, aż powierzchnia tłuszczu będzie zupełnie czysta.
-
Oczyszczone masło zlej do czystych słoików. Czynność wykonuj powoli, aby nie dostała się do niego warstwa białka, która osiadła na dnie.
Zaletą tego tłuszczu jest długa przydatność do spożycia. Zamknięte w słoiku masło możesz przechowywać w lodówce nawet ponad rok.