Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jak zrobić masło klarowane?

Jak zrobić masło klarowane?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Klarowanie masła - krok po kroku
  2. Masło klarowane - zastosowanie w kuchni
  3. Podsumowanie

Masło klarowane to produkt, który jest bardzo popularny w wielu kuchniach świata ze względu na swój głęboki smak, długi okres przechowywania i wyjątkowe właściwości. W trakcie procesu powstawania masła klarowanego usuwana jest woda, białka mleka oraz maślany osad, pozostawia się jedynie czystą tłuszczową esencję masła. Dzięki temu cechuje się wysoką temperaturą dymienia, dlatego tak dobrze sprawdza się do głębokiego smażenia, pieczenia, a także do gotowania. Jak zrobić masło klarowane? Dowiecie się z naszego artykułu.

Klarowanie masła - krok po kroku

Jeżeli zależy nam na tym, aby smażone przez nas potrawy przeszły charakterystycznym smakiem masła, musimy wcześniej podjąć odpowiednie kroki. Zwykłe kostka nie nadaje się do smażenia, ponieważ charakteryzuje się niską temperaturą dymienia. Oznacza to, że szybciej się spala.

Masło, które poddamy procesowi klarowania, oczyszcza się ze składników powodujących jego szybsze spalanie. Dzięki temu możemy swobodnie używać go do smażenia. Jak wygląda klarowanie masła? O tym poniżej.

  • Niesolone masło kroimy na mniejsze kawałki. To pomoże w równomiernym topieniu i ułatwi kontrolę procesu klarowania.
  • Umieszczamy pokrojone masło w garnku. Ustawiamy palnik na średnim ogniu. Początkowo masło zacznie się topić.

Sprawdź: płyty grzewcze Bosch

  • Powierzchnia masła zaczyna pokrywać się pianą, a następnie rozpoczyna się proces klarowania. Delikatnie usuwamy powstałą białą piankę, która znajduje się na powierzchni.
  • Od czasu do czasu mieszamy całość, gdy zdejmiemy całą pianę.
  • Proces podgrzewania powinien trwać około 40-50 minut, co pozwoli na prawie całkowite wyparowanie wody.
  • Po tym czasie odstawiamy nasze masło na godzinę do ostygnięcia.
  • Następnie delikatnie przelewamy tłuszcz do pojemnika, tak, aby na dnie pozostała ścięta zawartość.

Proces klarowania masła został zakończony powodzeniem!

Masło klarowane - przechowywanie

Masło otrzymane w procesie klarowania możemy przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni. W ten sposób zachowa ono swoje właściwości i smak. By utrzymać jego świeżość na dłużej, warto przełożyć je do szczelnie zamkniętego pojemnika. Zapewni on ochronę przed dostępem do powietrza oraz aromatów panujących w lodówce.

Masło klarowane - zastosowanie w kuchni

Ze względu na szerokie możliwości zastosowania oraz jego intensywny, mocno wyczuwalny orzechowy aromat, a także wysoki punkt dymienia masło klarowane jest powszechnie wykorzystywane w kuchni. Dzięki procesowi klarowania możliwe jest smażenie potraw nawet w temperaturze sięgającej 250°C bez obawy przed ich przypaleniem czy wydzielaniem toksycznych substancji.

Zobacz też: palone masło

Świetnie sprawdza się do smażenia, pieczenia oraz gotowania, nadając potrawom intensywny smak i zwiększając ich wartość odżywczą. Brak białek i cukru mlecznego wpływa na to, że masło klarowane może być spożywane przez alergików oraz osoby z nietolerancją laktozy (oczywiście po wcześniejszej konsultacji z lekarzem).

masło klarowane

Sprawdź również: przepis na kotlety de volaille

Może być wykorzystane do smarowania kanapek, do przygotowania jajecznicy, ale także smażenia różnego rodzaju kotletów. Musimy jednak pamiętać o tym, że masło klarowane jest tłuszczem pochodzenia zwierzęcego zawierającym duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych i właśnie dlatego powinniśmy spożywać je z umiarem.

Przepis na naleśniki na słono z masłem klarowanym

Dodanie masła klarowanego do ciasta naleśnikowego sprawi, że po usmażeniu staną się one delikatne w smaku i elastyczne. Dodatkowo podczas smażenia nie będziemy musieli dodawać tłuszczu na patelnię. Oto szybki przepis na ciasto naleśnikowe:

  • 4 jajka,
  • 3 szklanki mleka,
  • 2 szklanki mąki,
  • 50 g klarowanego, przestudzonego masła,
  • szczypta soli.
masło klarowane_2

Wszystkie składniki miksujemy ze sobą, a następnie smażymy. Takie naleśniki możemy podawać z ulubionym farszem, zarówno mięsnym, jak i warzywnym.

Podsumowanie

Masło klarowane jest aromatycznym dodatkiem kulinarnym, który łatwo przygotować w domu. Cechuje się wysoką temperaturą dymienia, co czyni je idealnym do głębokiego smażenia oraz pieczenia. Masło klarowane, pomimo wyjątkowych walorów smakowych i możliwości przechowywania przez dłuższy okres, zawiera dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego należy spożywać je z umiarem. Dzięki możliwościom, jakie nam daje, może być używane do smarowania kanapek, przygotowywania dań głównych w tym też naleśników.

Sam proces klarowania masła jest prosty i warto go wykonać samodzielnie, by cieszyć się jego smakiem oraz wszechstronnością wykorzystania w kuchni.