


Kotlety de volaille, czyli tradycyjne roladki z piersi kurczaka w złocistej, chrupiącej panierce nadziewane aromatycznym masłem czosnkowym. Świetna propozycja obiadowa dla całej rodziny.
W misce umieść masło, czosnek, natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Masło w temperaturze pokojowej wyłóż do folii spożywczej, uformuj ruloniki i wstaw do lodówki.
Piersi rozbij dokładnie na cienki plasterek. Mięso delikatnie oprósz solą i pieprzem.
Ruloniki masła czosnkowego połóż z brzegu kotleta. Mięso zroluj dokładnie, przykrywając cały tłuszcz (końce można spiąć wykałaczką), aby nic nie wypłynęło podczas smażenia.
Uformowane kotlety oprósz mąką i panieruj w roztrzepanym jajku, a następnie obtocz w bułce tartej.
Na płycie grzewczej rozgrzej patelnię z olejem i smaż roladki ok. 10 minut, aż panierka nabierze złotego koloru.