Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Kotlet de volaille

Kotlet de volaille
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

75 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Kotlety de volaille, czyli tradycyjne roladki z piersi kurczaka w złocistej, chrupiącej panierce nadziewane aromatycznym masłem czosnkowym. Świetna propozycja obiadowa dla całej rodziny.

Składniki

2 filety - piersi z kurczaka
50 g - masła
2 ząbki - czosnku
1 szt. - jajka
100 g - bułki tartej
70 g - mąki pszennej
- olej do smażenia
- sól, pieprz do smaku

Opis wykonania

1

W misce umieść masło, czosnek, natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Masło w temperaturze pokojowej wyłóż do folii spożywczej, uformuj ruloniki i wstaw do lodówki.

2

Piersi rozbij dokładnie na cienki plasterek. Mięso delikatnie oprósz solą i pieprzem.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.



Bosh Logo
Bosh
3

Ruloniki masła czosnkowego połóż z brzegu kotleta. Mięso zroluj dokładnie, przykrywając cały tłuszcz (końce można spiąć wykałaczką), aby nic nie wypłynęło podczas smażenia.

Uformowane kotlety oprósz mąką i panieruj w roztrzepanym jajku, a następnie obtocz w bułce tartej.

4

Na płycie grzewczej rozgrzej patelnię z olejem i smaż roladki ok. 10 minut, aż panierka nabierze złotego koloru.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Polecam podgrzewać w piekarniku. U mnie w wersji xxxxxl ;)
Nastassia Mamaieva
Bardzo soczyste i doprawione kotlety👍palce lizać 😁
Pafwvcio
Porządnym mięskiem zawsze można sie najeść :D !
Małgorzata
Świetne, zapomniałam jakie to dobre - „nawilżone” od środka i ten czosnek. W zestawie z odsmażonymi ziemniakami i surówką smakuje wybornie