Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

75 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Liczba ocen: 3)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Kotlety de volaille, czyli tradycyjne roladki z piersi kurczaka w złocistej, chrupiącej panierce nadziewane aromatycznym masłem czosnkowym. Świetna propozycja obiadowa dla całej rodziny.

Składniki

2 filety - piersi z kurczaka
50 g - masła
2 ząbki - czosnku
1 szt. - jajka
100 g - bułki tartej
70 g - mąki pszennej
- olej do smażenia
- sól, pieprz do smaku

Opis wykonania

1

W misce umieść masło, czosnek, natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Masło w temperaturze pokojowej wyłóż do folii spożywczej, uformuj ruloniki i wstaw do lodówki.

2

Piersi rozbij dokładnie na cienki plasterek. Mięso delikatnie oprósz solą i pieprzem.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.



Bosh Logo
Bosh
3

Ruloniki masła czosnkowego połóż z brzegu kotleta. Mięso zroluj dokładnie, przykrywając cały tłuszcz (końce można spiąć wykałaczką), aby nic nie wypłynęło podczas smażenia.

Uformowane kotlety oprósz mąką i panieruj w roztrzepanym jajku, a następnie obtocz w bułce tartej.

4

Na płycie grzewczej rozgrzej patelnię z olejem i smaż roladki ok. 10 minut, aż panierka nabierze złotego koloru.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Polecam podgrzewać w piekarniku. U mnie w wersji xxxxxl ;)
Nastassia Mamaieva
Bardzo soczyste i doprawione kotlety👍palce lizać 😁
Pafwvcio
Porządnym mięskiem zawsze można sie najeść :D !
Małgorzata
Świetne, zapomniałam jakie to dobre - „nawilżone” od środka i ten czosnek. W zestawie z odsmażonymi ziemniakami i surówką smakuje wybornie
Ancyna
Złota jakość wypieku 🤩 Warto jednak rozważyć smażenie w głębokim oleju. Masło skinęło więc chyba dobrze wyszło
Ewusia1222
Wspaniały domowy obiad