Palone masło
1 porcje
10 min
Łatwe
Palone masło jest świetnym dodatkiem do dań słonych, a także deserów. Orzechowy posmak zawdzięcza podgrzewaniu do 130-150°C. W tej temperaturze zachodzi reakcja Maillarda, w trakcie której białka i węglowodany w maśle brązowieją, czyli ulegają karmelizacji.
Składniki
100 g masła
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
735 kcal
Tłuszcz
82.5 g
Węglowodany
0.7 g
Błonnik
0.7 g
Białko
0 g
Sól
0.2 g
Palone masło
Palone masło
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Masło przełóż do rondelka, podgrzewaj je na średniej mocy płyty indukcyjnej.
Po chwili kiedy masło zacznie się pienić, kilka razy przemieszaj, aby całość miała jednakową temperaturę.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
Kiedy masło zacznie pachnieć orzechami, a na dnie rondelka zauważysz osad, będzie to znak, że palone masło jest gotowe.
Komentarze