Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

1 porcje

Czas wykonywania

10 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Palone masło jest świetnym dodatkiem do dań słonych, a także deserów. Orzechowy posmak zawdzięcza podgrzewaniu do 130-150°C. W tej temperaturze zachodzi reakcja Maillarda, w trakcie której białka i węglowodany w maśle brązowieją, czyli ulegają karmelizacji.

Składniki

100 g masła

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
735 kcal
Tłuszcz
82.5 g
Węglowodany
0.7 g
Błonnik
0.7 g
Białko
0 g
Sól
0.2 g

Opis wykonania

1

Masło przełóż do rondelka, podgrzewaj je na średniej mocy płyty indukcyjnej.

2

Po chwili kiedy masło zacznie się pienić, kilka razy przemieszaj, aby całość miała jednakową temperaturę.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.



Bosh Logo
Bosh
3

Kiedy masło zacznie pachnieć orzechami, a na dnie rondelka zauważysz osad, będzie to znak, że palone masło jest gotowe.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy