Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

1 porcje

Czas wykonywania

10 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Palone masło jest świetnym dodatkiem do dań słonych, a także deserów. Orzechowy posmak zawdzięcza podgrzewaniu do 130-150°C. W tej temperaturze zachodzi reakcja Maillarda, w trakcie której białka i węglowodany w maśle brązowieją, czyli ulegają karmelizacji.

Składniki

100 g masła

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
735 kcal
Tłuszcz
82.5 g
Węglowodany
0.7 g
Błonnik
0.7 g
Białko
0 g
Sól
0.2 g

Opis wykonania

Masło przełóż do rondelka, podgrzewaj je na średniej mocy płyty indukcyjnej.

Po chwili kiedy masło zacznie się pienić, kilka razy przemieszaj, aby całość miała jednakową temperaturę.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.

Bosh Logo
Bosh

Kiedy masło zacznie pachnieć orzechami, a na dnie rondelka zauważysz osad, będzie to znak, że palone masło jest gotowe.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy

Bułki dyniowe
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5