Palone masło
![Palone masło](https://akademiasmaku.pl/storage/7876/conversions/palone-maslo-5060-single.webp)
1 porcje
10 min
Łatwe
Palone masło jest świetnym dodatkiem do dań słonych, a także deserów. Orzechowy posmak zawdzięcza podgrzewaniu do 130-150°C. W tej temperaturze zachodzi reakcja Maillarda, w trakcie której białka i węglowodany w maśle brązowieją, czyli ulegają karmelizacji.
Składniki
100 g masła
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
735 kcal
Tłuszcz
82.5 g
Węglowodany
0.7 g
Błonnik
0.7 g
Białko
0 g
Sól
0.2 g
Palone masło
Palone masło
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/10156/conversions/4E6fB726xHueSk-thumb.webp)
Masło przełóż do rondelka, podgrzewaj je na średniej mocy płyty indukcyjnej.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/10157/conversions/odGBKCJtMOGq7j-thumb.webp)
Po chwili kiedy masło zacznie się pienić, kilka razy przemieszaj, aby całość miała jednakową temperaturę.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/10158/conversions/ZmWidAgVBSTzph-thumb.webp)
Kiedy masło zacznie pachnieć orzechami, a na dnie rondelka zauważysz osad, będzie to znak, że palone masło jest gotowe.
Komentarze