Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jak zrobić pankejki?

Jak zrobić pankejki?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Przepis na pancakes
  2. Jak zrobić puszyste pankejki?
  3. Wariacje na temat pankejków

Masz smaka na…amerykańskie naleśniki? W artykule wyjaśniamy, jak zrobić pankejki, przedstawiamy sprawdzone pomysły na różne ich wariacje i dzielimy się ciekawymi przepisami. Zdradzamy też inne słodkie naleśnikowe tajemnice. Sprawdź!

Przepis na pancakes

Jeśli chcesz eksperymentować w kuchni, musisz znać podstawy. Dlatego na dobry początek przedstawiamy klasyczny przepis na pancakes, który możesz z czasem modyfikować i rozwijać. Aby usmażyć około 8 puszystych naleśników, będziesz potrzebował:

  • 200 g mąki pszennej
  • 2 jajek
  • 300 ml mleka
  • 2 łyżek cukru
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • szczyptę soli
  • olej lub masło do smażenia

Składniki na pankejki

Składniki przygotowane? Czas na prosty przepis na pankejki w trzech krokach.

Krok 1

Przygotuj dwie miski. W jednej wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól, w drugiej jajka i mleko. Nich wszystkie składniki mają temperaturę pokojową.

Krok 2

Mokre składniki połącz z suchymi i dokładnie wymieszaj. Jeśli wydaje Ci się, że ciasto jest zbyt rzadkie, możesz dołożyć 2 łyżki mąki.

Krok 3

Rozgrzej patelnię z odrobiną tłuszczu, a następnie wlej ciasto i usmaż z obu stron na złoty kolor.

Smażenie pankejków

Chcesz, by Twoje amerykańskie naleśniki miały idealne kształty? Użyj patelni do pankejków z okrągłymi wgłębieniami.

Sprawdź: Indukcyjne płyty grzewcze i elektryczne płyty grzewcze.

Czym są pankejki?

Tradycyjne cienkie naleśniki zwane crêpe trafiły do Ameryki za sprawą europejskich kolonialistów. Później ewoluowały i pod koniec XVIII wieku dodawano już do ciasta środki spulchniające: drożdże i sodę. Tak powstały tradycyjnie amerykańskie naleśniki, które podawane są z odrobiną masła i sosem klonowym lub z bitą śmietaną i…bekonem. Odważysz się zjeść je w takiej wersji?

Zainspiruj się: Pancakes.

Jak zrobić puszyste pankejki?

Sprawdzony przepis na pancakes to jedno, ale o wyjątkowym smaku zawsze decydują detale. W tym akapicie zdradzimy Ci 6 sekretów, dzięki którym staniesz się mistrzem amerykańskich naleśników.

1. Oddziel białka od żółtek.

Żółtka wymieszaj z mokrymi składnikami, a białka ubij na pianę i dodaj na końcu do ciasta naleśnikowego.

2. Część mleka zastąp dobrej jakości maślanką.

Dzięki temu naleśniki będą wyjątkowo puszyste.

3. Dodaj odrobinę sody oczyszczonej.

Pamiętaj: co dwa środki spulchniające to nie jeden.

4. Nie mieszaj ciasta zbyt długo.

Dzięki temu nie wydzieli się gluten, który może sprawić, że naleśniki będą twarde.

5. Odstaw ciasto na całą noc.

Jak zrobić pankejki, żeby były jeszcze bardziej puszyste? Sekret tkwi właśnie w cierpliwości.

6. Nie przewracaj pankejków zbyt często.

Niech usmażą się na piękny złoty kolor.

Jeśli zastosujesz się do tych sześciu wskazówek, nie odpędzisz się od pytań i zachwytów: „Jak to zrobiłeś, że są takie pulchne”? Niech to pozostanie jednak naszą słodką tajemnicą.

Wariacje na temat pankejków

Znasz już tradycyjny przepis na pankejki, czas na eksperymenty. Ciasto możesz dowolnie modyfikować, w konsekwencji zmieniając: smak, aromat, a nawet…kolor amerykańskich naleśników! Poniżej przedstawiamy kilka inspiracji.

Pankejki na maślance

Zmodyfikuj tradycyjny przepis na pancakes i zamiast mleka dodaj maślankę. Naleśniki w takiej wersji podawaj z ulubionymi dodatkami: miodem, sosem czekoladowym lub konfiturami. To świetny pomysł na pożywne śniadanie!

Pankejki na kefirze

Innym sposobem na zastąpienie mleka jest dodanie do pankejków kefiru. Dzięki temu będą bardziej puszyste i delikatniejsze. A dodatki? Co tylko Ci się zamarzy: dżem, krem czekoladowy, bita śmietana lub owoce.

Pankejki bananowe

Do standardowego przepisu na pankejki dodaj dwa rozgniecione banany oraz odrobinę cynamonu. Tę wersję amerykańskich naleśników pokochają najmłodsi smakosze.

Pankejki z owocami

Czas na kolorowy pankejkowy zawrót głowy. Aby uzyskać rozmaite barwy placuszków, użyj naturalnych dodatków. Np. żeby uzyskać fioletowo-niebieskie ciasto, dorzuć do niego zmiksowane borówki lub jagody. Pankejki możesz podawać z najróżnieszymi owocami, takimi jak: truskawki, maliny, jagody, borówki czy jeżyny. Ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia.

Wariacje na temat pankejków

Przetestuj: Naleśniki (pancakes) z mąki kokosowej z owocami.