Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pancakes, czyli tradycyjne amerykańskie placki, to grubsza i bardziej puszysta wersja naszych naleśników. Delikatne, leciutkie i rozpływające się w ustach pankejki smakują wybornie z dodatkiem świeżych owoców sezonowych, a także posypane cukrem pudrem lub w tradycyjnej wersji, polane sosem klonowym. Pyszne pancakes według prostego przepisu przygotujesz w zaledwie kilka chwil. Ulubione placki większości dzieci, zmienią tradycyjne śniadanie w pyszną przygodę.

Składniki

2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1,5 szklanki mleka
75g masła
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki płynnego miodu (np. akacjowego)
1 cukier waniliowy
szczypta soli
Olej do smażenia

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
518.3 kcal
Tłuszcz
23.2 g
Węglowodany
63.9 g
Błonnik
13.8 g
Białko
1.5 g
Sól
1.2 g

Opis wykonania

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i wymieszaj ze szczypta soli.

Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem waniliowym na gładką masę. Dodaj miód, roztopione (nie gorące!) masło i dalej ucieraj.

Porada

Pierwszy placek zawsze lubi wciągać największą ilość tłuszczu, do smażenia pozostałych nie musisz dolewać oleju. Pancakes najlepiej smażyć na patelni teflonowej, do której nie przywiera ciasto, a samo smażenie wymaga mniejszej ilości tłuszczu.

Bosh Logo
Bosh

Do miski z mąką dodaj mokre składniki (mleko i masę jajeczną), wymieszaj całość. Masa powinna być gładka i pozbawiona grudek.

Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę. Delikatnie przełóż do pozostałych składników i wymieszaj łyżką.

Na rozgrzaną patelnie wlej niewielką ilość oleju. Ciasto uformuj w niewielkie placuszki (o średnicy 10-15 centymetrów) i smaż na średnim ogniu po obu stronach aż się zarumienią. Czas smażenia jest uzależniony od grubości pancakesów.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych