Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 3)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pancakes, czyli tradycyjne amerykańskie placki, to grubsza i bardziej puszysta wersja naszych naleśników. Delikatne, leciutkie i rozpływające się w ustach pankejki smakują wybornie z dodatkiem świeżych owoców sezonowych, a także posypane cukrem pudrem lub w tradycyjnej wersji, polane sosem klonowym. Pyszne pancakes według prostego przepisu przygotujesz w zaledwie kilka chwil. Ulubione placki większości dzieci, zmienią tradycyjne śniadanie w pyszną przygodę.

Składniki

2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1,5 szklanki mleka
75g masła
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki płynnego miodu (np. akacjowego)
1 cukier waniliowy
szczypta soli
Olej do smażenia

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
518.3 kcal
Tłuszcz
23.2 g
Węglowodany
63.9 g
Błonnik
13.8 g
Białko
1.5 g
Sól
1.2 g

Opis wykonania

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i wymieszaj ze szczypta soli.

Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem waniliowym na gładką masę. Dodaj miód, roztopione (nie gorące!) masło i dalej ucieraj.

Porada

Pierwszy placek zawsze lubi wciągać największą ilość tłuszczu, do smażenia pozostałych nie musisz dolewać oleju. Pancakes najlepiej smażyć na patelni teflonowej, do której nie przywiera ciasto, a samo smażenie wymaga mniejszej ilości tłuszczu.



Bosh Logo
Bosh

Do miski z mąką dodaj mokre składniki (mleko i masę jajeczną), wymieszaj całość. Masa powinna być gładka i pozbawiona grudek.

Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę. Delikatnie przełóż do pozostałych składników i wymieszaj łyżką.

Na rozgrzaną patelnie wlej niewielką ilość oleju. Ciasto uformuj w niewielkie placuszki (o średnicy 10-15 centymetrów) i smaż na średnim ogniu po obu stronach aż się zarumienią. Czas smażenia jest uzależniony od grubości pancakesów.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Anna U.
Po śniadaniu zostało tylko tyle do zdjęcia. Pyszne.
lukas.kar
Wyszły bardzo puszyste!
Maria Izabela
Przepyszne, warto zrobić większą porcję, tak szybko znikają 😅
Dariaa509
Bardzo puszyste i dobre dzieci zachwycone🙂
Ewusia1222
Uwielbiamy jeść z kremem czekoladowym
kzuzanna34
Pyszne śniadanie
zielone_obloczki
Klasyczne, smaczne placuszki
MBrozek
Pyszne na śniadanko i kolację dla całej rodziny
Lalaxo
Co tu dużo pisać. Super
Aleksandra J
Z pysznymi dodatkami ☺️
bsylvia
Pyszne tradycyjne amerykańskie placki - mocno polecam!
Majunia
Pyszne i łatwe do zrobienia
Zuzabara
Na wspaniały początek dnia :))