


Pancakes, czyli tradycyjne amerykańskie placki, to grubsza i bardziej puszysta wersja naszych naleśników. Delikatne, leciutkie i rozpływające się w ustach pankejki smakują wybornie z dodatkiem świeżych owoców sezonowych, a także posypane cukrem pudrem lub w tradycyjnej wersji, polane sosem klonowym. Pyszne pancakes według prostego przepisu przygotujesz w zaledwie kilka chwil. Ulubione placki większości dzieci, zmienią tradycyjne śniadanie w pyszną przygodę.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i wymieszaj ze szczypta soli.
Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem waniliowym na gładką masę. Dodaj miód, roztopione (nie gorące!) masło i dalej ucieraj.
Do miski z mąką dodaj mokre składniki (mleko i masę jajeczną), wymieszaj całość. Masa powinna być gładka i pozbawiona grudek.
Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę. Delikatnie przełóż do pozostałych składników i wymieszaj łyżką.
Na rozgrzaną patelnie wlej niewielką ilość oleju. Ciasto uformuj w niewielkie placuszki (o średnicy 10-15 centymetrów) i smaż na średnim ogniu po obu stronach aż się zarumienią. Czas smażenia jest uzależniony od grubości pancakesów.