Pancakes
4 porcje
30 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 3)
Składniki
Wartości odżywcze
Pancakes
Pancakes
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i wymieszaj ze szczypta soli.
Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem waniliowym na gładką masę. Dodaj miód, roztopione (nie gorące!) masło i dalej ucieraj.
Porada
Pierwszy placek zawsze lubi wciągać największą ilość tłuszczu, do smażenia pozostałych nie musisz dolewać oleju. Pancakes najlepiej smażyć na patelni teflonowej, do której nie przywiera ciasto, a samo smażenie wymaga mniejszej ilości tłuszczu.
Do miski z mąką dodaj mokre składniki (mleko i masę jajeczną), wymieszaj całość. Masa powinna być gładka i pozbawiona grudek.
Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę. Delikatnie przełóż do pozostałych składników i wymieszaj łyżką.
Na rozgrzaną patelnie wlej niewielką ilość oleju. Ciasto uformuj w niewielkie placuszki (o średnicy 10-15 centymetrów) i smaż na średnim ogniu po obu stronach aż się zarumienią. Czas smażenia jest uzależniony od grubości pancakesów.
Komentarze