Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Naleśniki (pancakes) z mąki kokosowej z owocami

Pancakes z mąki kokosowej z owocami
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pancakes mogą być zdrowym i pysznym śniadaniem, o ile pozamieniamy niektóre składniki na te zdrowsze. Moja propozycja to pancakes z mąki kokosowej!

Składniki

300 g maślanka
2 szt. jajka
2 szt. proszek do pieczenia
3/4 szklanka mąka kokosowa
1/4 szklanka mąka orkiszowa
1/4 szklanka oliwa
4 łyżka cukier kokosowy
1 szczypta sól
do podania: owoce
1 łyżka do podania: masło orzechowe
1 łyżka do podania: syrop klonowy

Opis wykonania

1. Mieszamy ze sobą mokre składniki. Dodajemy suche, dodając mąkę kokosową na końcu. Zostawiamy na około 5-10 minut mąka kokosowa wchłonie wilgoć i całość zgęstnieje. 2. Nastawiamy patelnię do naleśników na dość mały ogień. Patelnię nacieramy ręcznikiem papierowym zwilżonym w oliwie. 3. Nakładamy mniej więcej pół chochelki ciasta per jeden pancake. Każdy trochę urośnie, więc lepiej nie za ciasno na patelni. Ja do pancakes z mąki kokosowej używam silikonowych foremek – ciasto nie jest tak wdzięczne do smażenia jak tradycyjne, dlatego warto sobie ułatwić życie. 4. Przykrywamy patelnię i smażymy około 3 minuty. Po tym czasie odwracamy pancakes i smażymy jeszcze ze 2 minutki. 5. Ja najbardziej lubię je podawać w formie wieży – jeden na drugim.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Super pomysł na śniadanie