Pomysły na szwedzki stół

Pomysły na szwedzki stół

Każdy z pewnością korzystał z poczęstunku przy szwedzkim stole. Jest on bardzo popularny w naszym kraju jak i na całym świecie. To sposób serwowania posiłków w wielu restauracjach,  hotelach oraz podczas różnych biznesowych czy kulturalnych eventów.



Goście mają możliwość posilenia się potrawami, z których mogą oni ułożyć pełny posiłek z uwzględnieniem własnych upodobań smakowych. Cechą charakterystyczną tego typu przyjęć jest konsumpcja na stojąco i samoobsługa.



Nazwa wywodzi się od szwedzkiej tradycji serwowania potraw. W języku szwedzkim określa się je słowem smörgåsbord, czyli stół kanapkowy. 



Urządzając stół w takiej formie należy podać zakąski, sałatki, desery, ciasta oraz napoje - herbatę, kawę, soki, wodę.



Zakąski



Finger foods, czyli przekąski na jeden kęs to jest coś czego nie może zabraknąć. Pewniaki to m.in. małe kanapki, tartinki, koreczki, bagietki, mini tortille. Co do tego? Serki do smarowania, sery, wędliny - co tylko przyjdzie ci do głowy. Oczywiście warto pomyśleć o sosach czy dipach, które dopełnią smak przekąsek.



Sałatki



Sałatki mogą być zarówno samodzielnym posiłkiem, mogą być też dodatkiem na przykład do mięsa. Z popularnych sałatek na uwagę zasługują: wszelkie sałatki jarzynowe, sałatka Cezara, sałatka Nicejska, czy sałatka Cobb.



Dania na gorąco



Po konsumpcji na zimno, szwedzki stół przewiduje również dania gorące. Najlepiej wybrać takie dania, które wpisują się w ideę bufetu, idealnie sprawdzą się jednogarnkowe potrawy, które każdy może nałożyć sobie w dowolnej ilości, np. chili con carne, leczo, ratatouille, paella.



Desery



Szwedzki stół to także liczne słodkości. Sprawdzą się ciasta różnego rodzaju, małe ciasteczka, musy, galaretki.