Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Jak zrobić smażony ser z twarogu?

Jak zrobić smażony ser z twarogu?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Co to jest ser gliwiony?
  2. Smażony twaróg z kminkiem – przepis
  3. Jak wykorzystać twaróg – inne pomysły

Smażony twaróg można spożywać jako przystawkę lub dodatek do dania głównego. Gliwiony ser z kminkiem jest tradycyjnym przepisem z Wielkopolski. Powstaje przez smażenie dojrzałego twarogu na maśle. W tym artykule przedstawimy Ci przewodnik krok po kroku, jak zrobić smażony biały ser. Wyjaśnimy, jak gliwić twaróg i jak go usmażyć, a także kilka wskazówek, jak zrobić idealny ser smażony. Czytaj więc dalej, aby dowiedzieć się wszystkiego o tym pysznym przepisie.

Co to jest ser gliwiony?

Gliwienie sera możemy wprost określić dojrzewaniem, fermentowaniem pod wpływem bakterii fermentacyjnych. Efektem gliwienia jest zmiana zapachu oraz konsystencji sera.

Ser gliwony przygotowujemy w bardzo prosty sposób. Kruszymy twaróg i solimy go, a następnie pozostawiamy w ciepłym miejscu do momentu, aż otrzymamy charakterystyczny ostry zapach i ciągnącą się konsystencję. Jeżeli chcemy przyspieszyć proces gliwienia, możemy dodać pół łyżeczki sody oczyszczonej.

Gotowy zgliwiony ser możemy ugotować lub usmażyć na maśle. Sposób obróbki termicznej zależny jest od regionu i tradycji, jaka w nim panuje.

Zobacz też: przepisy z serem białym.

Smażony twaróg z kminkiem – przepis

Składniki, których potrzebujemy do wykonania tego przepisu, to: gliwiony ser, masło, kminek oraz dwa żółtka.

Wcześniej przygotowujemy ser do zgliwienia, według wyżej opisanego przepisu. Gliwienie zajmuje ok. 1-2 dni. Jeżeli mamy już gotowy produkt, możemy przystąpić do smażenia.

jak-zrobic-samozny-ser-z-twarogu1

Czubatą łyżkę masła rozgrzewamy w rondelku, następnie dodajemy ser i na małym ogniu powoli smażymy, ciągle mieszając. Doprawiamy do smaku solą i 2 łyżkami kminku. Podgrzewamy ser do całkowitego rozpuszczenia, aby nie miał w sobie grudek. Uwaga – nie możemy doprowadzić do zagotowania sera. Gdy osiągniemy odpowiednią konsystencję, zdejmujemy rondelek z ognia, wrzucamy dwa żółtka i intensywnie ubijamy trzepaczką do całkowitego połączenia.

Ser możemy jeść na gorąco – rozsmarowany na kromce chleba, ale też na zimno również z chlebem lecz uprzednio posmarowanym masłem.

Jeżeli nie przepadacie za kminkiem, możecie dodać dowolne przyprawy. Świetnie będzie pasował tutaj czosnek, papryka. Można nawet wprowadzić nieco orientu, poprzez użycie kurkumy czy curry. Gliwiony ser ciekawie komponowałby się na słodko, np. z cukrem i cynamonem. Warto trochę poeksperymentować, aby tradycyjny regionalny przysmak otrzymał nieco współczesnego smaku.

Zobacz: aromatyczne przyprawy w kuchni.

Jak wykorzystać twaróg – inne pomysły

Twaróg jest bardzo lubianym przez wszystkich produktem, ponieważ świetnie sprawdza się zarówno w potrawach na słodko, jak i na słono.

jak-zrobic-samozny-ser-z-twarogu-2

Twaróg warto połączyć również z pieczonym ziemniakiem, tworząc popularnego gzika. Sprawdź przepis na gzik z pieczonymi ziemniakami.

Myśląc „biały ser”, od razu mamy skojarzenia z twarożkiem z cebulką, szczypiorkiem oraz rzodkiewką, a także z naleśnikami.

Zobacz inne pomysły na to: co można zrobić z twarogu?