Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

3.33 (Ilość ocen: 3)


Do tej potrawy użyjesz:
Niecodzienny obiad (z wyjątkiem Wielkopolski), który w zasadzie robi się sam. Połączenie ziemniaków, śmietany i twarogu to sposób na szybki, smaczny i lekki obiad. Jak zrobić gzik idealny?

Składniki

8 szt. - ziemniaków
1 łyżeczka - soli
- czerwony pieprz
Gzik:
250 g - twarogu
50 g - śmietany
0,5 pęczka - szczypiorku drobnego
2-3 szt. - rzodkiewki (opcjonalnie)
- sól do smaku

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
277.5 kcal
Tłuszcz
5.5 g
Węglowodany
38.9 g
Błonnik
16.2 g
Białko
3.3 g
Sól
2.5 g

Opis wykonania

Przygotowanie:

Ziemniaki wyszoruj z zabrudzeń, jeszcze mokre wrzuć do miski z mąką i solą, dokładnie obtocz i ułóż na blaszce do pieczenia.

Piecz w piekarniku – funkcja Asist/Dodatki/Ziemniaki/Pieczone ziemniaki – ustaw temperaturę 180 stopni czas 60 minut. Po upieczeniu ziemniaki powinny być miękkie.

Szczypior i rzodkiewki drobno posiekaj, wymieszaj z twarogiem i śmietaną, dopraw solą.

 

Porada

Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.

Bosh Logo
Bosh

Upieczone ziemniaki przekrój, do środka przełóż gzik, całość posyp szczypiorkiem i czerwonym pieprzem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 3.33, Ilość ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Nie do końca rozumiem potrzebę dodania mąki, za to farsz z twarogu pycha.
Magda G
Pomysł na smaczny i sycący obiad
Magda G
Pominęłam obtaczanie ziemniaków w mące ponieważ chciałam aby były chrupiące i przypieczone. Na zdjęciu z przepisu po upieczeniu ziemniaki są w surowej mące, wolałam uniknąć takiego efektu.
MiszelPiszel
Uwielbiam gzik i pyry. Pochodzę z Wielkopolski więc miałam z tym daniem do czynienia od najmłodszych lat. Nigdy nie jadłam pieczonej wersji. Chyba czas spróbować :)