Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Jak zrobić sos holenderski?

Jak zrobić sos holenderski?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Sos holenderski – do czego?
  2. Sos holenderski się zwarzył? Jak tego uniknąć?
  3. Przepis na jajka po benedyktyńsku z sosem holenderskim

Sos holenderski – do czego?

Wbrew pozorom nie pochodzi on z Holandii, a powstał we Francji, za to dla króla Niderlandów. Z czego robi się sos holederski? Do jego przyrządzenia potrzebujesz przede wszystkim masła i jajek.

Jak zrobić sos holenderski?

  • Przygotuj 200 g masła, 4 żółtka, 3 łyżki letniej wody, 1–2 łyżki soku z cytryny, szczyptę cukru, odrobinę soli i pieprzu.
  • Podgrzewaj masło na parze w szklanym naczyniu. W drugim ubijaj żółtko, wodę i sok z cytryny do uzyskania puszystej masy.
  • Podgrzewaj składniki na parze. Mieszaj intensywnie cały czas, stopniowo dolewając rozpuszczone masło.
  • Zakończ, kiedy sos będzie miał gładką konsystencję przypominającą majonez.
  • Wzbogać całość o sól, cukier i pieprz do smaku.

Miłośnicy kuchennych eksperymentów często zadają też sobie różne pytania o sos holenderski. Odpowiadamy!

  1. Czy sos holenderski można przechowywać? Tak, nadmiar sosu spokojnie przechowasz w lodówce przez 2–3 dni – użyj do tego celu niewielkiego słoika i nie zapomnij później podgrzać go na parze, by odzyskał lekką konsystencję.
  2. Sos holenderski – na ciepło czy na zimno, która opcja będzie lepsza? Mniejsze ryzyko niesie ze sobą podawanie go na zimno, ponieważ w wyniku podgrzewania może się zwarzyć.
  3. Jak uratować sos holenderski? Chcesz pozbyć się nieestetycznych grudek? Jednym ze sposobów jest dodanie 2 łyżeczek mąki kukurydzianej i roztrzepanie ich za pomocą trzepaczki.

Ponadto sos holenderski będzie wyśmienitym uzupełnieniem: szparagów, jajek po benedyktyńsku, ryb oraz warzyw (brokuła, kalafiora i szpinaku).

Sandacz pieczony z sosem holenderskim – zainspiruj się!

Jest on również podstawą sosu mousseline i sosu bearnaise. W pierwszym przypadku mówimy o tzw. sosie muślinowym, idealnie komponującym się ze szparagami, w którym oprócz składników do sosu holenderskiego powinna znaleźć się również niesłodzona bita śmietana. W drugim – o sosie bearnaise (berneńskim), idealnym do ryb – sos holenderski wzbogacany jest o trybulę, szalotkę i estragon.

Sos holenderski się zwarzył? Jak tego uniknąć?

Zważył Ci się sos holenderski? Mogło stać się tak z powodu zbytniego podgrzania masła. Jednak nie ma powodów do paniki – istnieją sposoby, by uratować sos. Możesz to zrobić, dodając łyżeczkę zimnej wody i ubijając w energiczny sposób. Grudki powinny rozpuścić się w sosie. Aby uniknąć nerwów w przyszłości, spróbuj:

  • używać świeżych jajek w temperaturze pokojowej;
  • dodawać masło stopniowo, cały czas ubijając, a nie „za jednym zamachem”;
  • roztopić masło, ale bez jego nadmiernego rozgrzania (nie powinno być gorące).

Poznaj miksery ręczne marki Bosch – wygodne i szybkie

Sos holenderski smakuje najlepiej podany zaraz po przygotowaniu lub maksymalnie do dwóch godzin po ugotowaniu.

Sprawdź przepis na klasyczny sos holenderski

Przepis na jajka po benedyktyńsku z sosem holenderskim

Dania z sosem holenderskim obejmują m.in. jajka po benedyktyńsku. Ważne, aby w tym samym czasie przyrządzać zarówno jajka, jak i sos holenderski. Zacznijmy od jajek po benedyktyńsku (przepis na sos już znasz):

  • obsmaż bułki angielskie lub po prostu kromki pszennego chleba na rozgrzanym maśle;
  • w garnku zagotuj wodę z octem (1 łyżka) i niewielką ilością soli;
  • wrzuć jajko do wody od razu po rozbiciu skorupki;
  • delikatnie mieszaj, a po 3–4 minutach wyjmij jajko łyżką cedzakową na ręcznik papierowy – powinno mieć ścięte białko i płynne żółtko.

Na podpieczoną bułkę połóż plasterek wędzonej szynki, następnie jajko i polej całość gęstym, kremowym sosem holenderskim. To sprawdzony pomysł na treściwe i pyszne śniadanie bądź brunch.