Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Czym zastąpić mięso w zupie?

Czym zastąpić mięso w zupie?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Komosa ryżowa
  2. Fasola
  3. Grzyby
  4. Ziemniaki
  5. Kalafior

Komosa ryżowa

Jest bardzo dobrym źródłem białka i świetnie sprawdza się w zupach. Przygotowuje się ją podobnie jak ryż, gotując w wodzie aż do miękkości.

Fasola

Świetnie pasuje do każdej potrawy, szczególnie dobrze sprawdzi się w przypadku chili con carne, Puszkowaną fasolę wystarczy odsączyć, natomiast w przypadku nieprzetworzonej trzeba ją opłukać i namoczyć.

Grzyby

Na szczególną uwagę zasługują boczniaki, które bogate są w nienasycone kwasy tłuszczowe i białko przyswajalne w niemal 70%, sole mineralne, witaminy i związki zwalczające nowotwory i wspomagające odporność organizmu.

Ziemniaki

Są cennym źródłem witaminy C, potasu i fosforu. Polskie ziemniaki warto czasem zamienić na słodkie ziemniaki – bataty.

Kalafior

Warzywo to ma ogromny potencjał, który często bywa niewykorzystywany. Jest bogaty z w witaminę C i składniki mineralne.