Czym zastąpić mięso w zupie?
Komosa ryżowa
Jest bardzo dobrym źródłem białka i świetnie sprawdza się w zupach. Przygotowuje się ją podobnie jak ryż, gotując w wodzie aż do miękkości.
Fasola
Świetnie pasuje do każdej potrawy, szczególnie dobrze sprawdzi się w przypadku chili con carne, Puszkowaną fasolę wystarczy odsączyć, natomiast w przypadku nieprzetworzonej trzeba ją opłukać i namoczyć.
Grzyby
Na szczególną uwagę zasługują boczniaki, które bogate są w nienasycone kwasy tłuszczowe i białko przyswajalne w niemal 70%, sole mineralne, witaminy i związki zwalczające nowotwory i wspomagające odporność organizmu.
Ziemniaki
Są cennym źródłem witaminy C, potasu i fosforu. Polskie ziemniaki warto czasem zamienić na słodkie ziemniaki – bataty.
Kalafior
Warzywo to ma ogromny potencjał, który często bywa niewykorzystywany. Jest bogaty z w witaminę C i składniki mineralne.