Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Kora Orzechowa

Kora Orzechowa
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij

Ciasto. 6 białek - 2 żółtka - 1/2 szkl. cukru - 100 g orzechów (włoskich lub laskowych) - 75 g rodzynków - 75 g wiórków kokosowych ,25 g śliwek-molerów, 21 łyżeczka żurawiny ,2 migdały ,2 łyżeczki skórki pomarańczowej, - 1 łyżka mąki - niepełna łyżeczka proszku do pieczenia .Orzechy drobno posiekać lub zmielić,ja rozdrobniłam razem z rodzynkami i wiórkami kokosowymi.Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści. Bakalie wymieszać z mąką i razem z proszkiem do pieczenia dodać do masy jajecznej. Dokładnie wymieszać, podzielić na dwie, równe części i upiec dwa jednakowe placki (23 x 33 cm) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (blaszka powinna być wysoka, żeby potem zmieściła się na wierzchu galaretka). Piec w temp. 170 st.C przez ok. 35 minut - Masa- 1 puszka brzoskwiń .Mleko gostyńskie UHT (ilość poniżej) - 4 żółtka - 2 budynie śmietankowe z cukrem - 1 łyżka mąki pszennej ,- 400 g masła gostyńskie extra ,- Do soku dolać tyle mleka, żeby było 2 szklanki - zagotować. Budynie razem z mąką i żółtkami rozmieszać w 3/4 szkl. mleka. Wlać do gotującego się mleka z sokiem. Mieszając ugotować budyń, po czym ostudzić do temp. pokojowej (nie może być zimny).Ogrzane do temp. pokojowej masło utrzeć na puszystą masę, dodając stopniowo budyń. W razie potrzeby krem dosłodzić cukrem pudrem.Nasączanie - ok. 3/4 szkl. gorącej wody - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej - ew. 2 łyżki spirytusu lub likieru orzechowego .plus 2 paczki "Delicji" pomarańczowych, brzoskwiniowych lub morelowych - 2 galaretki ja dodaję jakie mam przeważnie truskawkowe ,Jeden z wystudzonych placków włożyć z powrotem do blaszki, nałożyć 1/3 kremu, na nim ciastka "Delicje" czekoladą do dołu. Na każde ciastko wlać trochę ponczu kawowego. Następnie wyłożyć połowę pozostałego kremu i przykryć drugim plackiem. Wierzch posmarować resztą kremu i poukładać na nim pokrojone w plasterki lub kostkę brzoskwinie. Całość zalać tężejącą galaretką. Schłodzić. -Smacznego.