Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Moczenie rodzynek, czyli co zrobić, by rodzynki pozostały miękkie

Moczenie rodzynek, czyli co zrobić, by rodzynki pozostały miękkie
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Co zrobić, żeby rodzynki były miękkie?
  2. W czym namoczyć rodzynki?
  3. Czy rodzynki do sernika się moczy?
  4. Dlaczego warto moczyć suszone owoce?

Dlaczego warto jeść rodzynki?

Rodzynki powstają z wysuszonych na słońcu w naturalny sposób winogron bezpestkowych, dzięki czemu zachowują wszystkie wartości odżywcze, witaminy i minerały, które w normalnych warunkach możemy znaleźć w winogronach. W sprzedaży znaleźć możemy również rodzynki suszone sztucznie lub dodatkowo nawadniane, jednak wciąż są one pełne cennych składników, w tym przeciwutleniaczy. Sprawia to, że wykazują one wiele prozdrowotnych właściwości, w tym między innymi:

•       zmniejszają stany zapalne w organizmie,

•       poprawiają funkcje poznawcze, chroniąc np. przed demencją i chorobą Alzheimera,

•       zapobiegają anemii (zawierają zarówno żelazo, jak i niezbędną do jego przyswajania witaminę C),

•       wykazują działanie przeciwbakteryjne,

•       dzięki dużej zawartości nierozpuszczalnego błonnika korzystnie wpływają na pracę jelit i regulują częstotliwość wypróżnień,

•       dzięki zawartości wapnia i innych składników chronią zęby przed próchnicą.

Sprawdź przepisy z wykorzystaniem rodzynek >>

Co zrobić, żeby rodzynki były miękkie?

Pomimo odpowiedniego przechowywania Twoje rodzynki zrobiły się twarde i suche? Nic straconego, wciąż bowiem możesz przywrócić im smak i wykorzystać je do przygotowania ulubionej potrawy. Wystarczy moczenie rodzynek w wodzie lub niewielkiej ilości soku z cytryny przez około 30–40 minut. Kiedyś popularne było parzenie rodzynek wrzątkiem, co znacznie skracało czas potrzebny na przywrócenie im miękkości, jednak pod wpływem temperatury niektóre cenne składniki w nich zawarte mogą ulec rozkładowi. Dlatego jeżeli nigdzie Ci się nie spieszy, lepiej wybrać rozwiązanie bez dodatkowej obróbki termicznej.

W czym namoczyć rodzynki?

Rodzynki często wykorzystujemy do przygotowania różnego rodzaju ciast czy deserów. Mocno ususzone rodzynki po namoczeniu nabierają smaku i aromatu użytej cieczy. Właściwość tę można więc wykorzystać do wzbogacenia smaku potrawy. W tym celu zamiast po rodzynki moczone w wodzie, sięgnij po te namoczone w herbacie lub mleku. Popularne są także tzw. pijane rodzynki, czyli nasiąknięte np. brandy czy nawet zwykłą, czystą wódką. Pamiętajmy, że rodzynki same w sobie są dość słodkie, więc najlepiej zrezygnować z namaczania ich w słodkich sokach czy likierach smakowych.

Czy rodzynki do sernika się moczy?

Rodzynki stanowią powszechnie wykorzystywany dodatek do wypieków, zwłaszcza tych tradycyjnych, takich jak sernik, babka czy makowiec. Jednak gospodynie często narzekają, że pomimo dobrego wymieszania masy przed pieczeniem, dodane rodzynki opadają na dno ciasta. To właśnie by uniknąć takiego efektu, przeprowadza się moczenie rodzynek do sernika i innych ciast. Namoczone rodzynki stają się bowiem lżejsze i nie przemieszczają się w cieście w trakcie pieczenia. Dla dodatkowego zabezpieczenia warto je po namoczeniu, a przed dodaniem do masy obtoczyć jeszcze w mące.

Szukasz sprawdzonego przepisu na sernik z rodzynkami? Sprawdź sernik królewski

Uwielbiasz makowiec? Wypróbuj koniecznie nasz przepis na makowiec

Dlaczego warto moczyć suszone owoce?

Nie tylko opadające rodzynki są problemem w trakcie przygotowywania wypieków z dodatkiem bakalii i suszonych owoców. Podobny efekt można uzyskać, stosując suszoną żurawinę, skórkę pomarańczy, morele czy śliwki. Taki sam zabieg (namaczanie, a następnie obtaczanie w mące) można z powodzeniem więc powtórzyć z innymi bakaliami i suszonymi owocami dodawanymi do domowych wypieków. W miarę możliwości można też zagęścić nieco konsystencję ciasta, dodając np. więcej mąki, zwłaszcza jeżeli mamy zamiar dodać do pieczonego deseru dużą ilość bakalii