Jaka ryba do ryby po grecku?
- Czy ryba po grecku pochodzi z Grecji?
- Jaką rybę wybrać?
- Metody pieczenia i duszenia: Jak zdrowo przygotować rybę po grecku?
- Przygotowanie i farsz: Krok po kroku do perfekcyjnej ryby po grecku
- Przechowywanie i podawanie: Wszystko, co musisz wiedzieć o rybie po grecku
Ryba po grecku to potrawa, która obowiązkowo powinna znaleźć się na wigilijnym stole. Pieczona lub duszona ryba nie wymaga wiele zachodu, a czas jej przygotowania rekompensuje wyśmienity smak. Po lekturze artykułu będziesz wiedzieć, jakich gatunków ryb warto użyć do przygotowania ryby po grecku, a których należy unikać. Podpowiadamy też, jaki farsz do ryby po grecku będzie najsmaczniejszy.
Czy ryba po grecku pochodzi z Grecji?
Obalamy kulinarne mity! Absolutnie nie, ryba po grecku pochodzi Polski. Co więcej, rodowici Grecy nie znają tej potrawy. Skąd więc wzięła się ta nazwa? Określenie ryba po grecku bazuje na interpretacji greckich smaków. Widząc poszczególne elementy tego dania – m.in. warzywa, rybę oraz sos pomidorowy – u polskich kucharzy powstało skojarzenie z kuchnią grecką, w której składniki te są bardzo popularne. Aby odróżnić rybę po grecku od innych rybnych dań, przypisano jej śródziemnomorski rodowód.
Historia dania w polskiej kuchni
Przepis na rybę po grecku jest bardzo podobny do oryginalnej potrawy z basenu Morza Śródziemnego – psari plaki. Podstawa obu dań jest taka sama – ryba oraz sos pomidorowy. Ryba w Grecji jest pieczona w całości (razem z głową) oraz podawana na gorąco i z niewielką liczbą warzyw (pomidorami, czosnkiem, cebulą). Aromatu potrawie dodają za to przyprawy: oregano, natka pietruszki i liście laurowe. Z kolei ryba po grecku jest smażona, zwykle podawana na zimno z selerem, pietruszką i marchewką – oczywiście oprócz sosu pomidorowego.
Jaką rybę wybrać?
Jaka ryba do ryby po grecku będzie najbardziej odpowiednia? Weź pod uwagę kilka czynników – ryba powinna być:
- świeża – tylko taka może być podstawą aromatycznej i smacznej potrawy;
- w formie filetu, ponieważ ewentualne ości mogłyby popsują danie;
- delikatna i chuda – dodatkowa porcja tłuszczu nie jest zalecana, gdyż jego spora ilość będzie wykorzystana do usmażenia warzyw. Ponadto na patelni znajdzie się też sok z ryby.
Przeczytaj artykuł: Jaka ryba na wigilię?
Najpopularniejsze rodzaje ryb do ryby po grecku
Jak zrobić rybę po grecku? Zacznij od wyboru odpowiedniego, pasującego do reszty składników gatunku ryby. Najlepiej zdecyduj się na jedną z poniższych propozycji:
- miruna – ryba wspaniale komponuje się z warzywami, a dodatkowo jej chude i delikatne mięso nie wydziela intensywnego zapachu.
- dorsz – opcja lekkostrawna; nie pozbawiaj go skóry i nie smaż zbyt długo, ponieważ jego mięso jest bardzo chude.
- sandacz – jego atutami jest białe, delikatne, a jednocześnie soczyste, jędrne i pozbawione ości mięso; rybę wyróżnia też maślany smak.
- sola – warto ją wybrać ze względu na chude mięso, a także fakt, że świetnie współgra z sosem pomidorowym.
Rybę po grecku na ciepło bądź zimno możesz przyrządzić także z mintaja oraz morszczuka.
Jakich ryb unikać?
Oprócz gatunków ryb wymienionych powyżej, z których najlepiej przyrządzić rybę po grecku istnieje kilka gatunków, które całkowicie nie nadają się do jej przyrządzenia. Są one hodowane w dyskusyjnych warunkach, nie mają za dużo wartości odżywczych, a wręcz przeciwnie – u niektórych osób mogą wywoływać objawy alergii. Do tej grupy należą: panga i ryba maślana. Unikaj też tłustych ryb (karpia, łososia, węgorza itp.).
Metody pieczenia i duszenia: Jak zdrowo przygotować rybę po grecku?
Jak się robi rybę po grecku? Istnieją dwa sposoby na jej przyrządzenie. Zarówno ryba po grecku z piekarnika, jak i ryba duszona po grecku zachwycą wyśmienitym smakiem. Zobacz, jak je przygotować.
Ryba po grecku z piekarnika – jak to zrobić?
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Rybę umieść na blasze do pieczenia lub wstaw do naczynia żaroodpornego. Piecz 8–10 minut na każde 100 g ryby. Oczywiście wcześniej należy ją umyć, osuszyć oraz natrzeć tłuszczem i dodać przyprawy (sól, pieprz, opcjonalnie słodką mieloną paprykę).
Dowiedz się więcej: Jak upiec rybę w piekarniku?
Ryba duszona po grecku – przepis na delikatne danie bez smażenia
Ryba po grecku – jak zrobić? Usmaż ją! Po wstępnej obróbce obtocz rybę w mące lub bułce tartej oraz jajku. Smaż mirunę, dorsza czy sandacza aż do zarumienienia. Jeśli jednak zależy Ci na duszonej rybie po grecku, wystarczy, że przygotowane mięso wrzucisz na patelnię (z wodą, odrobiną tłuszczu lub winem), domkniesz pokrywką i zostawisz je tam aż do uzyskania miękkości.
Poszerz swoją wiedzę kulinarną: Jak filetować rybę?
Przygotowanie i farsz: Krok po kroku do perfekcyjnej ryby po grecku
Warzywa, które idealnie sprawdzą się do ryby po grecku to: 3 cebule, 4 duże marchewki, a także pęczek natki pietruszki. Opcjonalnie możesz dorzucić paprykę czy bakłażana. Po obraniu i pokrojeniu powinny się smażyć, a w następnym kroku dusić razem z rybą na patelni. Finalnie duszone warzywa stworzą grubszą warstwę na ciepłych filetach. Duże znaczenie mają też przyprawy i zioła idealne do ryb. W przypadku potrawy po grecku użyj: 2 liści laurowych, 3 ziarenek ziela angielskiego, 3 łyżeczki cukru, odrobiny pieprzu cytrynowego oraz soli i pieprzu do smaku.
Farsz do ryby: Tradycyjne składniki i innowacyjne pomysły
Farsz na rybę po grecku zawiera opisane wyżej warzywa i przyprawy, choć oczywiście nie można zapominać o sosie. Możesz przyrządzić go samodzielnie ze świeżych pomidorów lub użyć jednego słoika koncentratu pomidorowego. Później wystarczy, że będziesz postępować zgodnie z naszymi wskazówkami, a otrzymasz perfekcyjną rybę po grecku.
Przechowywanie i podawanie: Wszystko, co musisz wiedzieć o rybie po grecku
Rybę po grecku możesz serwować na ciepło, chociaż oryginalną rybę po grecku najczęściej podaje się na zimno. Kilka dodatkowych godzin spędzonych w lodówce sprawi, że poszczególne składniki dania się przegryzą, co wpłynie pozytywnie na jego smak. Chcesz przechować nadmiarowe porcje? W szczelnym pojemniku przetrwają w lodówce od 4 do 5 dni. A co z rybą po grecku w słoiku? Zawekowana potrawa przetrwa w niskiej temperaturze do dwóch tygodni. Smacznego!