Makowiec
Makowiec to ciasto z masą z mielonego maku z dodatkiem bakalii. Dodatkowo słodzone jest miodem. Mąk przeznaczony na masę należy sparzyć lub moczyć i ugotować. Do moczenia oprócz wody...
Czytaj więcej
Makowiec to ciasto z masą z mielonego maku z dodatkiem bakalii. Dodatkowo słodzone jest miodem. Mąk przeznaczony na masę należy sparzyć lub moczyć i ugotować. Do moczenia oprócz wody można wykorzystać również mleko. Obecnie dostępne są gotowe masy makowe co przyspiesza i ułatwia przygotowanie makowca.
Rodzaje makowca
Przepisy na ciasta z wykorzystaniem maku są bardzo różnorodne. Ile gospodyń tyle przepisów i wersji makowca. Może to być rolada z ciasta drożdżowego z nadzieniem z maku – tak zwana strucla z makiem – tarta makowa, makowiec na kruchym spodzie, makowiec na biszkopcie czy makowiec z bakaliami i kruszonką.
Dużą popularnością cieszy się również połączenie sernika z makowcem w jednym cieście, czyli makosernik lub seromakowiec.
Świąteczne makowce
Makowiec w Polsce rozpowszechnił się dzięki mieszkańcom wschodnich terenów naszego kraju. Początkowo był uważany jako ciasto dla zamożnych. Z czasem mak stał się symbolem szczęścia, płodności i urodzaju. Dzięki temu makowce były przygotowywane jako dobra wróżba i zostały tradycyjnymi ciastami podawanymi podczas najważniejszych świąt: Bożego Narodzenia, Wielkanocy, zielonych świątek. Makowca przygotowuje się również podczas karnawału oraz uroczystości rodzinnych.