Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Papier ryżowy – szybkie przepisy: pierożki, sajgonki i rollsy

Papier ryżowy – szybkie przepisy: pierożki, sajgonki i rollsy
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Właściwości papieru ryżowego
  2. Papier ryżowy – sposób na szybką i zdrową przekąskę
  3. Pierożki z papieru ryżowego
  4. Sajgonki (spring rolls)
  5. Jak się obchodzić z papierem ryżowym?

Papier ryżowy pozwala na wykonanie niezliczonych dań kuchni azjatyckiej, ale też lżejszych odpowiedników naszych pierogów czy naleśników. Otwórz się na nowe kulinarne możliwości!

 

Właściwości papieru ryżowego

 

Papier ryżowy to tradycyjny produkt spożywczy Chin i Wietnamu. Arkusze wykonane są zwykle z mąki ryżowej, soli i wody. To produkt niskokaloryczny i posiadający wiele walorów zdrowotnych ryżu. Jest bogaty w wapń, żelazo i witaminy z grupy B.

Papier ryżowy jest cienki, delikatny a do tego sztywny i łamliwy, jednak po zmoczeniu w ciepłej wodzie staje się elastyczny.

 

Papier ryżowy – sposób na szybką i zdrową przekąskę

 

To, co zrobisz z papierem ryżowym, zależy od Twojej wyobraźni. Wystarczy zawinąć w niego dowolne składniki (warzywa, drób, ryby, owoce morza), żeby mieć szybką i wygodną przekąskę. Dodatkowe smażenie, pieczenie, sosy urozmaicają posiłki z papierem ryżowym i zmieniają je w dania obiadowe. Papier ryżowy sprawdzi się też na imprezie.

 

Pierożki z papieru ryżowego

 

To propozycja dla szukających orientalnych, intensywnych smaków. Do przygotowania pierożków potrzebne będą:

  • ok. 10 arkuszy papieru ryżowego
  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 łyżka ryżu suchego
  • 1 łyżeczka chili
  • ¼ łyżeczki imbiru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie

  1. Wymieszaj mięso mielone z ryżem, przyprawami i sosem sojowym.
  2. Papier ryżowy zanurz na około 10 sekund w ciepłej wodzie. Wyłóż na blat i nakładaj po łyżce farszu. Uformuj pierożki .
  3. Wstaw do parowaru i gotuj na parze ok. 10–15 minut. 

 

Sajgonki (spring rolls)

 

Sajgonki to danie kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej. Sajgonki mają postać naleśników z nadzieniem warzywnym, mięsno-warzywnym lub rybnym. Wypróbuj wersję z kolorowymi warzywami i wędzonym łososiem. Oto lista składników do ich przygotowania:

 

  • 10 małych arkuszy papieru ryżowego
  • 150 g wędzonego łososia
  • 100 g ulubionej mieszanki sałat
  • 1 awokado
  • 1 marchewka
  • 1 ogórek zielony


 

Przygotowanie

  1. Wędzonego łososia pokrój na wąskie paski. Awokado przetnij na pół, usuń pestkę, podziel na ćwiartki, obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Marchewkę i ogórka pokrój w bardzo cienkie paski.
  2. Papier ryżowy zanurz na około 10 sekund w ciepłej wodzie. Na brzeg arkusza nałóż dodatki, zawiń podobnie jak krokiety. Pamiętaj aby roladki były ciasno zwinięte, inaczej mogą się rozwijać.

 

Jak się obchodzić z papierem ryżowym?

 

Płaty papieru ryżowego są dość kruche, dlatego należy pojedynczo je namoczyć przez kilka sekund w wodzie. Papier szybko zmięknie i będzie plastyczny. Można spożywać go na surowo, podpiec na chrupko w mocno rozgrzanym piekarniku lub smażyć w głębokim tłuszczu.