Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

3 porcje

Czas wykonywania

15 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Proste i szybkie danie - sajgonki z warzywami, kurczakiem i aromatycznym sosem.

Składniki

opakowanie papieru ryżowego
filet z kurczaka
1/5 garść główki białek kapusty
cabulka czerwona
marchewka
pora
papryki
2 łyżka sosu ostrygowego
2 łyżka słodkiego sosu sojowego
limonka
1 szt. chili
ząbek czosnku
1 szczypta pieprz seczuański, sól
1 łyżeczka oliwa z oliwek
kawałek imbiru

Opis wykonania

Kurczaka kroimy w drobną kostkę, doprawiamy pieprzem i solą i wrzucamy na patelnie z odrobiną oliwy z oliwek, na mały ogień. W tym czasie siekamy warzywa w cienkie paseczki, pamiętając by uprzednio usunąć nasiona z chili. Kiedy są już pokrojone dodajemy je do usmażonego kurczaka i smażymy krótko na wysokim ogniu, by nie straciły chrupkości. Dodajemy następnie sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki, doprawiamy pieprzem seczuańskim, solą, odrobiną granulowanego czosnku i startym imbirem. Smażymy jeszcze chwilę ponownie na małym ogniu. Kiedy nasz farsz jest już gotowy moczymy pojedynczo papier ryżowy w wodzie, Następnie układamy na nim łyżkę farszu i zawijamy. Tak przygotowane spring rolls są nie tylko gotowe do spożycia, ale i przepyszne w smaku. Można podać je z dodatkiem ulubionego sosu orientalnego. Smacznego!

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych