Pieczenie ciast
- Co to jest ciasto drożdżowe?
- Jak piec ciasto drożdżowe czy kruche? Najważniejsze zasady
- Idealne ciasto drożdżowe – temperatura pieczenia, sposób mieszania i inne przydatne wskazówki
Domowe ciasto smakuje wybornie tylko wówczas, gdy prawidłowo je przyrządzicie. Zawsze należy pamiętać o zachowaniu konkretnych zasad, które za chwilę poznacie. Z naszego poradnika dowiecie się, o czym nie możecie zapomnieć w trakcie pieczenia ciast, a także, w jaki sposób i ile piec ciasto drożdżowe.
Co to jest ciasto drożdżowe?
Ciasto drożdżowe – na pewno o nim słyszeliście. Idealnie sprawdza się zarówno przy wypiekach na słodko, jak i tych wytrawnych. Charakteryzuje się dużą pulchnością, którą zawdzięcza drożdżom – świeżym lub suszonym, stanowią one biologiczny środek spulchniający. Cały proces wzrostu ciasta wynika z fermentacji alkoholowej, w którą wchodzą właśnie drożdże – do czego potrzebują odpowiednich warunków. O czym wspomnimy później.
Z czego składa się ciasto drożdżowe? Podstawę stanowi oczywiście mąka pszenna, powinniśmy użyć również wody, szczypty soli oraz wspomnianych wcześniej drożdży, które potrzebują jeszcze cukru, aby mogły rosnąć. W zależności o tego, co będziemy przygotowywać, mogą być nam potrzebne również: olej, masło lub mleko.
Do ciasta drożdżowego możemy dodawać wiele przeróżnych składników, dzięki czemu mamy możliwość przyrządzenia z niego niezliczoną liczbę przekąsek, np. drożdżówek z serem.
Sprawdź: przepis na drożdżówki z serem
Jak piec ciasto drożdżowe czy kruche? Najważniejsze zasady
Przygotowanie ciasta drożdżowego powinniście zacząć od wybrania składników najwyższej jakości. Wtedy już na starcie będziecie pewni, że trzymając się przepisu, wyjdzie Wam idealny placek. Dodatkowo niezwykle ważna jest temperatura produktów – temperatura pokojowa da nam pewność, że ciasto dobrze wyrośnie. Dokładniej tę kwestię opiszemy w dalszej części artykułu.
Nie bez znaczenia są również blachy, w których będziemy piekli nasze ciasto. Pamiętajmy o tym, by dobrać odpowiedni rozmiar do ilości wyrobionego ciasta. Same blaszki powinny być wyłożone papierem do pieczenia lub dobrze natłuszczone, ponieważ w ten sposób ochronimy nasze ciasto przed przywieraniem.
Zawsze kierujmy się przepisem oraz ściśle się go trzymajmy. Tutaj nie możemy posługiwać się miarą „na oko”. Każdy produkt powinien być dokładnie odważony, gdyż nawet najmniejsze odstępstwo od przepisu może doprowadzić do tego, że nasze ciasto nie urośnie.
Technika mieszania składników oraz ugniatania ciasta, to również sprawa, której nie można odpuścić. Im dłużej wyrabiamy nasz placek, tym jest on lepiej napowietrzony, dzięki czemu proces wzrostu będzie skuteczniejszy. Właśnie, ile razy powinno rosnąć ciasto? Pytanie może wydawać się dziwne, ale już precyzujemy – ciasto powinno rosnąć 3 razy: jako rozczyn, po wyrobieniu, a następnie po wyłożeniu go na blaszce.
Temperatura, którą ustawimy w piekarniku, również ma znaczenie. W jakiej temperaturze piec ciasto drożdżowe? To zależy od rodzaju przyrządzanego przez nas wypieku, jednak nigdy nie jest niższa niż 180 stopni i tej zasady powinniśmy się trzymać. Na pewno w przepisie określony będzie wymagany poziom nagrzania piekarnika – trzymajcie się tego.
Sprawdź: rodzaje drożdży piekarskich
Idealne ciasto drożdżowe – temperatura pieczenia, sposób mieszania i inne przydatne wskazówki
No to zaczynamy przygotowywanie naszego pierwszego drożdżowego ciasta! Zgromadźmy wszystkie składniki na stole. Pamiętajmy o tym, by wszystkie „zimne” składniki odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej.
Najpierw przygotowujemy rozczyn: pół szklanki ciepłego (nie gorącego!) mleka, pół szklanki mąki pszennej i 60 g drożdży oraz łyżeczka cukru. Wszystkie produkty umieszczamy w dużej misce i rozcieramy drożdże brzegiem łyżki. Dobrze mieszamy do połączenia wszystkich składników. Następnie przykrywamy i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Gotowy zaczyn powinien urosnąć, a na jego wierzchu pokaże się piana i bąbelki powietrza.
Zajmijmy się wyrobieniem ciasta – szklankę mleka podgrzewamy, w tym czasie przesypujemy około 4–5 szklanek przesianej przez sitko mąki. Do tego ¾ szklanki cukru, 8 żółtek i ¾ kostki wcześniej roztopionego i wystudzonego masła. Na koniec dodajemy rozczyn oraz mleko.
Całość wstępnie mieszamy silikonową lub drewnianą łyżką. Następnie za pomocą miksera z użyciem specjalnego haka bądź ugniatamy ręcznie. Ciasto powinno wyjść jednolite, ale dość miękkie i lepkie. Teraz czas na drugą fazę wzrostu – przykryjcie miskę i odstawcie na godzinę. Ciasto może wzrastać w piekarniku, który wcześniej został nagrzany do 35 stopni.
Teraz pozostaje tylko przełożyć je do wcześniej przygotowanej formy, a następnie posypać kruszonką. Odczekajcie 20 minut, potem włóżcie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Jak długo piec ciasto drożdżowe? Wystarczy 35 minut. Studźcie je przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Ciasto drożdżowe świetnie pasuje ze szklanką mleka – idealne śniadanie. W wersji wytrawnej można posmarować je masłem bądź przyrządzić pyszne pampuchy.
A Wy, w jakiej wersji smakowej przyrządzicie swoje ciasto drożdżowe?