Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Drożdżówki z serem

Opis wykonania

Pyszne ciasto drożdżowe w formie tradycyjnych drożdżówek z nadzieniem serowym.  Przepis jest bardzo prosty, a ciasto drożdżowe wbrew pozorom przygotowuje się szybko. Bułki po upieczeniu są mięciutkie i bardzo puszyste. Najlepiej smakują podawane jeszcze ciepłe posypane złotą kruszonką.

Drożdżówki z serem - krok 1

Drożdże wymieszaj z 1/4 szklanki ciepłego mleka, łyżką cukru oraz 2 łyżkami mąki pszennej. Przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Drożdżówki z serem - krok 2

W misie robota kuchennego umieść pozostałe składniki – resztę mąki pszennej, pozostałe mleko, cukier, cukier waniliowy, roztrzepane jajko, olej oraz sól. Wyrób przy pomocy robota kuchennego na gładkie ciasto.

Dodaj podrośnięte drożdże, wyrób mikserem z hakiem i ponownie odstaw przykryte do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Drożdżówki z serem - krok 3

Przygotuj nadzienie - twaróg umieść w misce i rozgnieć widelcem razem z cukrem, jajkami i cukrem wanilinowym.

Wyjmij ciasto na stolnicę posypaną mąką i wyrabiaj przez minutę.

Drożdżówki z serem - krok 4

Rozwałkuj ciasto na duży prostokąt około 30 x 40 cm. Podziel go na 4 paski. Z brzegu paska nałóż nadzienie i zwiń długi rulonik z ciasta (zaczynając od dłuższego boku prostokąta), na końcu zlep ciasto na całej długości łączenia. Powtórz z resztą ciasta.

Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pokrój na około 4 - 5 cm kawałki. Odstaw do wyrośnięcia na kilka minut.

Drożdżówki z serem - krok 5

W międzyczasie przygotuj kruszonkę – w mniejszym naczyniu wymieszaj miękkie masło, cukier i mąkę do konsystencji grudek.

Wyrośnięte bułeczki posmaruj jajkiem i posyp kruszonką.

Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez około 25 minut do czasu aż się zrumienią.