Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

80 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Pyszne ciasto drożdżowe w formie tradycyjnych drożdżówek z nadzieniem serowym.  Przepis jest bardzo prosty, a ciasto drożdżowe wbrew pozorom przygotowuje się szybko. Bułki po upieczeniu są mięciutkie i bardzo puszyste. Najlepiej smakują podawane jeszcze ciepłe posypane złotą kruszonką.

Składniki

Drożdżówki:
500 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
250 ml mleka
1 jajko
1/4 szklanki oleju słonecznikowego
50 g cukru
15 g cukru waniliowego
1/2 łyżeczki soli

Nadzienie:
500 g twarogu półtłustego
3 łyżki cukru
2 jajka
1 łyżka cukru waniliowego

Kruszonka:
50 g mąki
50 g miękkiego masła
50 g cukru
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody (do posmarowania)

Opis wykonania

Drożdże wymieszaj z 1/4 szklanki ciepłego mleka, łyżką cukru oraz 2 łyżkami mąki pszennej. Przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W misie robota kuchennego umieść pozostałe składniki – resztę mąki pszennej, pozostałe mleko, cukier, cukier waniliowy, roztrzepane jajko, olej oraz sól. Wyrób przy pomocy robota kuchennego na gładkie ciasto.

Dodaj podrośnięte drożdże, wyrób mikserem z hakiem i ponownie odstaw przykryte do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Porada

Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.

Bosh Logo
Bosh

Przygotuj nadzienie - twaróg umieść w misce i rozgnieć widelcem razem z cukrem, jajkami i cukrem wanilinowym.

Wyjmij ciasto na stolnicę posypaną mąką i wyrabiaj przez minutę.

Rozwałkuj ciasto na duży prostokąt około 30 x 40 cm. Podziel go na 4 paski. Z brzegu paska nałóż nadzienie i zwiń długi rulonik z ciasta (zaczynając od dłuższego boku prostokąta), na końcu zlep ciasto na całej długości łączenia. Powtórz z resztą ciasta.

Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pokrój na około 4 - 5 cm kawałki. Odstaw do wyrośnięcia na kilka minut.

W międzyczasie przygotuj kruszonkę – w mniejszym naczyniu wymieszaj miękkie masło, cukier i mąkę do konsystencji grudek.

Wyrośnięte bułeczki posmaruj jajkiem i posyp kruszonką.

Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez około 25 minut do czasu aż się zrumienią.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych