Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

80 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 4)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Pyszne ciasto drożdżowe w formie tradycyjnych drożdżówek z nadzieniem serowym.  Przepis jest bardzo prosty, a ciasto drożdżowe wbrew pozorom przygotowuje się szybko. Bułki po upieczeniu są mięciutkie i bardzo puszyste. Najlepiej smakują podawane jeszcze ciepłe posypane złotą kruszonką.

Składniki

Drożdżówki:
500 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
250 ml mleka
1 jajko
1/4 szklanki oleju słonecznikowego
50 g cukru
15 g cukru waniliowego
1/2 łyżeczki soli

Nadzienie:
500 g twarogu półtłustego
3 łyżki cukru
2 jajka
1 łyżka cukru waniliowego

Kruszonka:
50 g mąki
50 g miękkiego masła
50 g cukru
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody (do posmarowania)

Opis wykonania

1

Drożdże wymieszaj z 1/4 szklanki ciepłego mleka, łyżką cukru oraz 2 łyżkami mąki pszennej. Przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2

W misie robota kuchennego umieść pozostałe składniki – resztę mąki pszennej, pozostałe mleko, cukier, cukier waniliowy, roztrzepane jajko, olej oraz sól. Wyrób przy pomocy robota kuchennego na gładkie ciasto.

Dodaj podrośnięte drożdże, wyrób mikserem z hakiem i ponownie odstaw przykryte do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Porada

Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.



Bosh Logo
Bosh
3

Przygotuj nadzienie - twaróg umieść w misce i rozgnieć widelcem razem z cukrem, jajkami i cukrem wanilinowym.

Wyjmij ciasto na stolnicę posypaną mąką i wyrabiaj przez minutę.

4

Rozwałkuj ciasto na duży prostokąt około 30 x 40 cm. Podziel go na 4 paski. Z brzegu paska nałóż nadzienie i zwiń długi rulonik z ciasta (zaczynając od dłuższego boku prostokąta), na końcu zlep ciasto na całej długości łączenia. Powtórz z resztą ciasta.

Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pokrój na około 4 - 5 cm kawałki. Odstaw do wyrośnięcia na kilka minut.

5

W międzyczasie przygotuj kruszonkę – w mniejszym naczyniu wymieszaj miękkie masło, cukier i mąkę do konsystencji grudek.

Wyrośnięte bułeczki posmaruj jajkiem i posyp kruszonką.

Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez około 25 minut do czasu aż się zrumienią.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 4
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Klasyczna drożdżówka, samodzielnie wykonana smakuje najlepiej, warto jeść jeszcze ciepłe.
Dariaa509
Drożdżówki mięciutkie i pyszniutkie. Palce lizać.
Ewusia1222
Pyszne drożdżówki. Polecam
zielone_obloczki
Bardzo dobre drożdżówki (mimo że kształt nieidealny)😊. U mnie bez kruszonki.
Lalaxo
domownicy zachwyceni i ja też
Bacardi
Lekkie ciasto i super kremowe nadzienie
Aleksandra J
Bardzo fajne drożdżówki 😊
Lalaxo
Częsty wypiek w moim domu!
beniaaa
Polecam miękkie i pyszne.