Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Pampuchy – to kluski, które jada się na słono i słodko. W każdym wydaniu smakują wyśmienicie. Są miękkie, puszyste i pachną tak kusząco, że trudno poprzestać na jeden sztuce. Spróbujcie!

Składniki

500 g mąka
45 g świeże drożdże
50 g masło
250 ml mleko
3 szt. żółtko
3 łyżka cukier
szczypta sól
do dekoracji owoce / mus / dżem

Opis wykonania

Krok 1

Przygotuj wszystkie potrzebne do przygotowania pampuchów składniki. Ręcznie wymieszaj drożdże z cukrem, dodaj ciepłe mleko, całość dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W rondelku na niskiej mocy palnika roztop masło.

Do misy robota kuchennego dodaj mąkę, żółtka, rozczyn drożdżowy oraz roztopione masło. Używaj haka i funkcji „wyrabianie ciasta drożdżowego”. Misę z wyrobionym ciastem odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Krok 2

Z wyrośniętego ciasta formuj kulki o średnicy 5–6 cm, kulki układaj na blacie posypanym mąką, pozostaw je do wyrośnięcia na 30 minut. Pampuchy na parze są najlepsze, dlatego piecz je w piekarniku z funkcją pary w temperaturze 180 przez 25–30 minut.

Porada

Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch.



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Gotowe bułki podawał z musami lub dżemami owocowymi, świeżymi owocami. Pampuchy z tego przepisu możesz też podawać jako dodatek do dań słonych.


Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Ten przepis to smak dzieciństwa, chętnie do niego wrócę.
MiszelPiszel
Smakują jak u babci!
MiszelPiszel
Smaki dzieciństwa!
Nastassia Mamaieva
U mnie w wersji na słono, z gulaszem 👍
Iza
Smakują idealnie po domowemu, super na słono jak i na słodko
Natalia Kowalska
Nigdy nie wyszły mi lepsze😍