Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Liczba ocen: 4)


Do tej potrawy użyjesz:
Pampuchy – to kluski, które jada się na słono i słodko. W każdym wydaniu smakują wyśmienicie. Są miękkie, puszyste i pachną tak kusząco, że trudno poprzestać na jeden sztuce. Spróbujcie!

Składniki

500 g mąka
45 g świeże drożdże
50 g masło
250 ml mleko
3 szt. żółtko
3 łyżka cukier
szczypta sól
do dekoracji owoce / mus / dżem

Opis wykonania

Krok 1

Przygotuj wszystkie potrzebne do przygotowania pampuchów składniki. Ręcznie wymieszaj drożdże z cukrem, dodaj ciepłe mleko, całość dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W rondelku na niskiej mocy palnika roztop masło.

Do misy robota kuchennego dodaj mąkę, żółtka, rozczyn drożdżowy oraz roztopione masło. Używaj haka i funkcji „wyrabianie ciasta drożdżowego”. Misę z wyrobionym ciastem odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Krok 2

Z wyrośniętego ciasta formuj kulki o średnicy 5–6 cm, kulki układaj na blacie posypanym mąką, pozostaw je do wyrośnięcia na 30 minut. Pampuchy na parze są najlepsze, dlatego piecz je w piekarniku z funkcją pary w temperaturze 180 przez 25–30 minut.

Porada

Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch.



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Gotowe bułki podawał z musami lub dżemami owocowymi, świeżymi owocami. Pampuchy z tego przepisu możesz też podawać jako dodatek do dań słonych.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 4
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Ten przepis to smak dzieciństwa, chętnie do niego wrócę.
MiszelPiszel
Smakują jak u babci!
MiszelPiszel
Smaki dzieciństwa!
Nastassia Mamaieva
U mnie w wersji na słono, z gulaszem 👍
Iza
Smakują idealnie po domowemu, super na słono jak i na słodko
Natalia Kowalska
Nigdy nie wyszły mi lepsze😍
Marzenna
Pampuchy są pyszne podane na słodko z dowolnym sosem czy mussem.Puszyste i mięciutkie idealne na deser.
Dariaa509
Świetny przepis bardzo dobre