


Pampuchy – to kluski, które jada się na słono i słodko. W każdym wydaniu smakują wyśmienicie. Są miękkie, puszyste i pachną tak kusząco, że trudno poprzestać na jeden sztuce. Spróbujcie!
Przygotuj wszystkie potrzebne do przygotowania pampuchów składniki. Ręcznie wymieszaj drożdże z cukrem, dodaj ciepłe mleko, całość dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W rondelku na niskiej mocy palnika roztop masło.
Do misy robota kuchennego dodaj mąkę, żółtka, rozczyn drożdżowy oraz roztopione masło. Używaj haka i funkcji „wyrabianie ciasta drożdżowego”. Misę z wyrobionym ciastem odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Z wyrośniętego ciasta formuj kulki o średnicy 5–6 cm, kulki układaj na blacie posypanym mąką, pozostaw je do wyrośnięcia na 30 minut. Pampuchy na parze są najlepsze, dlatego piecz je w piekarniku z funkcją pary w temperaturze 180 przez 25–30 minut.
Gotowe bułki podawał z musami lub dżemami owocowymi, świeżymi owocami. Pampuchy z tego przepisu możesz też podawać jako dodatek do dań słonych.