Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

3 sposoby na soczystą pierś z kurczaka

3 sposoby na soczystą pierś z kurczaka
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Jak zrobić soczystą pierś z kurczaka?
  2. Jakie są sposoby pieczenia kurczaka, by pierś była soczysta?

Kurczak to jeden z najpopularniejszych gatunków mięs, które możemy spotkać na naszych stołach. Szczególnie chętnie sięgamy po pierś z kurczaka, która jest prosta w obróbce i nie wymaga czasochłonnego przygotowania. Ze względu jednak na fakt, iż zawiera ona niewiele tłuszczu, dość łatwo sprawić, że mięso szybko robi się suche i wiórowate. Podpowiadamy, jak zrobić soczystą pierś z kurczaka!

Jak zrobić soczystą pierś z kurczaka?

Soczysta pierś z kurczaka jest możliwa, gdy zadbamy o odpowiednią obróbkę mięsa. Chcąc przygotować ją w całości, warto choć lekko rozklepać mięso, dzięki czemu jego obróbka termiczna będzie mogła trwać krócej.

Doskonałym sposobem na soczystą i pełną smaku pierś z kurczaka jest również marynata. Nawet krótkie marynowanie tego delikatnego mięsa sprawi, że przyprawy wnikną do jego głębi, a dodatkowo nabierze ono bardziej soczystego charakteru.

Składniki na doskonałą marynatę:

  • Majonez – 2 łyżki
  • Ocet balsamiczny – 1 łyżka
  • Sos sojowy jasny – 1 łyżka
  • Miód – 1 łyżka
  • Czosnek niedźwiedzi suszony – 1 łyżeczka
  • Mieszanka ziół dalmatyńskich – 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz – po ½ łyżeczki
  • Chilli suszone – szczypta

Wszystkie składniki wymieszać w misce, a następnie marynować w nich kurczaka przez minimum 2 godziny. Tak przygotowanego kurczaka możemy np. upiec w piekarniku.

Jakie są sposoby pieczenia kurczaka, by pierś była soczysta?

Jak zrobić soczystego kurczaka? Możemy go przygotować tak naprawdę na różne sposoby, wykorzystując wszystkie dostępne metody obróbki termicznej, począwszy od patelni, przez piekarnik aż po grilla.

Jak zrobić soczystą pierś z kurczaka z piekarnika

Pieczona pierś z kurczaka to doskonały pomysł dla wszystkich, którzy szukają smacznych, a zarazem dietetycznych rozwiązań. Przygotowane w ten sposób mięso możemy zarówno podać na rodzinny obiad, jak i wykorzystać jako składnik sałatek czy dodatek na kanapki.

Soczysta pierś z kurczaka z piekarnika jest bajecznie prosta do przygotowania, zwłaszcza jeżeli wykorzystamy w tym celu rękaw do pieczenia. Zamarynowane uprzednio kawałki fileta z kurczaka wystarczy umieścić w foliowym rękawie i zamknąć, dzięki czemu wszystkie smaki i aromaty zostają zachowane, a mięso jest gotowe już w kilkadziesiąt minut.

Przygotowując pierś z kurczaka w piekarniku, ważne jest także, by mięso wkładać już do nagrzanego piekarnika. Optymalna temperatura pieczenia to około 180 stopni Celsjusza.

Szukasz dobrego piekarnika? Sprawdź: Piekarniki Bosch

Jak zrobić soczystą pierś z kurczaka z grilla

Zamarynowaną pierś z kurczaka z powodzeniem możemy również przygotować na grillu, zarówno tym klasycznym jak i jego elektrycznej wersji. Kawałki mięsa wystarczy zawinąć w folię aluminiową, a następnie ułożyć je na rozgrzanym ruszcie i piec około 20-25 minut. Soczysta pierś z kurczaka z grilla gwarantowana!

Po więcej inspiracji na grilla zajrzyj tutaj: Grill

Jak zrobić soczystą pierś z kurczaka z patelni

Jednym z najpopularniejszych sposobów na przygotowanie piersi z kurczaka jest jej usmażenie na patelni. Zamiast jednak po raz kolejny przygotowywać klasyczne, panierowane kotlety, możemy ją usmażyć w nieco zdrowszej i bardziej aromatycznej wersji.

Soczysta pierś z kurczaka z patelni? W tym celu zamarynuj lekko rozbite tłuczkiem piersi z kurczaka, a następnie umieść je w złożonym na pół papierze do pieczenia. Rozgrzej patelnię (dodatek tłuszczu nie jest potrzebny), a następnie umieść na niej przygotowane „paczuszki” i smaż przez kilka minut z jednej i drugiej strony.

Więcej pomysłów na dania z kurczaka: Kurczak