Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Grill

Grill

Hasło grill pojawia się na ustach Polaków od maja do późnej jesieni, nic dziwnego więc, że wielką popularnością cieszą się już nie tylko kiełbaski i karkówka z grilla, a...

Czytaj więcej
Grill
Tagi
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Hasło grill pojawia się na ustach Polaków od maja do późnej jesieni, nic dziwnego więc, że wielką popularnością cieszą się już nie tylko kiełbaski i karkówka z grilla, a na świeżym powietrzu najchętniej organizujemy letnie spotkania ze znajomymi.

Co serwować na przyjęciu w ogrodzie?

Nieśmiertelne szaszłyki na grilla zawsze się sprawdzą, zwłaszcza, że można je komponować z różnych składników: zamarynowanych wcześniej mięs, serów i warzyw. Z dodatkiem lekkiej sałatki na grilla oraz pieczonymi na ruszcie ziemniaczkami czy podpiekaną bagietką zadowolą najbardziej wybrednych gości. Aby mięso było soczyste i miękkie, warto je wcześniej zamarynować, to rada, która się sprawdzi nie tylko w przypadku szaszłyków. Marynata do karkówki przygotowana z musztardy, keczupu, oliwy z oliwek, soku z cytryny, przeciśniętego przez praskę czosnku i ulubionej kompozycji ziół (papryka sproszkowana, tymianek, bazylia) sprawi, że pozostawione w niej na pół doby mięso będzie miękkie i soczyste. Marynata to podstawa sukcesu w przygotowaniu potraw mięsnych z grilla.

Co na grilla wege? Warzywa, z których można stworzyć własną kompozycję to pieczarki, papryka czerwona, cukinia czy bakłażan. Pysznym dodatkiem będą sery z rusztu. Podczas ich grillowania koniecznie pamiętaj o tackach lub folii aluminiowej.

Grillowane warzywa

Potrawy z grilla to nie tylko dania mięsne. W naszym serwisie, z myślą o wszystkich miłośnikach kuchni wegetariańskiej, przygotowaliśmy również wiele sprawdzonych przepisów na grillowane warzywa.
Wegetariańskie burgery z białej fasoli oraz batatów z sosem sojowym i pastą tahini z pewnością oczarują wszystkich gości, podobnie jak proste i pyszne pieczywo w stylu włoskim - focaccia z pomidorkami koktajlowymi oraz aromatycznym rozmarynem. Możesz również samodzielnie przyrządzić grillowane ziemniaki z przyprawami i cebulką, grillowaną cukinię, faszerowane pieczarki, a także szparagi z cytryną oraz parmezanem, których przygotowanie zajmie Ci około 20 minut. Zaskocz swoich gości różnorodnymi, zdrowymi, a przy tym wielokolorowymi potrawami o bogatym smaku i zachwycającym aromacie. Dzięki sprawdzonym przepisom przekonasz się, że to naprawdę proste!

Mięso na grilla

Rodzinne grillowanie to jeden z najprzyjemniejszych sposobów spędzania wolnego czasu na świeżym powietrzu, zwłaszcza w ciepłe - wiosenne i letnie dni. Dużą popularnością cieszą się grillowane potrawy z mięsa – przede wszystkim kiełbasy i karkówki, ale równie doskonałą propozycję stanowią ryby, warzywa, a także… owoce morza.
Z myślą o wszystkich miłośnikach grillowanych potraw, przygotowaliśmy bogatą bazę przepisów z wyśmienitymi, soczystymi i aromatycznymi mięsami. Grillowane klopsiki nadziewane mozzarellą, szaszłyki z kurczaka w marynacie curry, inspirowane kuchnią indyjską, pstrąg grillowany z pokrzywą czy tajskie krewetki w mango i limonce to jedynie przedsmak kulinarnych inspiracji, które można znaleźć w naszej Akademii Smaku.