Przepis na bezglutenowe placki ziemniaczane z dyni
Zamiast zwykłej mąki należy jednak dodać mąkę bezglutenową, np. z kasztanów, ryżową lub owsianą.
Bezglutenowe placki z dyni - jak ziemniaczane
Produkty, których potrzebujesz do przygotowania bezglutenowych placków z dyni to:
- 1 1/2 szklanki surowej dyni startej na tarce,
- 3 łyżki kremu kokosowego,
- 3 jajka,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 130 g mąki z jadalnych kasztanów,
- 2 łyżeczki octu jabłkowego,
- opcjonalnie 1 łyżeczka ksylitolu.
Placki przygotujesz w następujący sposób:
- Zmiksuj dynię, krem kokosowy i jaja oraz ksylitol, jeśli chcesz. Stopniowo dodawaj też mąkę kasztanową. Powinno powstać gęste ciasto. Dodaj do niego też sodę oczyszczoną i ocet jabłkowy.
- Rozgrzej patelnię i posmaruj ją olejem kokosowym. Nakładaj ciasto i smaż z obu stron do zrumienienia placków.
Placki z dyni na słodko
Placki z dyni na słodko wykonasz z:
- 1 kg zwyczajnej dyni,
- 2 jajek,
- dużego, najlepiej kwaśnego jabłka,
- 1,5 szklanki mąki bezglutenowej,
- 3-4 łyżek kefiru,
- 1 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia,
- 3–4 łyżki zsiadłego mleka lub kefiru,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 2 opakowań cukru wanilinowego,
- soli,
- oleju,
- bezglutenowego jogurtu owocowego.
Sposób przygotowania słodkiej wersji placków z dyni jest następujący:
- Obierz dynię i usuń z niej miąższ oraz pestki. Pokrój warzywo na niewielkie kawałki.
- Włóż dynię do garnka i dolej 2 łyżki wody. Przykryj garnek i duś w ten sposób do miękkości. Mieszaj co jakiś czas.
- Ostudź warzywo i rozgnieć je widelcem.
- Umyj i obierz jabłko.
- Zmieszaj dynię, jabłko, proszek do pieczenia, mąkę, sól, cynamon i cukier wanilinowy.
- Dodaj do masy kefir i jaja i ponownie wymieszaj.
- Tak powstałą masę na placki smaż na oleju do uzyskania złotego koloru.
- Gotowe placki możesz udekorować jogurtem i cynamonem.
Placki z dyni na słono
Placki z dyni na ostro zrobisz z:
- 4 szklanek startej dyni,
- 2 jajek,
- 1,5 szklanki mąki bezglutenowej,
- 1 cebuli,
- 2-3 ząbków czosnku,
- pieprzu,
- soli,
- oleju.
Wykonanie placków jest naprawdę proste:
- Zetrzyj dynię na tarce z niewielkimi oczkami.
- Obierz i utrzyj cebulę na tarce.
- Obierz też czosnek i przeciśnij go przez praskę.
- Warzywa wymieszaj z mąką i jajkami.
- Dodaj chili, sól i pieprz i wymieszaj.
- Masę na placki smaż na oleju dotąd, aż będą miały złoty kolor.
- Podawaj je z jogurtem, surówką, a także z gulaszem lub porcją mięsa. Możesz też jeść je jako oddzielną potrawę.
TIP
Aby dynię było łatwiej zetrzeć na tarce możesz ją najpierw upiec lub udusić (np. w szybkowarze). Możesz też uniknąć obierania dyni ze skórki, kupując dynię hokaido, której skórka jest bardzo miękka.