Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Przepis na bezglutenowe placki ziemniaczane z dyni

Przepis na bezglutenowe placki ziemniaczane z dyni
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Bezglutenowe placki z dyni  - jak ziemniaczane
  2. Placki z dyni na słodko
  3. Placki z dyni na słono
  4. TIP

Zamiast zwykłej mąki należy jednak dodać mąkę bezglutenową, np. z kasztanów, ryżową lub owsianą.

Bezglutenowe placki z dyni  - jak ziemniaczane

Produkty, których potrzebujesz do przygotowania bezglutenowych placków z dyni to:

  • 1 1/2 szklanki surowej dyni startej na tarce,
  • 3 łyżki kremu kokosowego,
  • 3 jajka,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 130 g mąki z jadalnych kasztanów,
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego,
  • opcjonalnie 1 łyżeczka ksylitolu.

Placki przygotujesz w następujący sposób:

  • Zmiksuj dynię, krem kokosowy i jaja oraz ksylitol, jeśli chcesz. Stopniowo dodawaj też mąkę kasztanową. Powinno powstać gęste ciasto. Dodaj do niego też sodę oczyszczoną i ocet jabłkowy.
  • Rozgrzej patelnię i posmaruj ją olejem kokosowym. Nakładaj ciasto i smaż z obu stron do zrumienienia placków.

Placki z dyni na słodko

Placki z dyni na słodko wykonasz z:

  • 1 kg zwyczajnej dyni,
  • 2 jajek,
  • dużego, najlepiej kwaśnego jabłka,
  • 1,5 szklanki mąki bezglutenowej,
  • 3-4 łyżek kefiru,
  • 1 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia,
  • 3–4 łyżki zsiadłego mleka lub kefiru,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 opakowań cukru wanilinowego,
  • soli,
  • oleju,
  • bezglutenowego jogurtu owocowego.

Sposób przygotowania słodkiej wersji placków z dyni jest następujący:

  • Obierz dynię i usuń z niej miąższ oraz pestki. Pokrój warzywo na niewielkie kawałki.
  • Włóż dynię do garnka i dolej 2 łyżki wody. Przykryj garnek i duś w ten sposób do miękkości. Mieszaj co jakiś czas.
  • Ostudź warzywo i rozgnieć je widelcem.
  • Umyj i obierz jabłko.
  • Zmieszaj dynię, jabłko, proszek do pieczenia, mąkę, sól, cynamon i cukier wanilinowy.
  • Dodaj do masy kefir i jaja i ponownie wymieszaj.
  • Tak powstałą masę na placki smaż na oleju do uzyskania złotego koloru.
  • Gotowe placki możesz udekorować jogurtem i cynamonem.

Placki z dyni na słono

Placki z dyni na ostro zrobisz z:

  • 4 szklanek startej dyni,
  • 2 jajek,
  • 1,5 szklanki mąki bezglutenowej,
  • 1 cebuli,
  • 2-3 ząbków czosnku,
  • pieprzu,
  • soli,
  • oleju.

Wykonanie placków jest naprawdę proste:

  • Zetrzyj dynię na tarce z niewielkimi oczkami.
  • Obierz i utrzyj cebulę na tarce.
  • Obierz też czosnek i przeciśnij go przez praskę.
  • Warzywa wymieszaj z mąką i jajkami.
  • Dodaj chili, sól i pieprz i wymieszaj.
  • Masę na placki smaż na oleju dotąd, aż będą miały złoty kolor.
  • Podawaj je z jogurtem, surówką, a także z gulaszem lub porcją mięsa. Możesz też jeść je jako oddzielną potrawę.

TIP

Aby dynię było łatwiej zetrzeć na tarce możesz ją najpierw upiec lub udusić (np. w szybkowarze). Możesz też uniknąć obierania dyni ze skórki, kupując dynię hokaido, której skórka jest bardzo miękka.