Przepis na nietypowy barszcz wigilijny
My natomiast przedstawiamy dwa przepisy na nietypowy barszcz świąteczny: biały z grzybami i nieco bardziej treściwy niż tradycyjny - barszcz czerwony z fasolką i ziemniakami.
Wigilijny barszcz biały z grzybami
Wigilijny barszcz biały z grzybami przygotowuje się z następujących składników:
- 2 litrów wody,
 - 200 g suszonych grzybów,
 - 2 szklanek zakwasu na barszcz biały,
 - 1 szklanki kwaśnej gęstej śmietany,
 - 1 dużej cebuli,
 - 5-6 ziarenek ziela angielskiego,
 - 3-4 liści laurowych,
 - 4 łyżek oliwy,
 - kilku owoców jałowca,
 - majeranku,
 - pieprzu,
 - soli.
 
Zakwas należy ugotować przynajmniej 3 dni wcześniej niż barszcz. Natomiast grzyby trzeba namoczyć na noc przed przyrządzeniem zupy. Do zalania 200 g grzybów wystarczy 1 litr wody.
Zakwas robi się z:
- 1 litra przegotowanej, letniej wody,
 - 1 szklanki razowej mąki pszennej,
 - 3 ząbków czosnku,
 - 2 liści laurowych,
 - 3 ziarenek pieprzu.
 
Aby zrobić zakwas umyj i wyparz słoik, a następnie wsyp do niego mąkę, pieprz, posiekany czosnek i liście laurowe. Zalej całość wodą i wymieszaj. Przykryj słoik, np. gazą i okręć go gumką. Pozostaw w ciepłym miejscu na co najmniej 3 dni. Po tym czasie możesz użyć go do zupy.
Barszcz biały z grzybami przygotujesz w następujący sposób:
- Ugotuj grzyby w wodzie, w której się moczyły. Kiedy staną się miękkie, odcedź je i pokrój drobno.
 - Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę, a potem zeszklij na patelni z rozgrzaną oliwą.
 - Do cebuli dodaj grzyby i smaż je przez kilka minut, a następnie przełóż do garnka i polej grzybowym wywarem. Zagotuj całość.
 - Do wywaru dodaj zakwas i znów zagotuj.
 - Wrzuć liście laurowe, ziele angielskie, owoce jałowca oraz dodaj pieprzu i soli do smaku. Doprowadź barszcz do wrzenia po raz ostatni i nakładaj na talerze.
 
Czerwony barszcz wigilijny z fasolką i ziemniakami
Do zrobienia czerwonego barszczu wigilijnego z fasolką i ziemniakami potrzeba:
- 4 buraków,
 - 3 marchewek,
 - 1 cebuli,
 - 1 pietruszki,
 - 4 ziemniaków,
 - 2 puszek białej fasoli konserwowej,
 - 1 łyżki soku z cytryny,
 - 2 łyżek koncentratu pomidorowego,
 - 1 szklanki jogurtu greckiego,
 - 2 łyżek oleju,
 - majeranku,
 - mielonego kminku,
 - liści laurowych,
 - ostrej papryki,
 - cukru,
 - pieprzu,
 - soli.
 
Aby ugotować barszcz wigilijny postępuj według następujących kroków:
- Obierz i przekrój na pół pietruszkę, marchewkę, czosnek oraz cebulę.
 - Umyj buraki i zetrzyj je na tarce.
 - Włóż warzywa do garnka, dodaj do nich liście laurowe i ziele angielskie, a następnie zalej całość wodą. Wystarczy, że będzie zakrywać warzywa.
 - Zagotuj bulion i dodaj do niego sok z cytryny. Wrzuć do wywaru pozostałe przyprawy i gotuj go przez 45 minut pod przykryciem, już na mniejszym gazie.
 - W tym czasie możesz ugotować ziemniaki w mundurkach. Kiedy ostygną obierz je i pokrój w plasterki.
 - Gdy minie 45 minut od kiedy bulion zaczął się gotować, wyjmij z niego warzywa, liście laurowe i ziele.
 - Do wywaru dodaj fasolkę, olej, koncentrat pomidorowy i ziemniaki. Gotuj barszcz przez 15 minut.
 - Na samym końcu zagęść zupę jogurtem greckim, a w razie potrzeby dopraw do smaku.