Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Przepis na nietypowy barszcz wigilijny

Przepis na nietypowy barszcz wigilijny
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Wigilijny barszcz biały z grzybami
  2. Czerwony barszcz wigilijny z fasolką i ziemniakami

My natomiast przedstawiamy dwa przepisy na nietypowy barszcz świąteczny: biały z grzybami i nieco bardziej treściwy niż tradycyjny - barszcz czerwony z fasolką i ziemniakami.

Wigilijny barszcz biały z grzybami

Wigilijny barszcz biały z grzybami przygotowuje się z następujących składników:

  • 2 litrów wody,
  • 200 g suszonych grzybów,
  • 2 szklanek zakwasu na barszcz biały,
  • 1 szklanki kwaśnej gęstej śmietany,
  • 1 dużej cebuli,
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 3-4 liści laurowych,
  • 4 łyżek oliwy,
  • kilku owoców jałowca,
  • majeranku,
  • pieprzu,
  • soli.

Zakwas należy ugotować przynajmniej 3 dni wcześniej niż barszcz. Natomiast grzyby trzeba namoczyć na noc przed przyrządzeniem zupy. Do zalania 200 g grzybów wystarczy 1 litr wody.

Zakwas robi się z:

  • 1 litra przegotowanej, letniej wody,
  • 1 szklanki razowej mąki pszennej,
  • 3 ząbków czosnku,
  • 2 liści laurowych,
  • 3 ziarenek pieprzu.

Aby zrobić zakwas umyj i wyparz słoik, a następnie wsyp do niego mąkę, pieprz, posiekany czosnek i liście laurowe. Zalej całość wodą i wymieszaj. Przykryj słoik, np. gazą i okręć go gumką. Pozostaw w ciepłym miejscu na co najmniej 3 dni. Po tym czasie możesz użyć go do zupy.

Barszcz biały z grzybami przygotujesz w następujący sposób:

  • Ugotuj grzyby w wodzie, w której się moczyły. Kiedy staną się miękkie, odcedź je i pokrój drobno.
  • Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę, a potem zeszklij na patelni z rozgrzaną oliwą.
  • Do cebuli dodaj grzyby i smaż je przez kilka minut, a następnie przełóż do garnka i polej grzybowym wywarem. Zagotuj całość.
  • Do wywaru dodaj zakwas i znów zagotuj.
  • Wrzuć liście laurowe, ziele angielskie, owoce jałowca oraz dodaj pieprzu i soli do smaku. Doprowadź barszcz do wrzenia po raz ostatni i nakładaj na talerze.

Czerwony barszcz wigilijny z fasolką i ziemniakami

Do zrobienia czerwonego barszczu wigilijnego z fasolką i ziemniakami potrzeba:

  • 4 buraków,
  • 3 marchewek,
  • 1 cebuli,
  • 1 pietruszki,
  • 4 ziemniaków,
  • 2 puszek białej fasoli konserwowej,
  • 1 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżek koncentratu pomidorowego,
  • 1 szklanki jogurtu greckiego,
  • 2 łyżek oleju,
  • majeranku,
  • mielonego kminku,
  • liści laurowych,
  • ostrej papryki,
  • cukru,
  • pieprzu,
  • soli.

Aby ugotować barszcz wigilijny postępuj według następujących kroków:

  • Obierz i przekrój na pół pietruszkę, marchewkę, czosnek oraz cebulę.
  • Umyj buraki i zetrzyj je na tarce.
  • Włóż warzywa do garnka, dodaj do nich liście laurowe i ziele angielskie, a następnie zalej całość wodą. Wystarczy, że będzie zakrywać warzywa.
  • Zagotuj bulion i dodaj do niego sok z cytryny. Wrzuć do wywaru pozostałe przyprawy i gotuj go przez 45 minut pod przykryciem, już na mniejszym gazie.
  • W tym czasie możesz ugotować ziemniaki w mundurkach. Kiedy ostygną obierz je i pokrój w plasterki.
  • Gdy minie 45 minut od kiedy bulion zaczął się gotować, wyjmij z niego warzywa, liście laurowe i ziele.
  • Do wywaru dodaj fasolkę, olej, koncentrat pomidorowy i ziemniaki. Gotuj barszcz przez 15 minut.
  • Na samym końcu zagęść zupę jogurtem greckim, a w razie potrzeby dopraw do smaku.