Przepis na nietypowy barszcz wigilijny
My natomiast przedstawiamy dwa przepisy na nietypowy barszcz świąteczny: biały z grzybami i nieco bardziej treściwy niż tradycyjny - barszcz czerwony z fasolką i ziemniakami.
Wigilijny barszcz biały z grzybami
Wigilijny barszcz biały z grzybami przygotowuje się z następujących składników:
- 2 litrów wody,
- 200 g suszonych grzybów,
- 2 szklanek zakwasu na barszcz biały,
- 1 szklanki kwaśnej gęstej śmietany,
- 1 dużej cebuli,
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego,
- 3-4 liści laurowych,
- 4 łyżek oliwy,
- kilku owoców jałowca,
- majeranku,
- pieprzu,
- soli.
Zakwas należy ugotować przynajmniej 3 dni wcześniej niż barszcz. Natomiast grzyby trzeba namoczyć na noc przed przyrządzeniem zupy. Do zalania 200 g grzybów wystarczy 1 litr wody.
Zakwas robi się z:
- 1 litra przegotowanej, letniej wody,
- 1 szklanki razowej mąki pszennej,
- 3 ząbków czosnku,
- 2 liści laurowych,
- 3 ziarenek pieprzu.
Aby zrobić zakwas umyj i wyparz słoik, a następnie wsyp do niego mąkę, pieprz, posiekany czosnek i liście laurowe. Zalej całość wodą i wymieszaj. Przykryj słoik, np. gazą i okręć go gumką. Pozostaw w ciepłym miejscu na co najmniej 3 dni. Po tym czasie możesz użyć go do zupy.
Barszcz biały z grzybami przygotujesz w następujący sposób:
- Ugotuj grzyby w wodzie, w której się moczyły. Kiedy staną się miękkie, odcedź je i pokrój drobno.
- Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę, a potem zeszklij na patelni z rozgrzaną oliwą.
- Do cebuli dodaj grzyby i smaż je przez kilka minut, a następnie przełóż do garnka i polej grzybowym wywarem. Zagotuj całość.
- Do wywaru dodaj zakwas i znów zagotuj.
- Wrzuć liście laurowe, ziele angielskie, owoce jałowca oraz dodaj pieprzu i soli do smaku. Doprowadź barszcz do wrzenia po raz ostatni i nakładaj na talerze.
Czerwony barszcz wigilijny z fasolką i ziemniakami
Do zrobienia czerwonego barszczu wigilijnego z fasolką i ziemniakami potrzeba:
- 4 buraków,
- 3 marchewek,
- 1 cebuli,
- 1 pietruszki,
- 4 ziemniaków,
- 2 puszek białej fasoli konserwowej,
- 1 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżek koncentratu pomidorowego,
- 1 szklanki jogurtu greckiego,
- 2 łyżek oleju,
- majeranku,
- mielonego kminku,
- liści laurowych,
- ostrej papryki,
- cukru,
- pieprzu,
- soli.
Aby ugotować barszcz wigilijny postępuj według następujących kroków:
- Obierz i przekrój na pół pietruszkę, marchewkę, czosnek oraz cebulę.
- Umyj buraki i zetrzyj je na tarce.
- Włóż warzywa do garnka, dodaj do nich liście laurowe i ziele angielskie, a następnie zalej całość wodą. Wystarczy, że będzie zakrywać warzywa.
- Zagotuj bulion i dodaj do niego sok z cytryny. Wrzuć do wywaru pozostałe przyprawy i gotuj go przez 45 minut pod przykryciem, już na mniejszym gazie.
- W tym czasie możesz ugotować ziemniaki w mundurkach. Kiedy ostygną obierz je i pokrój w plasterki.
- Gdy minie 45 minut od kiedy bulion zaczął się gotować, wyjmij z niego warzywa, liście laurowe i ziele.
- Do wywaru dodaj fasolkę, olej, koncentrat pomidorowy i ziemniaki. Gotuj barszcz przez 15 minut.
- Na samym końcu zagęść zupę jogurtem greckim, a w razie potrzeby dopraw do smaku.