


Barszcz czerwony z dodatkiem fasoli, inaczej określany w wielu regionach jako barszcz ukraiński to pyszna i sycąca zupa, doskonała na obiad dla całej rodziny. Dzisiaj przedstawiamy nieco odmienną wersję tej znanej wszystkim, klasycznej zupy, a mianowicie barszcz czerwony na zakwasie do żurku. Sprawdź, jak ją przygotować i daj się zaskoczyć jej niespotykanym smakiem!
Buraki obierz i pokrój w kostkę, umieść w garnku z łyżeczką cukru i wodą i zacznij gotować. Gdy woda zacznie wrzeć zmniejsz ogień i dodaj przyprawy (pieprz, łyżeczkę soli, ziele angielskie oraz liść laurowy). Gotuj od czasu do czasu mieszając i w razie konieczności uzupełniając poziom wody.
Gdy buraki zaczną robić się miękkie, dodaj pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę i gotuj przez około 10 minut, aż warzywa zmiękną. Do gotujących się warzyw dodaj fasolę oraz zakwas na żurek.
Po kilku minutach, dla uzyskania koloru dolej świeży sok z buraków. Zdejmij zupę z ognia i dopraw solą oraz pieprzem cytrynowym. Przelej na talerze.
Więcej pomysłów na dania z buraków? Sprawdź: Buraki
Jak podawać i doprawić barszcz ukraiński? Gdy zupa znajdzie się na talerzu posyp ją obficie świeżo posiekanym koperkiem, który nie tylko wzbogaci jej smak, ale również nada całej potrawie lekkości. Możesz ją także udekorować kleksem kwaśnej śmietany.
Smacznego!
Sprawdź także: Zupy