Barszcz czerwony z fasolą
4 porcje
60 min
Średnie
Składniki
Barszcz czerwony z fasolą
Barszcz czerwony z fasolą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Buraki obierz i pokrój w kostkę, umieść w garnku z łyżeczką cukru i wodą i zacznij gotować. Gdy woda zacznie wrzeć zmniejsz ogień i dodaj przyprawy (pieprz, łyżeczkę soli, ziele angielskie oraz liść laurowy). Gotuj od czasu do czasu mieszając i w razie konieczności uzupełniając poziom wody.
Gdy buraki zaczną robić się miękkie, dodaj pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę i gotuj przez około 10 minut, aż warzywa zmiękną. Do gotujących się warzyw dodaj fasolę oraz zakwas na żurek.
Po kilku minutach, dla uzyskania koloru dolej świeży sok z buraków. Zdejmij zupę z ognia i dopraw solą oraz pieprzem cytrynowym. Przelej na talerze.
Więcej pomysłów na dania z buraków? Sprawdź: Buraki
Jak podawać i doprawić barszcz ukraiński? Gdy zupa znajdzie się na talerzu posyp ją obficie świeżo posiekanym koperkiem, który nie tylko wzbogaci jej smak, ale również nada całej potrawie lekkości. Możesz ją także udekorować kleksem kwaśnej śmietany.
Smacznego!
Sprawdź także: Zupy
Komentarze