Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Barszcz czerwony z dodatkiem fasoli, inaczej określany w wielu regionach jako barszcz ukraiński to pyszna i sycąca zupa, doskonała na obiad dla całej rodziny. Dzisiaj przedstawiamy nieco odmienną wersję tej znanej wszystkim, klasycznej zupy, a mianowicie barszcz czerwony na zakwasie do żurku. Sprawdź, jak ją przygotować i daj się zaskoczyć jej niespotykanym smakiem!

Składniki

3 szt. czerwone buraki średniej wielkości
400 g ugotowana fasola (biała lub czerwona)
1 pęczek koperek
1 szt. marchewka
2 l woda
1/4 szklanka sok z czerwonych buraków
1 szklanka domowy zakwas na żurek
1 szt. liść laurowy
1-2 szt. pieprz ziarnisty
1 szczypta pieprz cytrynowy
1 szczypta sól
1 łyżeczka cukier

Opis wykonania

Buraki obierz i pokrój w kostkę, umieść w garnku z łyżeczką cukru i wodą i zacznij gotować. Gdy woda zacznie wrzeć zmniejsz ogień i dodaj przyprawy (pieprz, łyżeczkę soli, ziele angielskie oraz liść laurowy). Gotuj od czasu do czasu mieszając i w razie konieczności uzupełniając poziom wody. 

Gdy buraki zaczną robić się miękkie, dodaj pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę i gotuj przez około 10 minut, aż warzywa zmiękną. Do gotujących się warzyw dodaj fasolę oraz zakwas na żurek. 

Po kilku minutach, dla uzyskania koloru dolej świeży sok z buraków. Zdejmij zupę z ognia i dopraw solą oraz pieprzem cytrynowym. Przelej na talerze. 

Więcej pomysłów na dania z buraków? Sprawdź: Buraki 

Jak podawać i doprawić barszcz ukraiński? Gdy zupa znajdzie się na talerzu posyp ją obficie świeżo posiekanym koperkiem, który nie tylko wzbogaci jej smak, ale również nada całej potrawie lekkości. Możesz ją także udekorować kleksem kwaśnej śmietany. 

Smacznego! 

Sprawdź także: Zupy 

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych