Przepis na placuszki z gotowanych ziemniaków
- Co zrobić z nadmiarem ugotowanych ziemniaków? – placuszki z gotowanych ziemniaków
- Jak zrobić placuszki z gotowanych ziemniaków?
- Przepis na placuszki z ziemniaków krok po kroku
- Placuszki ziemniaczane i warzywne – podsumowanie
Placki z gotowanych ziemniaków to świetny sposób na wykorzystanie resztek i przygotowanie szybkiego obiadu. Robi się je z ugotowanych ziemniaków, więc jeśli masz ich nadmiar, wykorzystaj to! Te placki są chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku, co czyni je pysznym i satysfakcjonującym posiłkiem. Niezależnie od tego, czy szukasz łatwego pomysłu na obiad, czy po prostu chcesz wykorzystać resztki, te placki z gotowanych ziemniaków z pewnością przypadną Ci do gustu.
Co zrobić z nadmiarem ugotowanych ziemniaków? – placuszki z gotowanych ziemniaków
Nieraz zdarzy się, że zostanie nam nieco resztek w kuchni, których szkoda wyrzucić. Warto wtedy uruchomić tryb „kreatywność” i pomyśleć – jak smacznie można je wykorzystać? Takim daniem zdecydowanie są placuszki z gotowanych ziemniaków, zwłaszcza jeśli macie już dosyć kopytek, które zazwyczaj od razu przychodzą na myśl, gdy mamy nadmiar kartofli. Placki te będą stanowić świetną alternatywę!
Zobacz: przepisy kuchni wegetariańskiej.
Co jeszcze możemy przygotować z resztek jedzenia? Kreatywnym i, tak naprawdę, niepowtarzalnym daniem z resztek, może być tarta. Wystarczy, że przygotujemy kruchy spód z produktów, które każdy ma w domu (mąka, jajka, masło), a składniki na farsz wyznaczy nam zawartość lodówki.
Sprawdź: pomysły na obiad bez mięsa.
Jak zrobić placuszki z gotowanych ziemniaków?
Do przygotowania placuszków potrzebne będą nam ugotowane ziemniaki, szklanka mąki, jajko oraz dowolne przyprawy. My lubimy dodatkowo dorzucić 1–2 ząbki czosnku.
Musimy dobrze rozgnieść ziemniaki tak, aby tworzyły jednolitą masę. Jeżeli mamy maszynkę do mielenia mięsa – świetnie się tutaj sprawdzi. Jeśli nie – nic straconego – możemy rozgnieść je i dokładnie utrzeć ręczną ugniatarką.
Koniecznie sprawdź jak ugotować ziemniaki?
Przepis na placuszki z ziemniaków krok po kroku
Przygotowanie placuszków z gotowanych ziemniaków jest bardzo proste. Najpierw mielimy, bądź gnieciemy nasze ziemniaki, by miały jednolitą konsystencję.
Do ugniecionych ziemniaków dodajemy mąkę (ilość zależy od tego, ile mamy ziemniaków, dlatego najlepiej dodawać mąkę stopniowo i w ten sposób wyrabiać) oraz jajko. Równolegle wsypujemy ulubione przyprawy.
Zobacz: sposób na łatwe obieranie ugotowanych ziemniaków.
Tak przygotowaną masę formujemy w kotleciki, które smażymy na rozgrzanym oleju do momentu, aż osiągną złoty kolor.
Placki możemy podawać same, ale równie świetnie smakują z sosem grzybowym, np. pieczarkowym.
Placuszki ziemniaczane i warzywne – podsumowanie
Jeżeli w kuchni zalegają nam ugotowane ziemniaki, a nie mamy pomysłu na szybki i jednocześnie smaczny obiad, warto przygotować placuszki ziemniaczane z naszego przepisu.
Składają się z kilku prostych składników, które każdy z nas na pewno ma w swojej kuchni. Do tego nie musimy posiadać specjalnych sprzętów, aby szybko je przygotować.
Same plusy, zero minusów. Smacznego!