Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Przepis na placuszki z gotowanych ziemniaków

Przepis na placuszki z gotowanych ziemniaków
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Co zrobić z nadmiarem ugotowanych ziemniaków? – placuszki z gotowanych ziemniaków
  2. Jak zrobić placuszki z gotowanych ziemniaków?
  3. Przepis na placuszki z ziemniaków krok po kroku
  4. Placuszki ziemniaczane i warzywne – podsumowanie

Placki z gotowanych ziemniaków to świetny sposób na wykorzystanie resztek i przygotowanie szybkiego obiadu. Robi się je z ugotowanych ziemniaków, więc jeśli masz ich nadmiar, wykorzystaj to! Te placki są chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku, co czyni je pysznym i satysfakcjonującym posiłkiem. Niezależnie od tego, czy szukasz łatwego pomysłu na obiad, czy po prostu chcesz wykorzystać resztki, te placki z gotowanych ziemniaków z pewnością przypadną Ci do gustu.

Co zrobić z nadmiarem ugotowanych ziemniaków? – placuszki z gotowanych ziemniaków

Nieraz zdarzy się, że zostanie nam nieco resztek w kuchni, których szkoda wyrzucić. Warto wtedy uruchomić tryb „kreatywność” i pomyśleć – jak smacznie można je wykorzystać? Takim daniem zdecydowanie są placuszki z gotowanych ziemniaków, zwłaszcza jeśli macie już dosyć kopytek, które zazwyczaj od razu przychodzą na myśl, gdy mamy nadmiar kartofli. Placki te będą stanowić świetną alternatywę!

Zobacz: przepisy kuchni wegetariańskiej.

Co jeszcze możemy przygotować z resztek jedzenia? Kreatywnym i, tak naprawdę, niepowtarzalnym daniem z resztek, może być tarta. Wystarczy, że przygotujemy kruchy spód z produktów, które każdy ma w domu (mąka, jajka, masło), a składniki na farsz wyznaczy nam zawartość lodówki.

Sprawdź: pomysły na obiad bez mięsa.

Jak zrobić placuszki z gotowanych ziemniaków?

Do przygotowania placuszków potrzebne będą nam ugotowane ziemniaki, szklanka mąki, jajko oraz dowolne przyprawy. My lubimy dodatkowo dorzucić 1–2 ząbki czosnku.

Przepis na placuszki z gotowanych ziemniaków 2

Musimy dobrze rozgnieść ziemniaki tak, aby tworzyły jednolitą masę. Jeżeli mamy maszynkę do mielenia mięsa – świetnie się tutaj sprawdzi. Jeśli nie – nic straconego – możemy rozgnieść je i dokładnie utrzeć ręczną ugniatarką.

Koniecznie sprawdź jak ugotować ziemniaki?

Przepis na placuszki z ziemniaków krok po kroku

Przygotowanie placuszków z gotowanych ziemniaków jest bardzo proste. Najpierw mielimy, bądź gnieciemy nasze ziemniaki, by miały jednolitą konsystencję.

Przepis na placuszki z gotowanych ziemniaków 3

Do ugniecionych ziemniaków dodajemy mąkę (ilość zależy od tego, ile mamy ziemniaków, dlatego najlepiej dodawać mąkę stopniowo i w ten sposób wyrabiać) oraz jajko. Równolegle wsypujemy ulubione przyprawy.

Zobacz: sposób na łatwe obieranie ugotowanych ziemniaków.

Tak przygotowaną masę formujemy w kotleciki, które smażymy na rozgrzanym oleju do momentu, aż osiągną złoty kolor.

Placki możemy podawać same, ale równie świetnie smakują z sosem grzybowym, np. pieczarkowym.

Placuszki ziemniaczane i warzywne – podsumowanie

Jeżeli w kuchni zalegają nam ugotowane ziemniaki, a nie mamy pomysłu na szybki i jednocześnie smaczny obiad, warto przygotować placuszki ziemniaczane z naszego przepisu.

Składają się z kilku prostych składników, które każdy z nas na pewno ma w swojej kuchni. Do tego nie musimy posiadać specjalnych sprzętów, aby szybko je przygotować.

Same plusy, zero minusów. Smacznego!